Šport a olympizmus
Tokio
2 min. čítania

Organizátorov OH v Tokiu povzbudil predolympijský víkendový test gymnastov, nikto sa nenakazil

TASR, ČTK
Najlepší japonský i svetový gymnasta posledného desaťročia Kohei Učimura ľudí vyzýva, aby úplne prestali premýšľať o možnosti zrušenia OH v Tokiu v dôsledku pandémie koronavírusu.
Foto
TASR/AP

Organizátorov tokijských olympijských hier povzbudilo gymnastické testovacie podujatie a začiatkom budúceho roka plánujú pripraviť niekoľko ďalších. Na nedeľňajšom mítingu priateľstva a solidarity, ako ho organizátori nazvali, sa predstavilo 22 japonských, ruských, čínskych a amerických gymnastov, ktorí súťažili pred niekoľkými tisíckami fanúšikov v hale, ktorá bude aj dejiskom olympijských súťaží v tomto športe. Gymnasti, ktorí prišli do Japonska, najskôr absolvovali domácu karanténu, priamo v Tokiu boli izolovaní v hotelových izbách a denne sa podrobili testom na koronavírus. Podľa miestnych správ nemal nikto zo športovcov či organizátorov a účastníkov podujatia pozitívny výsledok.

Trojnásobný olympijský víťaz Japonec Kohei Učimura, najúspešnejší svetový gymnasta posledných rokov, považuje predolympijský test za obrovský úspech. „Bolo fajn nielen sa znovu stretnúť, ale aj zdieľať všetky pocity,“ citovala ČTK Učimuru, ktorý zároveň vyzval, aby ľudia úplne prestali premýšľať o možnosti zrušenia OH v Tokiu v dôsledku pandémie nového koronavírusu. „Otázka, ktorú by sme si mali všetci klásť, nie je, či môžeme olympijské hry usporiadať alebo nie, ale ako. A potrebujeme dať všetci hlavy dohromady, aby sme zabezpečili, že hry sa uskutočnia. Chcem, aby ľudia rozmýšľali inak. Hovorím to, aj keď si dobre uvedomujem, že to nebude jednoduché. Nemyslím si, že by sa to mohlo podariť, pokiaľ športovci a verejnosť nebudú na rovnakej vlne. Ale som si istý, že existuje spôsob, ako sa to môže uskutočniť a žiadam všetkých, aby prestali uvažovať, že to nemôže byť.“

Japonskí organizátori chcú od marca usporiadať ďalšie testovacie preteky pred OH, ktoré sa uskutočnia od 23. júla do 8. augusta 2021. "Spolu s japonskou vládou a predstaviteľmi Tokia diskutujeme o tom, ako si poradiť s pandémiou ochorenia COVID-19. Od začiatku budúceho roka začneme s prípravou testovacích podujatí," uviedol Hidemasa Nakamura z organizačného výboru OH.

V neistej dobe pandémie potešila organizátorov pondelňajšia pozitívna správa o potenciálnej vakcíne proti novému koronavírusu, ktorú vyvíja americký koncern Pfizer v spolupráci s nemeckou biotechnologickou spoločnosťou BioNTech. Tá má mať podľa firiem až 90% účinnosť.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV