Športové aktuality
2 min. čítania

Organizátori ZOH 2010 vo Vancouvri museli prepracovať rozpočet, budú šetriť

Na ZOH 2010 vo Vancouvri divak za muzske hokejove finale zaplati v priemere 790 dolarov

Vancouver 22. januára (TASR) - Organizátori zimných olympijských hier 2010 vo Vancouvri odsúhlasili rozpočet, ktorý museli prepracovať v súvislosti so súčasnou ekonomickou krízou. Detaily rozpočtu zatiaľ nezverejnili, ale výkonný riaditeľ organizačného výboru ZOH 2010 (VANOC) John Furlong sa v stredu vyjadril, že upustiť by sa mohlo aj od slávnostného udeľovania medailí za alpské disciplíny vo Whistleri. "Náš tím prešiel všetky časti od začiatku až po koniec. Prišli sme na to, akoby sa niektoré veci dali urobiť kreatívnejšie, aby sme znížili celkové náklady a to bez toho, aby sme porušili naše kľúčové záväzky voči športovcom a verejnosti," povedal Furlong.

Súčasný rozpočet je vo výške okolo 1,28 miliardy dolárov a je financovaný z reklamy, z predaja lístkov a pomocou sponzorov. Investičná spoločnosť Fortress Investment oznámila v septembri mestu a spoločnosti Millenium Development, že prestane vyplácať 633 miliónovú pôžičku, pokým sa nevypracuje nová dohoda. Fortress sa tak rozhodla, pretože mesto prekročilo celkové náklady, zrútil sa trh s nehnuteľnosťami a to znamená, že spoločnosť Millenium by možno nebola schopná pôžičku splácať. Minulý týždeň ohlásila bankrot aj telekomunikačná spoločnosť Nortel Networks, ktorá je hlavným sponzorom hier. Našťastie však väčšinu svojho záväzku už splnila, takže by to na olympiádu malo mať len malý vplyv.
V sobotu vláda kanadskej provincie Britská Kolumbia povolila Vancouvru pôžičku výške 350 miliónov dolárov na dokončenie olympijskej dediny. "Musíme to dokončiť. Je to srdce hier. Sme presvedčení, že mesto dodrží svoj záväzok," vyjadril sa predseda organizačného výboru Jack Poole.

© 2009, Autorské práva TASR. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR je výslovne zakázané.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV