Športové aktuality
2 min. čítania

Pekinské medaily stelesňujú harmóniu medzi nebom, zemou a ľuďmi

Športovci spoznali 100 dní pred začiatkom zimných olympijských hier v Pekingu medaily, o ktoré budú bojovať na čínskom území od 4. do 20. februára 2022. Vplyv miestnej kultúry je očividný na prvý pohľad. Medaily majú názov Tchung-sin, čo znamená Spoločne ako jeden.

Na cenných kovoch je päť sústredených kruhov stelesňujúcich tradičnú čínsku filozofiu harmónie medzi nebom, zemou a ľudskými bytosťami. Zároveň reprezentujú olympijského ducha, ktorý spája ľudí z celého sveta, aby sa zúčastnili a podieľali na nádhere zimných hier. Dizajn je založený na starodávnych čínskych nefritových príveskoch zo sústredených kruhov.

Organizátori zámerne zvolili štýl pripomínajúci medaily z olympijských hier 2008. Zvýrazňujú tým, že Peking bude prvé mesto, ktoré hostí letnú i zimnú verziu hier.

Dizajn zadnej strany pripomína nebeskú mapu, 24 bodiek na kružniciach naznačuje, že budúcoročné zimné olympijské hry budú 24. v poradí.  Celkový obraz v sebe nesie želanie, aby športovci dosiahli dokonalosť a zažiarili ako hviezdy.

Pekinské medaily

„Športovci s medailami sa dotknú detailov čínskej kultúry. Na lícnej strane uvidia vzory oblakov a snehových vločiek a na rubovej nebeské vzory,“ povedal dizajnér Chang Chaj, ktorý pripravoval cenné kovy aj pred trinástimi rokmi.

„Dizajn medailí je ódou na olympijského ducha,“ povedal viceprezident pre kultúru a ceremoniály pekinského organizačného výboru Kao Tchien. „Peking vyjadruje svoju pripravenosť privítať najlepších svetových športovcov v zimných športoch, aby sa na zimných olympijských hrách dotkli hviezd.“

Na krkoch športovcov budú medaily visieť vďaka hodvábnej stuhe, ktorá je pretkaná vzorom snehových vločiek. Stuha je červenej farby, ktorá sa v Číne považuje za šťastnú.

Podujatia a športovci
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV