Športové aktuality
2 min. čítania

Organizátori ZOH 2010 vo Vancouvri sa finančnej krízy napriek deficitu neobávajú

VANCOUVER 17. októbra (SITA, AP) - Príprava zimných olympijských hier 2010 vo Vancouveri nie je napriek deficitu a rastúcim nákladom finančne ohrozená súčasným vývojom svetovej ekonomiky. Vo fiškálnom roku do 31. júla 2008 vykazuje hospodárenie kanadských organizátorov mínusovú hodnotu 40,5 milióna amerických dolárov, v porovnaním s predchádzajúcim obdobím (deficit 51,3 mil. USD) ide však o posun k lepšiemu.

"Na tieto čísla sa treba pozerať v kontexte šesťročného cyklu. Či sme, alebo nie sme daný rok v mínuse, či naopak v pluse, závisí od časových súvislostí plynutia peňažných prostriedkov. Nie je to objektívny obraz našej finančnej situácie," vysvetlil vedúci finančného odboru organizačného výboru John McLaughlin. Celkovo sa náklady na výstavbu športovísk podľa jeho slov nezvýšili, so stúpajúcimi cenami sa v rozpočtovom návrhu počítalo. "Žiadne ďalšie prostriedky nežiadame a ani nebudeme žiadať," upokojil kanadských daňových poplatníkov McLaughlin.

Pôvodný podnikateľský plán ZOH 2012 počítal s relatívne stabilnou ekonomikou krajiny, vo štvrtok však prišlo od kanadských bánk varovanie o možnej recesii, ak bude globálna finančná kríza pokračovať. Podľa McLaughlina sú usporiadatelia ZOH "za vodou", pokrytých majú 79 percent príjmovej kapitoly a ohľadom sponzorských zmlúv prekročili stanovený cieľ. Od novembra navyše začnú na účty plynúť peniaze za predaj vstupeniek, po ktorých je vysoký dopyt. "Sme si istí, že príjmové ciele splníme. Nebude to bez boja, ale sme v dobrej forme," pomohol si športovou terminológiou McLaughlin.

© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV