Športové aktuality
Rio de Janeiro
2 min. čítania

Patrik Jány vo vzduchovej puške na pretekoch SP v Riu tretí a s miestenkou na OH v Tokiu!

TASR, sou
Patrik Jány na nedávnych Európskych hrách v Minsku.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Slovenský reprezentant v streľbe Patrik Jány obsadil tretie miesto vo vzduchovej puške 60 na podujatí Svetového pohára v Riu de Janeiro a vybojoval si miestenku na budúcoročné olympijské hry v Tokiu. V Riu vybojoval už šiestu streleckú miestenku na OH v Tokiu pre Slovensko, jedenástu celkove (prvých päť získali vlani na MS brokoví strelci, ďalších päť pridali na nedávnych MS rýchlostní kanoisti v kajakárskych disciplínach).

Dvadsaťdvaročný mladík si tak splnil veľký cieľ a zároveň dosiahol životný úspech. Doteraz sa len dvakrát prebojoval medzi najlepšiu osmičku na veľkých podujatiach medzi seniormi. Dokázal to vlani na SP v Mníchove, kde obsadil finálovú ôsmu priečku a potom v júni na II. európskych hrách v Minsku, na ktorých si svoje maximum o jednu pozíciu vylepšil. Dva týždne po EH navyše získal na 30. svetovej letnej univerziáde v Neapole zlato.

Jány predvádzal v Riu už v kvalifikácii veľmi dobré výkony, keď v nej obsadil druhú priečku s nástrelom 629,7 b. Predbehol ho len Číňan Sung Pu-chan (632,1). Vo finále neodštartoval najlepšie, no postupne sa prepracoval na druhú priečku. Keď zostali v hre už len traja, Jány sa dostal do rozstrelu s Chorvátom Petarom Goršom, ktorý prehral a obsadil tretie miesto. Z triumfu sa nakoniec tešil Číňan Jü Chao-nan s nástrelom 252,8 bodov, čím vytvoril nový svetový rekord.

Jány sa ešte predtým predstavil v ľubovoľnej malokalibrovke 3x40, v ktorej obsadil 18. miesto výkonom v kvalifikácii 1172 bodov. Na miestenku do Tokia nedosiahol Juraj Tužinský, keď obsadil deviate miesto vo vzduchovej pištoli 60 a tesne mu ušla finálová osmička. Účasť v nej by mu zaručila aj cestu na budúcoročné hry. Tužinský nastrieľal v kvalifikácii 580 bodov rovnako ako ôsmy Turek Yusuf Dikec, no ten trafil o jednu desiatku viac a tak postúpil on.

Výsledky pretekov SP v Riu de Janeiro - vzduchová puška 60: 1. Jü Chao-nan (Čína) 252,8, 2. Gorša (Chor.) 249,9, 3. Patrik JÁNY (SR) 228,8, vzduchová pištoľ 60 - muži: 1. Verma (Ind.) 244,2, 2. Keles (Tur.) 243,1, 3. Saurabh (Ind.) 221,9, ... v kvalifikácii 9. Juraj Tužinský (SR) 580.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV