Šport a olympizmus
5 min. čítania

Pekinské príručky vyjdú v októbri, MOV suspendoval KĽDR

Prezident MOV Thomas Bach.
Foto
TASR/AP

Príručky s pravidlami pre športovcov, funkcionárov, novinárov i ďalšie akreditované osoby na zimných olympijských hrách 2022 v Pekingu (4. – 20. februára 2022) by mali organizátori zverejniť počas októbra. Potvrdil to po zasadnutí exekutívy Medzinárodného olympijského výboru (MOV) jeho prezident Thomas Bach. MOV zároveň suspendoval Kórejskú ľudovodemokratickú republiku a naďalej monitoruje situáciu v Afganistane.

Príručky, tzv. playbooky s pravidlami správania sa počas olympijských hier vypracovali prvýkrát po vypuknutí pandémie nového koronavírusu organizátori v Tokiu. Vzhľadom na ďalšiu vlnu pandémie sa nimi budú riadiť aj účastníci športového sviatku v Pekingu.

Príručky budú vychádzať z tokijských

Očakáva sa, že každá organizácia bude mať opäť styčného dôstojníka, ktorý bude kontrolovať správanie sa členov výprav či zamestnancov svojej spoločnosti. V Tokiu účastníci museli dodržiavať aj pravidlá spoločenského odstupu, vyhýbať sa objatiam a podávaniu rúk a mali zakázané aj návštevy turisticky atraktívnych oblastí. Organizátori vyžadovali aj pravidelné testovanie.

Podľa Thomasa Bacha príručky z Tokia 2020 budú podkladom pre plány na Peking 2022. Do úvahy sa budú brať aj usmernenia orgánov a autorít, medzi ktoré patrí aj Svetová zdravotnícka organizácia.

„MOV a organizačný výbor Peking 2022 budú uplatňovať rovnaký princíp ako v prípade Tokia 2020. Cieľom budú bezpečné olympijské a paralympijské hry,“ povedal Bach. „Zásada a priorita bezpečnosti nás bude viesť v diskusiách. Prvé pravidlá budú zverejnené pravdepodobne v októbri.“

Predseda koordinačnej komisie pre Peking 2022 Juan Antonio Samaranch ml. v júli vyjadril nádej, že na ZOH budú môcť prísť na tribúny aj fanúšikovia, a to nielen domáci.

Vplyv MOV na politiku je obmedzený

Počas príprav hier v čínskej metropole sa objavili viackrát hlasy upozorňujúce na situáciu s porušovaním ľudských práv u ujgurských moslimov. Thomas Bach už niekoľkokrát čelil otázke týkajúcej sa tejto problematiky. Podľa prezidenta MOV aj vplyv tejto organizácie má svoje limity.

„Zodpovednosťou MOV je starať sa o humanitárne otázky v olympijskom spoločenstve. Vplyv a možnosti MOV ovplyvňovať svetovú politiku sú obmedzené. Bez ohľadu na to, kde sa hry konajú, všade musia vládnuť počas nich pravidlá Olympijskej charty o nediskriminácii a rovnakých právach pre všetkých,“ povedal Bach.

MOV už potvrdil, že v rámci príprav na ZOH sa od októbra do decembra uskutoční viacero testovacích podujatí. Desať z nich bude mať štatút medzinárodnej súťaže.

Suspendácia pre KĽDR

MOV potrestal národný olympijský výbor KĽDR za neúčasť na Hrách XXXII. olympiády v Tokiu suspendáciou do konca roku 2022. Výprava zo severnej časti kórejského polostrova tak síce budú môcť štartovať vo februári 2022 na ZOH v Pekingu, nie však pod svojou vlajkou. Zároveň prídu o finančnú podporu a zdroje, ktoré prúdia z MOV pre jednotlivé krajiny.

KĽDR odriekla účasť v Tokiu začiatkom apríla pre obavy z pandémie koronavírusu. „Olympijský výbor KĽDR bol jediný, ktorý sa nezúčastnil na olympijských hrách v Tokiu. Na základe tohto jednostranného rozhodnutia je suspendovaný do konca roku 2022. Organizátori pritom poskytli dostatočné garancie bezpečnosti a ponúkli priestor na kompromis. KĽDR porušila Olympijskú chartu,“ povedal Thomas Bach.

KĽDR porušila pravidlo 27.3 Olympijskej charty, podľa ktorého má každý národný olympijský výbor povinnosť zúčastniť sa na olympijských hrách vyslaním svojich športovcov.

Pozornosť situácii v Afganistane

MOV ocenil reakciu olympijskej komunity na krízu v Afganistane. Thomas Bach potvrdil, že komunita pomohla približne 100 ľuďom získať humanitárne víza na opustenie krajiny. Osobitná pozornosť sa venovala ženám a dievčatám, ako aj ďalším osobám, ktoré boli považované za ohrozené. Návrat Talibanu k moci totiž viedol k všeobecným obavám o slobodu a bezpečnosť športovkýň, ako aj tých, ktorí sa vyjadrili proti militantnej islamistickej skupine.

Samira Asghariová, členka MOV v Afganistane, minulý mesiac vyzvala na pomoc pri evakuácii športovkýň z krajiny. Neskôr tento príspevok z Twitteru zmazala. Podľa Bacha je Asghariová v bezpečí.

Všetci členovia afganského tímu na olympijských hrách v Tokiu 2020 zostávajú naďalej mimo rodnej krajiny. Mimo Afganistanu sa pripravujú aj dvaja športovci, ktorí by sa mali predstaviť na zimných olympijských hrách v Pekingu 2022.

„Značný počet členov olympijskej komunity v Afganistane dostal humanitárne víza a mohol opustiť krajinu. Mohli sme sa tešiť zo skutočnej solidarity v olympijskej komunite. Všetci boli pripravení pomôcť. Kontaktovali príslušné úrady, vyvinuli vlastné úsilie a dostali ľudí na zoznam svojich vlád pre zisk humanitárnych víz. Do budúcnosti rozšírime štipendiá pre všetkých afganských účastníkov olympijských hier Tokio 2020, aby mohli pokračovať v tréningu. Naďalej sa snažíme pomôcť ostatným členom olympijskej komunity, ktorí stále žijú v Afganistane, aby získali humanitárne víza a mohli opustiť krajinu,“ uviedol Bach.

Stále existujúci Národný olympijský výbor Afganistanu zostáva uznaný ako jediný reprezentant olympijského hnutia v krajine. Jeho funkcionári boli demokraticky zvolení v apríli 2018. Všetky ďalšie kroky musia byť podľa prezidenta MOV v súlade s Olympijskou chartou. „Týka sa to dobrého riadenia a olympijských zásad nediskriminácie, v tomto prípade s osobitným zreteľom na ženy a dievčatá,“ dodal Bach.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV