Športové aktuality
4 min. čítania

Peter Gelle v tokijskej parnej saune ušetril množstvo síl a teraz túži po finále

Z Tokia Peter PAŠUTH
Peter Gelle v tokijskej parnej saune ušetril v rozjazde množstvo síl a teraz túži po finále
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

Akoby ste navštívili parnú saunu a potrebovali sa v nej nadýchnuť. Takto opísal poveternostné podmienky počas rozjázd rýchlostných kanoistov kajakár Peter Gelle. Vďaka druhému miestu za Portugalčanom Fernandom Pimentom postúpil priamo do semifinále a ušetril veľa síl, ktoré by musel vynaložiť vo štvrťfinále.

Gelle začal tretiu rozjazdu z celkovo piatich v K1 mužov na 1000 m v pokojnom tempe. Odstup od súperov si kontroloval a na druhej päťstovke ho začal pomaly zmazávať. V závere už mal istotu postupu do semifinále a mohol koncovku aj mierne vypustiť.

„Som spokojný, že som si vybojoval priamy postup. Počasie bolo vyčerpávajú, má sa navyše meniť. Očakávajú sa dnes ešte búrky a dážď. Bolo to ťažké. Vo vysokej vlhkosti i teplote sa pádlovalo ťažko, ale zvládol som to. Na päťstovke som sa dobre cítil. Súperi boli síce predo mnou, ale neboli odskočení. Kontroloval som si tempo a postupne išiel pred nich. Asi 200 m pred som už bol pri Austrálčanovi Van der Westhuyzenovi. Vedel som, že finiš mu veľmi nejde. Zaútočil som a napokon som mohol v závere už aj mierne vypustiť, čo je extra bonus. Mohol som ušetriť ďalšie sily. Teraz sa už koncentrujem na utorkové semifinále,“ povedal v mixzóne po svojej rozjazde Peter Gelle.

Extra námaha pri dýchaní ťažkého teplého vzduchu

Kajakár deň pred pretekmi neveril v hladký priamy postup. Bol pripravený aj na štvrťfinálové boje. Z každej z piatich rozjázd postúpili do semifinále prví dvaja, ďalších kajakárov čakalo náročné poludňajšie štvrťfinále. „Necítil som sa na priamy postup. Teraz je to povzbudenie navyše,“ priznal.

Ortuť teplomera v tieni vyskočila nad 30 stupňov, na vode na slnku bola ešte vyššie. Aj vlhkosť spôsobovala všetkým v Tokiu problémy. Peter Gelle pri opisovaní podmienok spomenul v úvode citované prirovnanie k parnej saune. Pre športovcov sú to nepríjemné podmienky.

„Človek pri dýchaní teplého vlhkého vzduchu musí vynaložiť extra námahu, aby do seba dostal kyslík. Vzduch je skutočne ťažký, nepríjemný, nedýcha sa vôbec ľahko,“ opisoval.

Počas jazdy pádloval v kombinéze. Po dojazde si pomáhal chladiacou vestou, skočil i do studenej vody. Chladiace prvky použil aj pri vypádlovaní.

Kajakári súťažia na kanáli, v ktorom je slaná morská voda. Aj keď je to rozdiel oproti prírodným sladkým vodám, na slanej sa rýchlo adaptovali. „Je to počas jazdy iný pocit, voda loď inak nadnáša. Viac by však vadilo, ak by bola voda plytká. Slaná je v poriadku.“

Pokus o ďalšie finále

V utorkovom semifinále sa pokúsi o predĺženie svojich finálových účastí na olympijských hrách. V Londýne 2012 pádloval v ňom ako člen dvojkajaku i štvorkajaku, v Riu de Janeiro už ako jednotlivec. Na individuálnej tisícke je však konkurencia veľmi nabitá a prebitie sa medzi najlepších je veľký úspech.

„V semifinále chcem ísť na maximum, nič iné sa ani nedá. Veľmi túžim po postupe do finále a urobím všetko pre naplnenie túžby. Konkurencia je veľká, keďže z niektorých krajín vďaka pravidlám môžu štartovať aj viacerí pretekári. Verím, že sa s podmienkami vysporiadam a všetko zvládne. Na rozdiel od Ria síce nemám za sebou tak kvalitnú prípravu, keďže ju ovplyvňovali koronavírus a obmedzenia vo svete, ale urobil som maximum, aby som sa čo najlepšie pripravil,“ dodal Peter Gelle.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV