Športové aktuality
2 min. čítania

Peking sa snaží tromfnúť Tokio aj kráľovskými posteľami

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
BOCOG

Olympionici v Tokiu môžu len ticho závidieť tým pekinským. Kým v Japonsku spali na posteliach z kartónovej lepenky, v Číne majú k dispozícii lôžka, na ktorých by sa vyspala s radosťou aj kráľovská rodina.

Organizátori zimných olympijských hier v Pekingu si možno povedali, že chcú tromfnúť tých tokijských. Pre športovcov pripravili priestranné izby i nastaviteľné inteligentné postele. Tie sa dajú nastaviť do čo najpohodlnejšej polohy na spanie. Postele sú vybavené senzormi na prípadný zber údajov a pamäťovými matracmi, aby si športovci mohli pohodlne oddýchnuť. Matrace sa vedia prispôsobiť krivke tela spiaceho človeka. Nastavenia postele, ktorá je široká 1,2 metra a dlhá 2 metre, podľa odborníkov pomôžu rozložiť počas spánku tlak po celom tele, podporujú lepší krvný obeh a pomáhajú uvoľniť svaly po náročnom výkone.

V Tokiu boli minimalistické lôžka. Podľa organizátorov boli ekologické a odkazovali na posolstvo trvalej udržateľnosti. Okrem rámov z recyklovateľnej lepenky boli aj matrace trvalo udržateľné, vyrobili ich polyetylénu, ktorý recyklovali do plastových výrobkov. Medzi športovcami však kolovala ešte jedna historka, prečo zvolili Japonci krehké materiály. Postele mali uniesť len váhu jednej osoby a zabrániť niektorým jedincom v milostných činnostiach.

„Postele v Číne sú skutočne zaujímavé, už som vyskúšala aj ich ovládanie. Prostredníctvom tlačidiel sa dá posteľ upraviť, je to ako v nemocnici. Celkovo sú izby v našej olympijskej dedine v Čang-ťia-kchou veľmi priestranné. Sú dobre zateplené, vonku je síce mrazivo, ale vo vnútri teplo,“ pochvaľovala si olympijská debutantka, bežkyňa na lyžiach Kristína Sivoková.

Kristína Sivoková.
Kristína Sivoková.
Foto
TASR/MICHAL SVÍTOK

Olympijského ducha už zažila pred dvoma rokmi na zimných olympijských hrách mládeže v Lausanne. Tam športovci bývali v jednom veľkom, zaujímavo architektonicky riešenom internáte. V Pekingu sú rozdelení do troch dedín.

Okrem spania je pre účastníkov dôležité aj stravovanie. Rovnako ako v Tokiu oddeľuje športovcov v jedálni plexisklo. Je to jedno z mnohých opatrení na zabránenie šírenia koronavírusu.

„Z ponuky jedál si viem vždy vybrať. Musím si však dávať pozor, aj keď chutí, nemôžeme to preháňať,“ priznala devätnásťročná športovkyňa.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV