Šport a olympizmus
3 min. čítania

Peter Čögley sa zaskvel ďalším činom hodným ocenenia

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Na snímke druhý zľava Peter Čögley (Skalica) v súboji na bratislavskom Tehelnom poli proti Slovanu, v ktorom zachraňoval spoluhráča Filipa Blažeka.
Foto
TASR/PAVEL NEUBAUER

Futbalista Peter Čögley sa v roku 2021 zaradil medzi rytierov fair play za svoje gesto počas ligového zápasu Vion-u Zlaté Moravce a Serede, keď z vlastnej iniciatívy zrušil nariadený pokutový kop po spornom zákroku brankára Mathewa Yakubu. Po roku Peter Čögley urobil ďalší čin fair play, keď zachránil život spoluhráčovi Filipovi Blažekovi.

Peter Čögley už viackrát ukázal svoju ľudskosť. Ako hráč Zlatých Moraviec si vyslúžil potlesk prítomných na štadióne i uznanie verejnosti za chlapské priznanie sa, že ho súper v pokutovom území nefauloval. V týždni, keď 7. septembra oslávime Svetový deň fair play, chceme pripomenúť jeho ďalší príbeh fair play.

Výzva na podávanie návrhov cien fair play KFP SOŠV za rok 2022

Aj v tomto roku vyzýva Klub fair play SOŠV všetkých priateľov športu a olympizmu, aby zaslali svoje návrhy na udelenie ocenení KFP SOŠV za rok 2022.

Tak ako po minulé roky, aj tento raz je možné poslať do 14. októbra návrhy v troch kategóriách: za dlhodobé pôsobenie v duchu fair play, za aktívne šírenie a propagáciu myšlienok fair play, a za príkladný čin v duchu fair play.

Bližšie informácie i formulár na predkladanie návrhov v elektronickej forme sú dostupné na https://www.olympic.sk/form/fairplay.

Jeden z najťažších momentov v kariére

Peter Čögley (v bielo-zelenom) je rytierom fair play.
Peter Čögley je rytierom fair play.
Foto
TASR/LUKÁŠ GRINAJ

V sezóne 2022/23 sa už ako hráč Skalice dostal opäť do médií vďaka svojmu činu ľudskosti a fair play. Odchovanec trenčianskeho futbalu v 20. min súboja na Tehelnom poli proti Slovanu Bratislava, ktorý Skaličania prehrali 0:3, pohotovo vytiahol spoluhráčovi Filipovi Blažekovi zapadnutý jazyk.

„Filip sa zrazil s Guramom Kašiom, stratil vedomie a zostal nehybne ležať na zemi. Keď som sa k nemu naklonil, videl som, že nevníma a má zatvorené oči. Na toto nie ste nikdy prichystaný. Bola to prirodzená reakcia. S chlapcami sme ho dali nabok, otvorili sme mu ústa a rýchlo som mu vytiahol jazyk von. Hneď na to sa zhlboka nadýchol a začal vnímať okolie. Priznávam, bol to jeden z najťažších momentov v mojej kariére,“ priznal po zápase v rozhovore pre denník Šport Peter Čögley.

Vďaka pohotovému zákroku kolegu z obrany stopér Záhorákov Filip Blažek duel na Tehelnom poli napokon aj dohral. Po prebraní sa cítil dobre, netočila sa mu hlava, v pohode stál na nohách a lekár mu teda povolil pokračovať v zápase.

Peter Čögley nechce robiť zo seba hrdinu

Peter Čögley konal rýchlo a inštinktívne, aj keď nemá zdravotnícke vzdelanie a postup pri poskytovaní prvej pomoci v podobných prípadoch sa neučil. Predovšetkým chcel pomôcť spoluhráčovi

„Nechcem však zo seba robiť hrdinu. Viem, že ak by som nebol po ruke ja, rovnako by zasiahol niektorý zo spoluhráčov. V prvom rade ma teší, že Filip je zdravý,“ skonštatoval pre Šport 33-ročný obranca, ktorý duel so Slovanom dohrával s turbanom na hlave. Chránil si tak tržnú ranu, ktorú mu lekári počas súboja rýchlo zošili.

Ďalšiu cenu fair play neočakáva. „Na rozdiel od momentu, za ktorý som už cenu dostal, toto by spravil naozaj každý,“ doplnil Peter Čögley. Už pri preberaní prvej ceny hovoril, že sa chce riadiť princípmi fair play, aby bol predovšetkým dobrým príkladom pre svoju dcéru.

Šport
Projekt
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV