Športové aktuality
3 min. čítania

Patrícia Tománková je vicemajsterkou Európy v džude

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Patrícia Tománková (v bielom) v semifinálovom súboji na ME dorastencov v džude v Poreči.
Foto
IJF

Talentovaná slovenská džudistka Patrícia Tománková dosiahla ďalší úspech na medzinárodnej scéne. Na majstrovstvách Európy dorastencov v chorvátskom Poreči získala v kategórii do 40 kg striebornú medailu.

Tománková patrí medzi najväčšie talenty slovenského džuda. Členka 1. Judo Club Pezinok súťaží v dorasteneckej kategórii prvý rok a hneď sa zaradila medzi európsku špičku. V tomto roku skončila štyrikrát prvá na podujatiach Európskeho pohára a raz tretia, vo svetovom rebríčku sa prepracovala na 2. miesto.

Patrícia Tománková
Patrícia Tománková so striebrom z ME v džude dorastencov v Poreči.
Foto
ARCHÍV

Na kontinentálnom šampionáte v Poreči dala vo štvrťfinále už po 68 sekundách súboja ippon Beatriz Carinhasovej z Portugalska. „Súboj bol pomerne jednoduchý. Hneď, ako sme sa dostali do boja na zemi, súperku z Portugalska som chytila do držania. Vyhovuje mi začať turnaj rýchlym zápasom,“ popísala úvodný duel Tománková.

V semifinále si poradila po tuhom boji s Jehanne De Bouardovou z Francúzska vďaka jednému úspešnému waza-ari v nadstavenom čase. Ďalší vyrovnaný súboj zviedla aj vo finále s Turkyňou Zilanou Ertemovou. Súboj sa skončil 14 sekúnd pred vypršaním základného času.

„Osobne však ako najťažší vnímam semifinálový zápas s Francúzkou. Zápas bol od začiatku vyrovnaný, pretože sa veľmi dobre poznáme. Nedávno  sme sa stretli na Európskom pohári v Štrasburgu, kde som ju porazila vo finále, a tiež v predĺžení. Opäť som mala viac síl, podarilo sa mi ju hodiť na tatami a dokázala som vyhrať na waza-ari. Finálový zápas bol náročný v tom, že súperka bola silná v rukách a nenechala ma nič urobiť. Preto som prehrala na hansokumake, teda na tresty,“ popisovala Tománková.

Napriek zisku striebornej medaily mladá Pezinčanka nechce poľaviť z tvrdej tréningovej driny. Aj v najbližších týždňoch chce pokračovať v nastavenom tréningovom režime. V príprave sa zameria na súperky, o ktorých vie, že jej môžu robiť problémy.

„Klasické prázdniny, ktoré majú moju rovesníci, nebudem mať. Začíname s prípravou na augustové dorastenecké majstrovstvá sveta, na ktorých by som sa chcela umiestiť na medailovej priečke. Máme pred sebou ešte veľa tréningov,“ dodala Patrícia Tománková.

V chlapčenskej váhe do 55 kg Jozef Tománek zdolal v prvom kole Jekabsa Jekabsona z Lotyšska, v druhom však po dlhom a vyrovnanom súboji prehral člen Juniorského olympijského tímu až po vyše 7 minútach s Goncalom Lampreiom z Portugalska, ktorý ho následne nepotiahol do opráv a musel sa so súťažou rozlúčiť.

Vo váhe do 60 kg zdolal Matej Klobučník na ippon Gréka Nikolaosa Gkinisa, ale potom nestačil na neskôr bronzového Bulhara Kristiana Genova.

Šport
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV