Športové aktuality
4 min. čítania

Patrik Jány odchádza z Tokia so vztýčenou hlavou, na strelnici nechal všetko

Z Tokia Peter PAŠUTH
Patrik Jány.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Strelec Patrik Jány veľmi túžil po druhej finálovej účasti v Tokiu. Po vzduchovej puške 60 si chcel zastrieľať o medaily aj v ľubovoľnej malokalibrovke 3x40, kráľovskej disciplíne streleckých vzduchovkových súťaží. Od účasti v osmičke najlepších nebol ďaleko, napokon obsadil 13. priečku.

Jány sa na ĽM 3x40 posledné týždne špeciálne pripravoval, venoval jej viac pozornosti ako vzduchovej puške 60, v ktorej skončil na 7. pozícii. V každej z troch polôh (kľačmo, ležmo, stojka) mal aj 96-bodovú sériu, čo bolo rozhodujúce, že sa nedostal do finále. Mrzí najmä osmička v druhej sérii na stojke. Viaceré ďalšie rany boli tesné a blížili sa k desiatke. Žiadnu zo sérií tak nedal za 100 bodov. Ak by niektoré výstrely išli o zopár milimetrov bližšie k stredu, mohol strieľať o medaily.

„Nemôžem povedať, že to bolo moje najlepšie vystúpenie. Nevyvaroval som sa niekoľkých chýb, potreboval by som aj trocha šťastia, najmä v kľaku. Každý, kto sa trochu orientuje či zabŕdol do streľby vie, čo znamená výstrel za 9,9. Dnes sa to so mnou ťahalo celú súťaž. Od postupu ma delili štyri body, čo v tejto disciplíne nie je veľa. Od ôsmeho po dvadsiate miesto sme všetci poriadne nasekaní. Môžem byť spokojný, s trochou šťastia to však mohlo byť aj lepšie,“ hovoril Jány.

Hlavne v polohách v kľaku a ležmo mu ušlo finále. V stojke dosiahol 391 bodov, čo je na túto časť súťaže výborný výsledok. Zo všetkých strelcov na čiare to bol druhý najlepší nástrel.

„Pred poslednou časťou som nebol spokojný. Tréner ma upokojil a povedal mi, že nech robím to, čo viem najlepšie a nepozerám sa na výsledky.“

V hlave už aj Paríž

Celkový výsledok 1172 bodov je podľa neho na medzinárodnej súťaži jeho druhý najlepší. Malokalibrovke sa v posledných mesiacoch dôsledne venoval, darilo sa mu v nej aj na Svetovom pohári v Osijeku, na ktorom obsadil 3. priečku.

„Pri niektorých výstreloch som urobil chybu. Nebolo to úplne stopercentné. Viem, že môžem dosiahnuť aj viac bodov. Prekvapilo ma, že ani výkony ostatných neboli až také vysoké, ako by sa čakalo. Výsledok 1172 by inde asi znamenal aj horšie umiestnenie. Zjavne olympijská súťaž zamáva všetkými. Pre výšku nástrelu sú dôležité aj podmienky, každá súťaž je iná. V tejto disciplíne vstupuje do hry veľa premenných a vopred sa výsledok nedá predpovedať,“ priznal 24-ročný strelec.

Patrik Jány, Tokio
Patrik Jány bol po ĽM 3x40 spokojný najmä so stojkou.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Finále vzduchovej pušky 60 i umiestnenie v ĽM 3x40 by pred začiatkom olympijských hier bral. Účasťou v jednom finále si splnil aj cieľ, ktorý si dal pred odletom do Tokia.

„S vystúpeniami som spokojný. Nechal som na strelnici všetko. Odchádzam pozitívne naladený a dobre veci, ktoré som získal, prenesiem aj do ďalšej kariéry. Nesklamal som v ničom, odchádzam z Tokia so vztýčenou hlavou,“ hovoril muž, ktorý sa podobne ako ostatní účastníci kráľovskej puškovej disciplíny musel vyrovnávať na palebnej čiare aj s vysokou teplotou. V špeciálnom mundúre bolo poriadne horúco.

V najbližšom čase si plánuje po dlhej príprave oddýchnuť. Na konci roka by chcel uspieť vo finále Svetového pohára. V jeho plánoch figurujú aj olympijské hry v Paríži 2024. „Kto nezažil olympijskú atmosféru, nepochopí, o čo tu ide. Je to sviatok športu. Verím, že sa predstavím aj na najbližších hrách. Najskôr sa do Paríža musím kvalifikovať,“ dodal Patrik Jány.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV