Športové aktuality
Tokio
2 min. čítania

Paralympijské hry: Zlatý boccista Andrejčík, s bronzom kuželkár Kuřeja a dvakrát stolní tenisti

Samuel Andrejčík získal v Tokiu zlato v boccii.
Foto
TASR/AP

Slovenský reprezentant v boccii Samuel Andrejčík získal na paralympijských hrách v Tokiu zlatú medailu v kategórii BC4. Po prvenstvách paracyklistov Jozefa Metelku a Patrika Kurila vybojoval tretie zlato pre slovenskú výpravu zdravotne znevýhodnených športovcov na hrách v Tokiu.

Vo finále Andrejčík zdolal Pornchoka Larpyena z Thajska 4:0. Andrejčík vrátil súperovi prehru zo základnej skupiny (1:4). Slovenský boccista z nej postúpil do vyraďovacej fázy z 2. miesta. V utorok zvíťazil vo štvrťfinále nad Waiom Yanom Vivianom Lauom z Hongkongu 4:1, v semifinále si poradil s Čengom Jüan-senom z Číny 5:2 a v stredajšom finále nedal Larpyenovi šancu.

Po striebre z PH 2016 v Riu de Janeiro tak pridal Andrejčík do svojej paralympijskej zbierky najcennejší kov. "Je to skvelý pocit. Som strašne šťastný, že sa tých päť rokov čakania na paralympiádu skončilo a že nič z príprav nevyšlo nazmar. Makali sme naozaj tvrdo. Do finálového dňa všetko klaplo tak, že dnes mám na sebe zlatú medailu a ďalšie tri roky až do Paríža budem úradujúci paralympijský šampión," uviedol Andrejčík pre web paralympic.sk.

Dvadsaťštyriročný boccista zo Sniny prežíva úspešný rok. Dokončil univerzitu, vyhral paralympiádu v súťaži jednotlivcov a ešte má šancu pridať tretie paralympijské zlato v súťaži párov. Spolu s Michaelou Balcovou bude obhajovať titul z Ria 2016. "Vyšlo mi všetko, čo som chcel. Získať zlato v jednotlivcoch bol po striebre v Riu môj sen a dnes sa naplnil. Som nesmierne šťastný, že to vyšlo," jasal Andrejčík.

Slovenský reprezentant v paraatletike Marián Kuřeja vybojoval v stredu bronz v hode kuželkou. V piatom pokuse dosiahol výkon 30,66 m a obhájil 3. miesto z Ria de Janeiro. Z triumfu sa tešil reprezentant Ruského paralympijského výboru (RPC) Musa Tajmazov, ktorý vylepšil svetový rekord na hodnotu 35,42 m. Striebro získal Srb Željko Dimitrijevič výkonom 35,29 m.

Slovenská výprava na PH 2020 v Tokiu získala v stredu dvakrát bronz v súťaži družstiev v stolnom tenise. Duo Boris Trávníček a Peter Mihálik prehralo v semifinále v kategórii TT4-5 s čínskou dvojicou Cchao Ning-ning, Kuo Sing-jüan 0:2 na zápasy. Rovnako dopadli aj Martin Ludrovský s Jánom Riapošom v kategórii TT1-2, ktorí podľahli Francúzom Fabienovi Lamiraultovi a Stephaneovi Molliensovi taktiež 0:2. O 3. miesto sa v Tokiu nehrá.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV