SOŠV
Bratislava
4 min. čítania

PETER PUKALOVIČ: „NAJŤAŽŠIE JE PRESVEDČIŤ ĽUDÍ, ABY SA PRIHLÁSILI“

Foto
TASR - Martin Baumann

Organizátor ČSOB maratónu Peter Pukalovič bude na konferencii SPORT (R)EVOLUTION 2019 diskutovať o  organizácii úspešného športového podujatia.

Na Slovensku sa každý týždeň organizujú desiatky bežeckých podujatí. Na vrchole pyramídy stojí najstarší európsky maratón Medzinárodný maratón mieru v Košiciach. Slovensko má dva populárne maratóny – jeden na jar a jeden na jeseň. 14. ročník tento rok ale napísal bratislavský ČSOB maratón. V prvom ročníku bežalo približne 700 ľudí, tento rok bolo viac ako 12 tisíc prihlásených bežcov.

„Sme šťastní, že ľudia nám veria v to, čo sme začali. Robíme to už dlhú dobu. Trafili sme to v správny čas, ľudia začali všeobecne zdravšie žiť – hýbať sa. Mali sme šťastie, boli sme jedni z prvých, ktorí to začali robiť masovo,“ našiel príčinu úspechu Peter Pukalovič. Práve on s jeho bratom Jozefom sú strojcami úspešného maratónu v hlavnom meste. Podarilo sa im vybudovať silnú značku a maratón je neoddeliteľnou súčasťou kalendára. Prečo to tak je a aká bola cesta k tomu, aby bol bratislavský maratón jedným z top podujatí jari? Peter Pukalovič na unikátnej konferencii SPORT (R)EVOLUTION 2019 prezradí, čo sa skrýva za vytvorením úspešného športového podujatia.

Nie je to len o športe

V Bratislave sa maratón beží na 21 km okruhu. Aj napriek tomu, že netreba pokryť kompletných 42 km, je organizácia náročná. Podľa Petra Pukaloviča je dôvera ľudí skvelá, ale zaväzujúca: „Ľudia nám veria, že to urobíme ešte lepšie ako pred rokom. Chceme vzbudzovať dôveru. Musíme dať dokopy všetky zložky – uzavretie cesty, značenie a obmedzenia. V deň D robí na trati 600 ľudí. Hovorím, že sme tak slabí, aký je náš najslabší článok na trati. Musíme ľudí motivovať, aby podali stopercentný výkon. Každý bežec ide svoj maximálny výkon a my musíme týmto ľuďom dať všetko, čo je v našich silách.“

Okrem toho, že sa bratom Pukalovičovcom darí každý apríl rozhýbať Bratislavu, organizujú aj ďalšie športové podujatia naprieč celým Slovenskom - Night Run v Bratislave, na Donovaloch a v Tatrách či ženský beh. „Naše podujatia nie sú len o výkone. Chceme ponúknuť športový, ale aj kultúrno-spoločenský zážitok,“ zdôraznil Peter Pukalovič.

Rozhýbať deti

Na Slovensku je hobby beh veľmi populárny. Cez víkendy rodiny cestujú za pretekmi a povzbudzujú na trati. Peter Pukalovič si už na Slovensku nevie predstaviť ďalší maratón, no budúcnosť podľa neho patrí triatlonom a kratším tratiam do 10 kilometrov. Ľudia berú preteky ako vrchol svojej prípravy vo fitness centre alebo v teniskách. „Dnes sú preteky kultúrno-spoločenské podujatie. Chodia behať manažéri, bohatí ľudia, bývalí športovci a hobby bežci. Nájdu veľa zábavy, kultúry, stretnú kamarátov. Fotografiami sa chvália na sociálnych sieťach.“

Peter Pukalovič spolupracuje aj so Slovenským olympijským a športovým výborom na projekte Športuj Slovensko. Malí športovci sa môžu stretnúť s olympionikmi, vyskúšať si rôzne športy a zároveň pretekať o medaily a ďalšie skvelé ceny. „Naším najväčším cieľom je športovanie detí. Tam vidíme obrovské možnosti. Rodičia chcú, aby sa deti hýbali. Na detských podujatiach čísla stúpajú. Chceme, aby vznikla nová generácia a tradícia pokračovala. Na konferencii budem hovoriť o tom ako dostať deti na nohy a aký je trend v športovaní mladých,“ prezradil Pukalovič. Chcete vedieť ako deti motivovať k športu? Príďte 18. septembra na unikátnu športovú konferenciu SPORT (R)EVOLUTION do Refinery Gallery v Bratislave. Vstupenky na športom nabitú konferenciu sú k dispozícii na portáli Predpredaj.sk! Neváhajte a zabezpečte si svoju účasť na Predpredaj.sk!

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV