Športové aktuality
10 min. čítania

Pätnásty súťažný deň v Baku: Štefánik na delfinárskej stovke v slovenskom juniorskom rekorde v semifinále dvanásty

Ľ. Souček, SITA, TASR

BAKU 26. júna (SOV - Ľubomír Souček, tlačový atašé slovenskej výpravy na EH + TASR, SITA) – V piatok 26. júna boli slovenskí športovci na I. európskych hrách v Baku súťažili v akcii už len na troch športoviskách, čo je jasné znamenie, že premiérové Európske hry sa nezadržateľne chýlia k svojmu nedeľňajšiemu záveru.
 
Najviac športovcov sme mali v hre v 50-metrovom bazéne Aquatického centra, kde nastúpili na ranné rozplavby všetci šiesti slovenskí reprezentanti v plávaní – z chlapcov na 50 m znak Alexander Světlík, na 100 m motýlik Vladimír Štefánik  a na 100 m prsia Peter Ďurišin, z dievčat na 50 m v. sp. Lucia Šimovičová, na 100 m prsia Lara Bábska a na 200 m pol. pret. Zuzana Pavlikovská. Najlepšie si z nášho sexteta počínal Vladimír Štefánik, ktorý sa ako prvý zo slovenských plavcov v Baku prebojoval do popoludňajšieho semifinále. Na delfinárskej stovke postúpil v osobnom rekorde 55,32 s zo 14. miesta. Zvyšní naši reprezentanti s výnimkou Ďurišina (30. na 100 m prsia) sa umiestili až v štvrtej desiatke výsledkovej listiny, ale aspoň Bábska na 100 m prsia si zlepšila doterajšie osobné maximum. V plávaní majú súťaže Európskych hier status juniorských majstrovstiev Európy, čiže vekové obmedzenie je 18 rokov pre chlapcov a 16 rokov pre d

Matúš Milichovský v súboji s Gruzíncom Margianim. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Matúš Milichovský v súboji s Gruzíncom Margianim.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV
ievčatá. Vladimír Štefánik si v semifinále počínal ešte lepšie ako ráno. Svoje osobné maximum ešte výrazne vylepšil a v novom slovenskom juniorskom rekorde 54,59 s skončil dvanásty!
 
V piatok nastúpili na súťaže aj reprezentanti zvyšných dvoch športových odvetví, v ktorých sa Slováci kvalifikovali do Baku.

V džude sa ako prvý z nášho tria v Aréne Hejdara Alijeva predstavil v kategórii do 81 kg Matúš Milichovský, na ktorého po úvodnom voľnom žrebe čakal v 2. kole Gruzínec Margiani, nedávny finalista turnaja Grand Slamu práve v Baku. Po prehre na ippon Slovák z ďalších bojov vypadol. Džudistický turnaj EHJ v Baku má úroveň status majstrovstiev Európy.
 
V bikrose (BMX) čakal na pretekárov, vrátane Slováka Michala Tomča, v BMX Veloparku nahustený program, pretože okrem nasadzovacích jázd absolvovali aj kvalifikačné, ktoré mali byť pôvodne až v sobotu (k zmene došlo v dôsledku obáv z predpovede veľmi silného vetra na sobotu). V časovke obsadil Tomčo 26. miesto, ale tá slúžila len na nasadzovanie do ďalších bojov. Do semifinále z kvalifikačných jázd nepostúpil.

Na stupni víťazov všetci boxerskí medailisti v kategórii do 52 kg - zľava strieborný Picardi, zlatý Mamišzada a bronzová dvojica Touba a Slovák Viliam Tankó. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Na stupni víťazov všetci boxerskí medailisti v kategórii do 52 kg - zľava strieborný Picardi, zlatý Mamišzada a bronzová dvojica Touba a Slovák Viliam Tankó.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV
V piatok večer si prevzal bronzovú medailu za tretie miesto v kategórii do 52 kg slovenský boxer Viliam Tankó. O hodnote jeho koviu sa rozhodlo už vo štvrtok, ale medailový ceremoniál sa uskutočnil až po piatkovom finále, v ktorom Azerbajdžanec Elvin Mamišzada zdolal Tankóoho semifinálového. premožiteľa Taliana Vincenza Picardiho. Na bronzovom stupienku bol spoločne so slovenským borcom aj Nemec Hamza Touba. Cenné kovy všetkým medailistom v zaplnenej Kryštálovej hale 2 odovzdal prezident krajiny Ilham Alijev.
 
Prvýkrát po boku zdravých športovcov na podujatí takéhoto rangu súťaži aj zdravotne postihnutí športovci. V kategórii nad 90 kg nevidiacich zvíťazil v piatok domáci Ilham Zakijev a medzi ženami do 57 kg nevidiaca Ukrajinka Inna Černjaková.

V sobotu sa súťažné účinkovanie slovenských športovcov v Baku skončí. V akcii budeme mať ešte dvoch džudistov - do 90 kg Milana Randla a do 100 kg Mateja Hajasa, v plávaní sa na bloky postaví už len v rozplavbe na 50 m motýlik Lucia Šimovičová. V nedeľu už nikto zo Slovákov súťažiť nebude.

Na nedeľňajšom večernom záverečnom ceremoniáli I. európskych hier sa zúčastní už len malý zvyšok celkove historicky najpočetnejšej športovej reprezentácie Slovenskej republiky na vrcholnom podujatí.

Michal Tomčo pri kvalifikačnej jazde. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Michal Tomčo pri kvalifikačnej jazde.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV

 

PLÁVANIE: Štefánik si na 100 m motýlik o stotinu zlepšil osobný rekord, postúpil do semifinále

Vladimír Štefánik na štart rozplavby na 100 m motýlik, z ktorej postúpil do semifinále. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Vladimír Štefánik na štart rozplavby na 100 m motýlik, z ktorej postúpil do semifinále.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV
V rozplavbách na 100 m motýlik, v ktorých sa najrýchlejší Rus Daniil Pachomov blysol juniorskym svetovým rekordom 52,25, si veľmi dobre počínal Vladimír Štefánik. Žilinský rodák (nar. 8. januára 1998) z tamojšieho klubu Néreus, ktorého trénuje Juraj Skopal, ako prvý z našich plavcov v Baku postúpil do semifinále. Podarilo sa mu to vďaka stotinovému zlepšeniu osobného maxima na 55,32 s zo 14. miesta (dosiahol pätnásty čas, ale pred ním boli až traja Rusi, pričom do semifinále mohli postúpiť len dvaja). Za juniorskym slovenským rekordom Norberta Trudmana zaostal v rozplavbách o 38 stotín sekundy.

"Vlado ma veľmi príjemne prekvapil. Priznám sa, postup do semifinále som tu skôr očakával od Ďurišina na 50 m prsia, alebo od Šimovičovej na 200 m voľný spôsob – a keby si tu aj oni v týchto disciplínach zaplávali tesne nad úrovňou osobných rekordov, mohli sme mať semifinalistov viac. Štefánik si zlepšil osobný rekord na delfinárskej stovke aj krátko pred Európskymi hrami, takže sme predpokladali, že tu sa mu to môže podariť znovu. V rozplavbách ukrojil síce len stotinku zo svojho doteraz najlepšieho času, ale na postup do semifinále to našťastie stačilo. V semifinále budem spokojný s akýmkoľvek zlepšením času, či s posunom vyššie v poradí," komentoval pre www.olympic.sk Štefánikov výkon vedúci tímu našich plavcov na EH a športový riaditeľ Slovenskej plaveckej federácie Miroslav Nowak.

Zuzana Pavlikovská. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Zuzana Pavlikovská.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV

Popoludní musel byť šéf našich plavcov v Baku spokojný maximálne, pretože Vladimír Štefánik si časom 54,59 s svoj ranný osobný rekord razom vylepšil o 73 stotín sekundy! Z tohto nového slovenského juniorského rekordu vzišlo výborné 12. miesto, len 31 stotín od hranice postupu do finále. Štefánik išiel v prvom semifinále, ktoré sa napokon ukázalo ako pomalšie. Obracal v ňom ako šiesty, napokon dohmatol piaty, len päť stotín sekundy za štvrtým... V druhom semifinále Rus Pachomov časom 52,13 s znovu zlepšil svetový juniorsky rekord.

"Predpoludním som síce zlepšil o stotinu svoj osobný rekord, ale chcel som ísť lepšie. Popoludní sa mi to podarilo, zlepšil som si osobák

Lara Bábska. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Lara Bábska.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV
o sekundu a utvoril juniorský rekord SR. Po raňajšku som ani nestuhol, takže všetko je super. Chcel som sa dostať na Európskych hrách aspoň raz do semifinále, takže som splnil cieľ. Teraz bude dôležité pripraviť sa na koniec augusta na majstrovstvá sveta juniorov do Singapuru. Európske hry sú skvelé podujatie, nečakal som, že to bude také. Pre nás je to obrovská skúsenosť, nemôžeme sa na nič sťažovať. Starší nám hovorili, že sú to akoby malé olympijské hry," uviedol pre agentúru SITA po semifinále Vladimír Štefánik, ktorý by sa chcel kvalifikovať na olympijské hry 2020 do Tokia.

Ďalší piati naši plavci figurovali vo výsledkovej listine po rozplavbách oveľa hlhšie a k semifinále sa ani zďaleka nepriblížili. Peter Ďurišin obsadil 30. miesto na 100 m prsia (1:05,15), Alexander Světlík bol 32. na 50 m znak (27,58), Lucia Šimovičová 33. na krauliarskej

Peter Ďurišin a jeho pohľad na výsledkovú tabuľu. FOTO: MIROSLAV NOWAK
Peter Ďurišin a jeho pohľad na výsledkovú tabuľu.
Foto
MIROSLAV NOWAK
päťdesiatke (27,26), Lara Bábska 34. na 100 m prsia (1:15,76) a Zuzana Pavlikovská 32. na 200 m pol. pret. (2:26,92).

Výsledky rozplavieb, juniori - 100 m

Alexander Světlík. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Alexander Světlík.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV
motýlik: 1. Pachomov (Rus.) 52,25 s – juniorsky svetový rekord, ... 15. Vladimír Štefánik (SR) 55,32, 100 m prsia: 1. Čupkov (Rus.) 1:00,94 min, ... 30. Peter Ďurišin (SR) 1:05,15, 50 m znak: 1. Glinta (Rum.) 25,78 s, ... 32. Alexander Světlík (SR) 27,58, juniorky - 50 m v. sp.: 1. Jensenová (Dán.) 25,55 s, ... 33. Lucia Šimovičová (SR) 27,26, 100 m prsia: 1. Astaškinová (Rus.) 1:08,67 min, ... 34. Lara Bábska (SR) 1:15,76, 200 m pol. pret.: 1. Cusinatová (Tal.) 2:16,34 min, ... 32. Zuzana Pavlikovská (SR) 2:26,92. Semifinále - juniori, 100 m motýlik: 1. Pachomov (Rus.) 52,13 - juniorsky svetový rekord, ... 12. Vladimír Štefánik (SR) 54,59 - slovensky juniorsky rekord.
Lucia Šimovičová. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Lucia Šimovičová.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV

"Zo zvyšných našich plavcov najlepšie obstál Peter Ďurišin. Prsiarsku stovku celkom dobre rozbehol, ale dosť veľa stratil v závere. Podobne došli sily v závere aj Zuzane Pavlikovskej na polohovej dvojstovke a Lare Bábskej na krauliarskej stovke – tá si však o 13 stotín vylepšila doterajšie osobné maximum," povedal na margo výkonov ďalšej pätice našich plavcov Miroslav Nowak

DŽUDO: Milichovský prehral s Gruzíncom Margianim a skončil
Slovenský džudista Matúš Milichovský, ktorý mal v 1. kole kategórie do 81 kg voľný žreb, prehral v 2. kole s Gruzíncom Ušangim Margianim na ippon. V súboji bol od začiatku aktívnejší jeho súper, Milichovský začal útočiť až v závere. Rozhodca mu trocha kontroverzne zrušil krátko pred koncom pôvodne priznané yuko na 1:1 a následne mu dal v poslednej sekunde Margiani ippon. Keďže v džude v tejto fáze turn
Momentka zo súboja Milichovského (v modrom) s Margianim. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Momentka zo súboja Milichovského (v modrom) s Margianim.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV
aja už nie sú repasáže (až po postupe do najlepšej osmičky), náš borec po jednej prehre v turnaji skončil.

"V závere som urobil techniku o soto gari. Myslím si, že za to mohlo byť yuko, ale rozhodcovia to posúdili inak. Stále som tak prehrával, do konca zostávalo 20 sekúnd. Záver bol o riskovaní a vynikajúci Gruzínec si to už postrážil. Dnes rozhodli maličkosti a moja chyba, ktorú súper využil. V úvode som nevedel, čo naňho môže platiť. Gruzínci sú nevyspytateľní, vyznávajú boj na telo. Postupne som preberal iniciatívu, ale vtedy som už prehrával," skonštatoval po súboji Milichovský.


BIKROS: Tomčo do semifinále nepostúpil

Slovenský bikrosár Michal Tomčo obsadil v nasadzovacej časovke 26. miesto. Na trati dosiahol čas 36,723 s a bol o 3,785 s pomalší ako víťazný Francúz Joris Daudet. V časovke len určovali poradie pre kvalifikačné jazdy, ktoré sú na programe v piatok večer. Pretekárov na základe výsledkov časovky rozdelia do štyroch skupín, na ktoré čakajú tri kvalifikačné rozjazdy. Následne najlepší štyria v každej skupine po sčítaní výsledkov postúpia do nedeľňajšieho semifinále. Pôvodne sa mali kvalifikačné rozjazdy konať v sobotu, ale z obáv zo silného vetra a hrozby zranení pri skokoch ich presunuli už na piatkový večer azerbajdžanského času.

"Časovka slúži len na nasadzovanie, jej výsledky nehrajú žiadnu úlohu v celkovom hodnotení pretekov. Ak by som postúpil do semifinále, bolo by to skvelé, ale, pravdupovediac, výkonnosť na to nemám. Ak zdolám niekoho v rozjazde, už to bude úspech. V Baku je veľmi pekný bikrosový areál, zo začiatku tu boli problémy s traťou. Po prvých tréningoch ju poliali a povalcovali a hneď sa to zlepšilo. Problémy robil aj vietor, prvé dni sa na niektorých úsekoch nedalo skákať," skonštatoval pre agentúru SITA Michal Tomčo.

Tomčo napokon nepostúpil z kvalifikačných rozjázd do semifinále. V druhej kvalifikačnej skupine obsadil konečné 6. miesto, ďalej išli najlepší štyria. Tomčo najskôr v nasadzovacej časovke skončil na 26. mieste. Na trati dosiahol čas 36,723 s a bol o 3,785 s pomalší ako víťazný Francúz Joris Daudet. V časovke išlo len o nasadzovanie do kvalifikačných jázd. Pretekárov na základe výsledkov časovky rozdelili do štyroch skupín, na ktoré čakali tri kvalifikačné rozjazdy. V druhej skupine bol Tomčo najskôr siedmy, potom piaty a napokon šiesty, čo po súčte výsledkov stačilo na šiestu priečku. Výsledky – I. nasadzovacia časovka pre rozjazdy: 1. Daudet (Fr.) 32,938, ... 26. Michal Tomčo (SR) +3,785, kvalifikačné rozjazdy - II. skupina: 1. Sylvain Andre (Fr.) 4, ... 6. Michal Tomčo (SR) 18.

Na snímke z kvalifikačnej jazdy Michal Tomčo celkom vpravo. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Na snímke z kvalifikačnej jazdy Michal Tomčo celkom vpravo.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV

 


SÚŤAŽNÝ Program slovenských Športovcov V SOBOTU

 
Poznámka: Uvádzame miestne časy, na Slovensku je o tri hodiny menej.
 
V nedeľu už nebude v Baku súťažiť žiadny slovenský reprezentant.
     

SOBOTA 27. júna

DŽUDO (Aréna Hejdara Alijeva): 12.00 – 16.30 a 19.00 – 21.30 do 90 kg M (Milan Randl), do 100 kg M (Matej Hajas)

PLÁVANIE (Aquatické centrum): 9.30 – 11.00 rozplavby 50 m motýlik D (Lucia Šimovičová)

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV