Šport a olympizmus
4 min. čítania

Orientačný beh? Príjemné spojenie fyzickej kondície a myslenia

Silvester Bobko
Dôležitým aspektom je zorientovať sa v mape ešte pred samotným štartom.
Foto
SOŠV - Jozef Pikula

Ďalším neolympijským, no nemenej zaujímavým športom, ktorý dostal na Olympijskom festivale v Šamoríne príležitosť prezentovať sa, je orientačný beh. Do komplexu x-bionic® sphere ho zavítali predstaviť zástupcovia Slovenského zväzu orientačných športov.

Klasický beh patrí k obľúbeným voľnočasovým aktivitám mnohých hobby športovcov. Ak by ste sa niekedy vybrali prejsť na neznáme miesto a tak trochu sa stratili, zrejme by vám pomohla mapa. V nej sa musia dobre orientovať aj orientační športovci. „Orientačný beh je krásny tým, že ide o kombináciu behu, teda fyzickej kondície a myslenia. Pretekár si musí na základe poznatkov z mapy vyberať postup od jednej kontroly k ďalšej. Dôležité je premýšľať, nejde iba o rozbehnutie sa naplno – prišlo by k zakysleniu mozgu a možnej dezorientácii,“ predstavuje v úvode pretekár, tréner a organizátor mnohých projektov Peter Krnáč.

Skĺbenie dvoch obľúbených činností

Medzi nadšencami, ktorí sa doposiaľ pre mnohých nepoznaný šport rozhodli vyskúšať, sme zastihli takisto vysmiatu Veroniku Mihalikovú, stážistku Slovenského olympijského a športového výboru. „Som milo prekvapená tým, aké je to behať a zároveň premýšľať. Behávam vo voľnom čase a ide o čisto monotónny beh, toto je super oživenie,“ radostne prezradila mladá fotografka. Do akcie sa vybrala na oboch pripravených improvizovaných tratiach a na to, že šlo o jej prvú skúsenosť s niečím podobným, sa nemusí vôbec hanbiť. „Problémom pre mňa nebolo viac-menej nič. Počas základnej školy som obľubovala mapy a vo všeobecnosti ma bavila geografia. Orientácia v teréne pre mňa preto nie je problém. Trochu som si zaspomínala na staré časy. Ak k tomu prirátame beh, moju obľúbenú aktivitu, vznikne tým príjemné spojenie,“ s úsmevom pokračuje úspešná členka Programu športovej žurnalistiky.

Nie všetkým návštevníkom sa darilo od samého začiatku. Mnoho záujemcov sa po chvíľke trochu zamotalo a potrebovalo pomoc skúsených profesionálov. „Niektorým ľuďom to robí menšie problémy. Mapu je potrebné orientovať na sever a neustále vedieť, kde presne sa nachádzate,“ vysvetľuje Peter Krnáč. Na Olympijskom festivale prišla možnosť okúsiť dva typy dráh, pod Slovenský zväz orientačných športov však spadá hneď niekoľko rôznych disciplín. „Po celom Slovensku máme 26 klubov, ktoré organizujú tréningy. Orientačné športy súhrne zahŕňajú orientačný beh, lyžiarsky orientačný beh, orientačnú cyklistiku a presnú orientáciu. Existuje takisto rádio-orientácia, avšak tá už nepatrí pod náš zväz,“ pokračuje muž, ktorý sa tomuto odvetviu venuje na vyššej úrovni už od roku 2009.

Veľa zábavy si užili i tí úplne najmenší.
Veľa zábavy si užili i tí úplne najmenší.
Foto
SOŠV - Veronika Mihaliková

Absolútnym vrcholom majstrovstvá sveta

Konkrétnejšie vekové ohraničenie orientačný beh prakticky nepozná. Určený je pre malých i veľkých, starších aj mladších. Podobne je to na súťažnej úrovni, kde sa rozdeľuje do viacerých kategórii. Či už podľa pohlavia, veku alebo výkonnosti pretekárov. „Práve sme sa vrátili z víkendu, kedy sme absolvovali Karst Cup – slovenský pohár. Organizoval ho klub z Košíc. Ide o obľúbené viacetapové každoročné podujatie. Pravidelne sa konajú aj majstrovstvá Slovenska na krátkej, strednej a dlhej trati. Čoraz viac sa nám rozmáhajú mestské šprintové disciplíny, či už jednotlivcov alebo štafety,“ vysvetľuje bežec tímu Viatoris Zvolen.

„Nepripravujeme sa iba výhradne na tunajšie majstrovstvá, pretekom väčšieho rangu je aj slovenský rebríček. Stred, východ a západ si organizuje rovnako oblastné rebríčky, tie sa konajú niekoľkokrát do roka,“ dodáva na rovnakú tému Krnáč. Podobne ako pri iných profesionálnych športoch, aj pri tých orientačných je najväčšou motiváciou pretekára dostať sa na vrcholové podujatie. „Absolútnym profesionálnym vrcholom sú pre orientačného športovca majstrovstvá sveta, či už lesných alebo spomínaných šprintérskych disciplín. Približne pred dvoma týždňami sa toto podujatie konalo v Českej republike a mali sme tam aj našich zástupcov,“ zakončuje Peter Krnáč, pretekár, tréner a organizátor mnohých projektov orientačných športov.

Slovenský olympijský a športový výbor prináša olympijské hry na Slovensko aj vďaka svojim partnerom, a to exkluzívnemu partnerovi TIPOS, generálnym partnerom 4F a Toyota, hlavným partnerom BILLA, SPP, CZ Slovakia, Allianz, Zlatý Bažant 0,0%, partnerom Matador, STRABAG.

 

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV