Športové aktuality
2 min. čítania

Patrik Jány si titulom majstra Európy splnil ďalší sen

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Patrik Jány.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Slovenský strelec Patrik Jány sa stal prvýkrát v kariére majstrom Európy. Na kontinentálnom šampionáte v nórskom Hamare triumfoval vo finále vzduchovej pušky 60 na 10 metrov.

Dvadsaťštyriročný Patrik Jány dosiahol najväčší úspech doterajšej kariéry. „Splnil sa mi ďalší strelecký sen. Vyhral som už nejaké preteky, ale úspech na majstrovstvách Európy ma obchádzal. Som rád, že sa mi to teraz podarilo prelomiť,“ povedal Patrik Jány.

V rámci zvýšenia atraktivity sa medzinárodné súťaže strieľajú novým formátom. Po kvalifikácii nasleduje semifinále, z každého sa najlepší dvaja prebojujú do finále a následne najlepší dvaja sa rozstreľujú o zlato.

Tréningy ničomu nenasvedčovali

Jány skončil v kvalifikácii siedmy a dostal sa do osemčlenného semifinále. „Na tréningoch nič nenasvedčovalo, že by som mal strieľať takto dobre. Necítil som sa na strelnici ideálne, problémy mi robili najmä svetelné podmienky. Pobil som sa s tým. Po kvalifikácii som sa cítil veľmi vyčerpaný, ale stačilo to na postup do semifinále,“ hovoril Jány.

V prvom bol zo štvorice strelcov najlepší, keď nazbieral 42,5 bodu. Vo finále najskôr vyhral jeho základnú časť a následne strieľal s Nórom Henrikom Larsenom o zlato.

Chladná hlava Patrika Jányho

Olympionik z Tokia si udržal v závere pevné nervy a chladnú hlavu. Prehrával už 6:10, ale otočil na 12:10. Nór kontroloval, dostal sa opäť do vedenia 14:12. Slovák však zabojoval, najskôr trafil 10,6 a vyrovnal a potom výstrelom s hodnotou 10,7 rozhodol o svojom triumfe 16:14.

„Od semifinále sa mi už strieľalo oveľa lepšie, aj podmienky už boli lepšie. V rozstrele o zlato som sa cítil nervóznejšie. Nór mal podporu v hľadisku a každú jeho dobrú ranu diváci ocenili. Bolo to pre mňa ťažšie. Mám radosť z toho, čo sa mi podarilo,“ hodnotil Jány.

Bronz si vybojoval Miran Maričič z Chorvátska.

Podujatia a športovci
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV