Športové aktuality
4 min. čítania

Peter Gelle si musí v Tokiu zvykať na klímu i vyskakujúce ryby v olympijskom kanáli

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Peter Gelle odišiel do Japonska vyladiť formu na OH viac ako tri týždne pred prvým štartom.
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Rýchlostný kanoista Peter Gelle je ďalší člen slovenskej výpravy, ktorý sa vybral na cestu do dejiska olympijských hier. Do Tokia odcestoval v nedeľu krátko pred poludním s časťou realizačného tímu rýchlostných kanoistov. Na olympijskom kanáli sa bude musieť vyrovnať so slanou vodou i s množstvom rýb.

Gelle sa v Tokiu predstaví v pretekoch singlkajakárov na 1000 m, ktorých úvodné rozjazdy sú na programe až 2. augusta. Do Japonska sa rozhodol cestovať s dostatočným časovým predstihom, aby sa aklimatizoval. Až do 30. júla sa bude pripravovať na kanáli vzdialenom asi 80 km od Tokia, následne sa presunie do olympijskej dediny a čakajú ho záverečné tréningy na súťažnej vode.

„Pred cestou som bol v miernom strese. Čaká ma dlhý pobyt v Japonsku, do pretekov zostávajú ešte viac ako tri týždne. Aj preto bolo balenie dôkladnejšie ako inokedy. Nechcel som, aby mi niečo chýbalo. Som zvedavý, ako to bude vyzerať v Japonsku, kde zaviedli vo viacerých prefektúrach výnimočný stav,“ povedal pri odchode 36-ročný rodák z Nových Zámkov.

Kľúčové bude vysporiadať sa s podmienkami

Športovcom bude počas olympijských hier robiť veľké problémy najmä teplo a vlhkosť. Zvyknúť si na nich bude pre úspech kľúčové. Na pravidelné testovanie na prítomnosť nového koronavírusu či iné obmedzenia si za posledný rok už zvykli. Vyrovnať sa však s poveternostnými podmienkami je však zložitejšie.

„Sám som zvedavý, ako sa vysporiadam s podmienkami a najmä s tou vlhkosťou, ktorá mi spôsobuje problémy. Som psychicky pripravený na rôzne obmedzenia, minimálny pohyb a časté testovanie. Fyzicky som dobre nachystaný a verím, že za tri týždne sa dostaví očakávaná forma,“ uviedol ôsmy muž z K1 na 1000 m na OH 2016 v Riu de Janeiro. Olympijské finále zažil aj v Londýne 2012, kde sedel v dvojkajaku s Erikom Vlčekom a bol aj členom štvorkajaka. Postup do záverečnej jazdy disciplíny je jeho cieľom aj v Tokiu.

Okrem poveternostných podmienok a časového posunu sa musia rýchlostní kanoisti v Japonsku vyrovnávať aj s podmienkami vodnej plochy v olympijskej areáli, v ktorej pulzuje slaná morská voda. V nej plávajú húfy rôznych rýb. Slovenskí rýchlostní kanoisti si kanál už vyskúšali v roku 2019 a vedia, čo ich čaká.

Peter Gelle, Radovan Šimočko
Rýchlostný kanoista Peter Gelle (vpravo) a jeho tréner Radovan Šimočko.
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

„Odpor slanej vody je iný ako sladkej, čo ovplyvňuje záber i kĺzanie lode. Nemalo by to však byť podobne obmedzujúce ako tamojšia klíma. Som zvedavý, ako Japonci vyriešili problém s rybami. Dosť vyskakovali z vody. Na jazere či na rieke vám skočí ryba len sem-tam, v Tokiu to boli húfy každú chvíľu. Štvorkajaky budú mať asi s nimi problém, idú totiž veľmi rýchlo a ryby ani nestihnú dopadnúť späť do vody. Pred nami majú súťaže veslári, snáď tie ryby vychytajú,“ pousmial sa člen VŠC Dukla Banská Bystrica.

OH komornejšie ako v minulosti

Olympijské hry sa napokon po vyhlásení núdzového stavu v Tokiu uskutočnia bez prítomnosti divákov na tribúnach, čím stratia časť zo svojej atmosféry. Športovci sú radi, že sa podujatie uskutoční, oveľa radšej by boli, ak by ich dopredu hnali stovky fanúšikov.

„Chápem, prečo na tribúnach budú chýbať diváci. Bude to oveľa komornejšie ako v minulosti, také smutnejšie. Tešil som sa, že chceli povoliť aspoň účasť domácich divákov. Dúfam, že organizátori dajú na tribúny nejaké obrazovky a aspoň virtuálne tam budú fanúšikovia,“ vyjadril nádej Peter Gelle.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV