Športové aktuality
6 min. čítania

Pekinské manuály: denné testovanie, respirátory a karanténa pre nezaočkovaných

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
OLYMPIC.ORG

Medzinárodný olympijský výbor a organizačný výbor zimných olympijských hier 2022 v Pekingu zverejnili v pondelok, 102 dní pred začiatkom podujatia, prvé príručky pre účastníkov. Cieľom zavedených opatrení sú bezpečné hry a bezpečnosť účastníkov i obyvateľov Číny.

MOV a organizátori pripravili dve verzie playbookov pre zimné olympijské hry v Pekingu, ktoré sa uskutočnia od 4. do 20. februára 2022. Jedna je pre športovcov a členov ich realizačných tímov, druhá pre ostatné zainteresované strany. Príručky poskytujú účastníkom komplexné usmernenia na predchádzanie šírenia choroby COVID-19 a pomôžu im pripraviť sa na cestu do Číny, pobyt v dejisku hier, na plnenie ich úloh počas samotného podujatia i na proces odchodu z Pekingu.

V príručkách sú zohľadnené všetky najnovšie odporúčania

„Manuály predstavujú plán pomoci účastníkom zimných olympijských hier a tým pádom aj miestnym obyvateľom, aby zostali počas športového sviatku zdraví a v bezpečí. Zahŕňajú všetky najnovšie vedecké odporúčania a osvedčené protiopatrenia zavedené počas pandémie. Aplikovali sme do nich aj dôležité poznatky z medzinárodných športových podujatí, ktoré sa konali v posledných mesiacoch,“ povedal riaditeľ MOV pre olympijské hry Christophe Dubi.

Ďalšie príručky sa očakávajú koncom kalendárneho roka.

PRÍRUČKY PRAVIDIEL PRE ZOH 2022

Ako už bolo skôr avizované, 21-dňovej karanténe sa vyhnú všetci zaočkovaní priami či nepriami účastníci hier. Nezaočkovaní nemusia ísť na tri týždne do izolácie len v prípade, že sa nebudú môcť očkovať zo zdravotných dôvodov. Ich prípady sa budú riešiť jednotlivo. Pre nezaočkovaných športovcov absolvovanie trojtýždňovej karantény prakticky znamená, že na ZOH nepocestujú.

Účastníkov ZOH čaká denné testovanie na koronavírus a musia dodržiavať hygienické opatrenia vrátane nosenia respirátorov. Rovnaké pravidlá ako pre zimné olympijské hry budú platiť aj pre zimné paralympijské hry (4. – 13. marca 2022).

Súbor proticovidových opatrení publikoval MOV už pred tohtoročnými olympijskými hrami v Tokiu. Olympiáda bola v Japonsku pred prázdnymi tribúnami. V Pekingu zatiaľ počítajú s účasťou fanúšikov, avšak iba domácich z pevninskej časti Číny. Zahraniční diváci sa na ZOH nedostanú.

„Chceme, aby každý účastník zimných olympijských hier bol v bezpečí. Preto žiadame všetkých, aby tieto usmernenia dodržiavali. Zachovanie zdravia všetkých účastníkov zabezpečí, že pozornosť zostane stále sústredená na samotné základy olympijských hier – na športovcov a na šport,“ povedal Dubi.

Účastníci nemajú byť ľahostajní k opatreniam

Organizátori športových podujatí v predošlých dvanástich mesiacoch ukázali, že v prípade rešpektovania stanovených protokolov sa môžu aj veľké akcie konať bezpečne. Medzinárodný olympijský výbor vyzýva všetkých účastníkov hier, aby neboli ľahostajní a dodržiavali všetky stanovené predpisy a protokoly.

Za porušenie koronavírových pravidiel hrozia účastníkom pokuty či odobratie akreditácie. Športovci by mali rovnako ako počas OH v Tokiu do 48 hodín po skončení svojej súťaže opustiť Čínu. Ak by sa dostali po kontakte s pozitívnou osobou či po pozitívnom teste na koronavírus do karantény, v hoteli v Pekingu budú mať zabezpečené tri jedla denne, internet budú mať zdarma a budú ich môcť navštíviť niektorí členovia tímu. Pre nakazených športovcov bude k dispozícii aj psychológ.

„Peking 2022 víta športovcov a všetky zainteresované strany z celého sveta v Číne. Po dôkladných diskusiách a konzultáciách sme vypracovali spoločne s MOV a Medzinárodným paralympijským výborom prvé vydania príručiek. Sú výsledkom konsenzu všetkých zúčastnených strán. Najvyššou prioritou je bezpečnosť a zdravie všetkých účastníkov, nielen športovcov, ale aj čínskeho ľudu. Spoločne prinesieme svetu efektívne, bezpečné a nádherné hry,“ povedal viceprezident organizačného výboru Chan C'-žung.

Obe príručky zahŕňajú celú cestu všetkých účastníkov hier a podrobne opisujú požiadavky na vstup a opatrenia, ktoré budú zavedené v rámci uzavretého systému riadenia. Zahŕňajú aj ďalšie podrobnosti o kľúčových politikách načrtnutých na nedávnom zasadnutí exekutívy MOV.

 

Kľúčové zásady v príručkách

Uzavretá bublina:

Aby mohli všetci vykonávať svoje každodenné činnosti, ktoré sú nevyhnutné pre ich úlohy počas hier, bol definovaný špeciálny uzavretý systém, ktorý má zabezpečiť bezpečnosť účastníkov hier a ľudí v Číne prostredníctvom obmedzenia zbytočných interakcií. Táto „bublina“ umožňuje účastníkom hier vstúpiť do Číny bez toho, aby museli prejsť povinnou 21-dňovou karanténou, pod podmienkou, že budú plne očkovaní v súlade s príručkami.

Očkovanie:

Vakcíny preukázateľne znižujú infekciu a prenos COVID-19 a sú kľúčovým nástrojom umožňujúcim bezpečné vykonávanie aktivít. Na vstup do „bubliny“ bez karantény je potrebné byť kompletne zaočkovaný aspoň 14 dní pred odchodom do Číny. Každý, kto nebude plne zaočkovaný v súlade s príručkami, bude musieť po príchode do Pekingu podstúpiť karanténu na 21 dní. Výnimky môžu byť udelené športovcom a tímovým funkcionárom v jednotlivých prípadoch na základe zdravotných dôvodov.

Testovanie, sledovanie a izolácia:

Budú zavedené prísne protokoly na čo najskoršiu identifikáciu osôb s vírusom COVID-19 prostredníctvom testovania; na zistenie, na koho sa vírus mohol preniesť prostredníctvom sledovania kontaktov; a na použitie izolácie a karantény na zastavenie ďalšieho šírenia vírusu.

Minimalizácia fyzickej interakcie:

COVID-19 sa prenáša najmä prostredníctvom malých častíc, ktoré vydychujeme pri kašľaní, kýchaní, rozprávaní, kričaní alebo spievaní. Preto je dôležité byť očkovaný, minimalizovať fyzickú interakciu, nosiť masku a vyhýbať sa priestorom, ktoré sú uzavreté, preplnené alebo umožňujú blízky kontakt medzi osobami.

Dostatočná hygiena:

Pravidelné a dôkladné umývanie rúk, dezinfekcia povrchov, nepodávanie rúk či nebozkávanie sa pri stretnutí a neustále nosenie tvárovej masky sú dôležité pre bezpečnosť všetkých.

Manažéri COVID-19:

Každá organizácia, ktorá sa zúčastní na hrách, bude čoskoro požiadaná, aby vymenovala človeka alebo skupinu ľudí za COVID-19 manažérov (CLO). Tí budú účastníkom hier pomáhať pri uisťovaní sa, že rozumejú obsahu príručiek a dôležitosti dodržiavania všetkých opatrení.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV