Športové aktuality
3 min. čítania

Paňková sa blysla na juniorskom šampionáte. Zvládla to psychicky aj kondične, hodnotí medailovú žatvu tréner Murcko

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Zuzana Paňková s trénerom Petrom Murckom.
Foto
Archív PM

Slovenská výprava vodných slalomárov sa vrátila z majstrovstiev Európy juniorov a pretekárov do 23 rokov v slovinskom Solkane s ôsmimi medailami. Najviac sa blysla Zuzana Paňková, ktorá ovládla juniorskú kategóriu v C1 a K1 a sedela aj vo víťazných hliadkach K1. K trom zlatým medailám pridala aj bronz v novej olympijskej disciplíne extrémny slalom.

Osem medailí pre Slovensko

Úspešný víkend odštartovali v piatok 20. augusta Slováci ziskom troch medailí v hliadkach. Titul majsteriek Európy získali juniorky Zuzana Paňková, Ivana Chlebová a Amy Ryanová, aj trio do 23 rokov Soňa Stanovská, Michaela Haššová a Kristína Ďurecová. Z bronzu sa tešili juniorskí kajakári Ondrej Macúš, Ilja Buran a Filip Stanko.

V sobotu 21. augusta v kategórii K1 žien do 23 rokov vybojovala striebro Soňa Stanovská. Dominanciu v tejto disciplíne potvrdili aj juniorky. Členka Juniorského olympijského tímu 2020 Zuzana Paňková brala zlato a vicemajsterkou Európy sa stala Ivana Chlebová. Paňková v ten deň získala aj bronz v novej olympijskej disciplíne – extrémny slalom.

V nedeľu opäť zažiarila 16-ročná Košičanka Paňková. Slovenská vodná slalomárka získala titul juniorskej majsterky sveta aj v disciplíne C1.

Tvrdá príprava sa Paňkovej vyplatila

„Na tieto preteky sme išli po skutočne ťažkej príprave, pretože Zuzanu čakajú jesenné seniorské majstrovstvá sveta v Čunove. Trochu som sa obával, či bude všetko správe vyladené. Vodný terén v Solkane bol kondične náročný. Musím povedať, že Zuzana sa s tým vysporiadala veľmi dobre. Jazdy jej naozaj sadli, podala veľmi koncentrovaný výkon. To bol základ všetkého. Zvládla to psychicky najlepšie zo všetkých,“ zhodnotil Paňkovej výkon jej tréner Peter Murcko.

Zvládla to po psychickej aj fyzickej stránke

Štyri medaily za jeden víkend – to je poriadna skúška nielen pre psychickú silu, ale aj fyzickú pripravenosť. Bolo to maximálne náročné, no vedel som, že kondične bude na tom tiež ako jedna z najlepších. Na druhej strane som nevedel, čo spôsobí psychická únava. Pretekali sme asi pri 35 stupňoch, bolo tam málo tieňa a jazdy šli jedna za druhou. No zvládla to veľmi dobre, šla krok za krokom a doslova to odpádlovala,“ dodal kouč mladej slovenskej nádeje.

Slovenská výprava na ME juniorov a do 23 rokov v Slovinsku

Zlato

K1Ž J - Zuzana Paňková

C1Ž J - Zuzana Paňková

3xK1Ž J - Zuzana Paňková, Ivana Chlebová, Amy Ryanová

3xK1Ž U23 - Soňa Stanovská, Michaela Haššová, Kristína Ďurecová

Striebro

K1Ž U23 - Soňa Stanovská

K1Ž J - Ivana Chlebová

Bronz

WCSLX J (extrémny slalom) - Zuzana Paňková

3xK1M J - Ondrej Macúš, Ilja Buran, Filip Stanko

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV