Športové aktuality
4 min. čítania

Päť osobností, o ktorých ste (možno) netušili, že sa venovali športu

Danka Galicová

Preslávili sa ako herci, spisovatelia, fotografi či hudobní skladatelia. O tom, že sa počas svojho života aktívne venovali športu, vie už len málokto.

Športový gymnasta Michal Dočolomanský

Michal Dočolomanský sa Slovensku do pamäti vryl ako nezabudnuteľný Jánošík v muzikáli Na skle maľované. „Čo som sa po horách nachodil, čo som sa pištolí nanosil. Kto to vie, kto to vie? Kto to vie, kto povie?“ Refrén zo spomínanej spevohry pozná každý Slovák – či starý, či mladý. Niet sa čomu čudovať, postavu Jánošíka v ňom odohral neuveriteľných 664-krát. Aj napriek tomu, že sa pôvodne vyučil za automechanika, sa napokon stal hercom.

Málokto však čo i len tuší, že sa vo svojej mladosti venoval športu – športovej gymnastike. „Ako zverenec trénera Ladislava Kornoša v Slavoji Vinohrady Bratislava získal prvú výkonnostnú triedu a neskôr titul majstra Slovenska družstiev starších dorastencov v športovej gymnastike. Bronzovú medailu získal na majstrovstvách Československa,“ spomína v publikácii Slovenského olympijského a športového múzea Šport a osobnosti Zdenka Letenayová, riaditeľka múzea. Dočolomanský sa okrem športovej gymnastiky venoval aj bezmotorovému lietaniu – získal dokonca strieborný odznak Medzinárodnej leteckej federácie FAI.

Maša Haľamová na Štrbskom plese - 30. roky 20. storočia (Zdroj: SOŠV – SOŠM)

Lyžiarska rozhodkyňa Maša Haľamová

Mašu Haľamovú si mladšie ročníky pamätajú najmä z hodín literatúry. Patrí k najvýznamnejším predstaviteľkám slovenskej poézie 20. storočia, nemenej známa je svojou tvorbou pre deti. Z hodín literatúry si spomíname na to, že pracovala ako redaktorka vo vydavateľstvách Osveta a Mladé letá.

Z učebníc sme sa však nedozvedeli, že spolu s manželom, lekárom Jánom Pullmanom, sa aktívne venovali lyžovaniu. Boli členmi ŠK Vysoké Tatry a jej manžel dokonca pôsobil aj ako predseda Tatranského zboru záchrancov, čo je predchodca dnešnej Horskej služby.

Maša Haľamová sa aktívne venovala rozhodcovskej činnosti. „Ako najmladšia rozhodkyňa sa zúčastnila na Pretekoch FIS v roku 1935 v klasických disciplínach vo Vysokých Tatrách,“ dozvedáme sa z publikácie.

Fotograf a atlét Karol Kállay

Karola Kállaya Slováci poznajú najmä ako ikonického fotografa. Tušili ste však, že bol i všestranný športovec? Venoval sa basketbalu, plávaniu, vodnému pólu, lyžovaniu, streľbe, no vynikal najmä v atletike. Za ŠK Bratislava štartoval v behu na krátke trate.

V roku 1946 zabehol 60 metrov za 7,5 s a 100 metrov za 11,3 s. Bol viacnásobný reprezentant Slovenska a ČSR. „V roku 1946 v rámci pretekov Bratislava – Praha – USA nastúpil v behu na 100 m aj proti Američanovi H. Norwoodovi „Barney“ Ewellovi, ktorý získal striebornú medailu na Hrách XIV. olympiády 1948 v Londýne,“ prezradila o Kállayovej atletickej kariére riaditeľka Slovenského olympijského a športového múzea.

Karol Kállay prvý sprava, tretí Ewell. Bratislava, beh na 100 m (Zdroj: archív MTK, SOŠV – SOŠM)

L. Chudík s kolegami J. Slezáčkom (vpravo) a I. Mistríkom (Zdroj: SOŠV – SOŠM)
Stolnotenista Ladislav Chudík

Ladislava Chudíka poznáme najmä z divadelných dosiek a filmového plátna. Počas svojho života stvárnil rad hereckých postáv, účinkoval v rozhlase, televízii či vo filme. V umeleckom súbore Činohry SND pôsobil už od roku 1944. Jeho herecký talent bol taký veľký, že s určitosťou zatienil jeho športový talent. V mladosti hrával volejbal za Kremnicu a dlhé roky bol člen stolnotenisového reprezentačného mužstva Slovan SND.

Športu sa venoval i rekreačne – s kolegami pravidelne aktívne oddychoval pri tenisových zápasoch. 


Ján Cikker ako mladý turista (Zdroj: SOŠV – SOŠM)
Ján Cikker s horolezeckým cepínom v ruke

Ján Cikker je jedným z najznámejších slovenských hudobných skladateľov. V komponovaní sa venoval opernej a symfonickej tvorbe, inštrumentálnym a vokálnym úpravám folklóru, písal hudbu k divadelným predstaveniam. Od mladosti sa s vášňou aktívne venoval plávaniu, turistike a horolezectvu. Bol tiež veľkým fanúšikom futbalu. Svoj vzťah k športu a horám vyjadril aj vo svojej skladateľskej práci. Je autorom zvučky pre medzinárodné lyžiarske preteky Veľká cena Slovenska, ktoré sa uskutočnili v roku 1959.

Málo známym faktom je, že bol zasnúbený s gymnastkou Matyldou Pálfyovou, prvou slovenskou olympijskou medailistkou (strieborná medaila v súťaži družstiev z Hier IX. olympiády 1936 v Berlíne, pozn. red.). Na základe tohto vzťahu skomponoval Scherzo pre sláčikové nástroje, ktoré zostalo v rukopise,“ prezradila autorka publikácie a zároveň riaditeľka múzea.


Viac osobností Slovenska, ktoré by ste si so športom vedeli možno len ťažko spojiť, nájdete v publikácii Slovenského olympijského a športového múzea .
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV