Športové aktuality
SOŠV
Bratislava
3 min. čítania

Pamätné tabule už majú aj bratislavskí olympijskí medailisti

PETER PAŠUTH
Foto
Ján Súkup

Tabule pripomínajúce úspešných slovenských športovcov - olympijských medailistov v týchto dňoch pribudli už aj na viacerých základných školách v bratislavskom regióne. Žiakom pripomínajú úspechy mnohých legiend vrátane krasokorčuliarskych Ondreja Nepelu a Jozefa Sabovčíka, hokejových Vladimíra Dzurillu, Jozefa Golonku a Dušana Pašeka, gymnastickej Marianny Krajčírovej-Némethovej, cyklistickej Antona Tkáča či vodnoslalomárskych Petra a Pavla Hochschornerovcov. V bratislavskom regióne odhalili či ešte len odhalia pamätné dosky s rozmermi 40x30 centimetrov z kremnickej mincovne celkovo pre dvadsiatku medailistov z olympijských hier.

Projekt Slovenského olympijského a športového výboru, na ktorého naplnení sa podieľajú regionálne olympijské kluby, nielenže vyzdvihuje úspechy reprezentantov, ale zároveň motivuje mladú generáciu k dosahovaniu podobných výsledkov. Olympijský klub Bratislava, ktorý vedie Mária Mračnová, už zistil, kde študovala väčšina olympijských medailistov z regiónu, po minulosti niektorých ešte jeho zástupcovia pátrajú. Viaceré školy už zanikli a pamätné tabule osadia na iných miestach v Bratislave, ktoré sú spojené s úspešnými medailistami. Realizáciu projektu v bratislavskom regióne oficiálne spustili na slávnosti v budove konskej železnice, na ktorej predstavili aj všetkých medailistov z hlavného mesta. Jozef Golonka, Mariana Krajčírová-Némethová či Jozef Krnáč prišli osobne, ďalších zastupovali rodinní príslušníci.

„Nadchla ma myšlienka osadenia pamätných tabúľ, ktorými si pripomíname úspešných olympionikov. Na ich výsledky sa pozerám s veľkým rešpektom. Pre žiakov základných škôl, na ktorých v minulosti študovali, sú inšpiráciou. Sú pre nich príkladom, ako sa má žiť a riadiť sa hodnotami fair play. Športové úspechy sú výsledkom rokov odriekania a veľkej driny, ich pripomínanie je dôležitou úlohou aj pre Slovenský olympijský a športový výbor,“ povedal na slávnosti v budove bývalej konskej železnice v bratislavskom Novom Meste prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.

Tabule budú odhaľovať postupne na jednotlivých školách aj za účasti žijúcich bývalých úspešných študentov. Súčasťou by mali byť stretnutia olympionikov so súčasnými žiakmi. „Uspieť na olympijských hrách znamená vydať zo seba veľa námahy a potu. Deti sa aj vďaka pamätným tabuliam dozvedia, že na ich školu chodili žiaci, ktorí neskôr veľa dokázali v športovom svete,“ povedal starosta bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Rudolf Kusý, ktorý bol jedným z hostiteľov slávnosti.

Riaditeľ Základnej školy Kalinčiakova a člen Olympijského klubu Bratislava Dušan Noga v závere slávnosti predstavil prítomným všetkých medailistov z bratislavského regiónu. Ešte predtým zaznela olympijská hymna a žiaci zarecitovali Coubertinovu Ódu na šport.

OLYMPIJSKÍ MEDAILISTI, KTORÍ ŠTUDOVALI NA ZÁKLADNÝCH ŠKOLÁCH V BRATISLAVSKOM REGIÓNE

Zoltán Halmaj, Pavel Schmidt, Karol Divín, Jozef Golonka, František Gregor, Ľudovít Cvetler, František Schmucker, Ivan Mráz, Vladimír Dzurilla, Peter Pospíšil, Rudolf Tajcnár, Marianna Némethová-Krajčírová, Ondrej Nepela, Anton Tkáč, Dušan Pašek, Jozef Sabovčík, Jozef Krnáč, Peter a Pavol Hochschornerovci, Matej Beňuš.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV