Športové aktuality
4 min. čítania

Peter Sagan presedlá z cesty na MTB, chce ísť na OH do Paríža

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Peter Sagan počas pretekov v horskej cyklistike v cross-country na OH v Riu de Janeiro 21. augusta 2016.
Foto
TASR - Ján Súkup

Cyklista Peter Sagan v deň svojich 33. narodenín počas pretekov Vuelta San Juan v Argentíne oznámil dôležitú správu. Po tejto sezóne sa už nebude sústrediť na cestné preteky ako profesionálny cyklista a v budúcom roku sa chce kvalifikovať na olympijské hry v Paríži v horskej cyklistike.

Už viackrát sa špekulovalo o budúcnosti Petra Sagana. Pred rokom sa stal súčasťou tímu TotalEnergies, s ktorým sa dohodol na kontrakte na dve sezóny.

Peter Sagan sa v budúcom roku neobjaví na pretekoch WorldTour

Na snímke slovenský cyklista Peter Sagan počas tlačovej konferencie na OH v brazílskom Riu de Janeiro 16. augusta 2016.
Na snímke slovenský cyklista Peter Sagan počas tlačovej konferencie na OH v brazílskom Riu de Janeiro 16. augusta 2016.
Foto
TASR - Michal Svítok

V Argentíne na malej ceremónii a aj prostredníctvom videa na sociálnych sieťach oznámil, že po sezóne už nebude pretekať na podujatiach WorldTour. V TotalEnergies by mal zotrvať, ale sústredí sa na kvalifikáciu na olympijské hry 2024 v Paríži v horskej cyklistike.

„Rozhodol som sa, že túto sezónu by som chcel dokončiť ako jazdec na pretekoch WorldTour. Chcel by som sa pripraviť na olympijské hry v horskej cyklistike,“ hovoril Peter Sagan. „Vždy som hovoril, že by som chcel ukončiť kariéru na horskom bicykli, pretože som na ňom aj začal. Budem robiť to, čo ma skutočne baví. Je pre mňa dôležité tráviť čas so synom Marlonom a vidieť život z rôznych uhlov pohľadu, nielen ako cyklista. Nikdy nebolo mojím snom pretekať alebo byť profesionálnym jazdcom do štyridsiatky či päťdesiatky. Teraz nastal ten správny čas. A ak budem môcť ukončiť kariéru v Paríži na olympijských hrách, bude to pre mňa niečo pekné.“

Petra Sagana pri oznámení odchodu do cyklistického profesionálneho dôchodku sprevádzali jeho tímoví kolegovia z TotalEnergies Maciej Bodnar a Daniel Oss i bývalí spolujazdci Elia Viviani a Fernando Gaviria.

Vždy chcel skončiť kariéru ako horský cyklista

Úplný koniec kariéry cestného cyklistu toto oznámenie ešte neznamená. Rodák zo Žiliny naznačil, že by sa mohol príležitostne objaviť aj na cestných pretekoch, ale už nie na podujatiach WorldTour. „Všetci moji fanúšikovia a ľudia si zaslúžili vedieť už teraz, že to bude môj posledný rok na ceste. Musia to vedieť. Preto som to oznámil v San Juane,“ povedal Sagan. „Ale ak budem budúci rok jazdiť na horskom bicykli, mohol by som sem ešte prísť pretekať možno s národným tímom alebo s tímom TotalEnergies.“

Slovenský cyklista Peter Sagan (vpravo) pozdravuje fanúšikov pred štartom pretekov na olympijských hrách v Londýne v sobotu 28. júla 2012.
Slovenský cyklista Peter Sagan (vpravo) pozdravuje fanúšikov pred štartom pretekov na olympijských hrách v Londýne v sobotu 28. júla 2012.
Foto
TASR/AP

Trojnásobný majster sveta na ceste sa v horskej cyklistike objavil aj na olympijských hrách v Riu de Janeiro 2016. Rozhodnutie skúsiť kvalifikáciu do Paríža 2024 bolo preňho jednoduché. „Nie je to o medaile alebo o niečom podobnom. Je to skôr o tom, čo chcem robiť. Už necítim tlak na to, či vyhrám alebo prehrám. Vždy som chcel skončiť na kariéru v horskej cyklistike a budúci rok je olympijský. Robím to pre seba, pre nikoho iného. Je však pravda, že Paríž a olympiáda vo Francúzsku sú dôležité pre môjho sponzora TotalEnergies,“ poznamenal Peter Sagan, ktorý chce v roku 2023 ešte dosiahnuť úspechy v pretekoch WorldTour. Všetky tohtoročné štarty chce dokončiť na vysokej úrovni: „Určite si nebudem tento rok len užívať.“

Sedemnásobný držiteľ zeleného dresu z Tour de France, víťaz Okolo Flámska či Paríž – Roubaix dosiahol v profesionálnom pelotóne doteraz 121 víťazstiev.

Cyklistike nedáva zbohom

Vo vopred natočenom videu po boku priateľa a mediálneho manažéra Gabriela Uboldiho zároveň priznal, že po olympijských hrách sa bude rozhodovať o tom, čo bude ďalej. „Toto rozhodnutie som urobil už dávnejšie. Neznamená úplne zbohom. Ešte mám pred sebou nejaký čas ako cyklista,“ hovoril trojnásobný majster sveta, ktorý je vďačný svojej skupine ľudí. Okolo neho dlhé roky stáli Gabriele Uboldi, manažér Giovanni Lombardi, masér Maroš Hlad, mechanik Mindaugas Goncaras, športový riaditeľ Ján Valach i jazdci Daniel Oss a Maciej Bodnar.

„Toto ešte nie je koniec, toto ešte nie je zbohom. Ešte stále máme nejaký čas pred sebou a stále ešte môžeme zažiť veľa zábavy. Dnes je isté aj to, že po konci mojej kariéry chcem byť súčasťou cyklistiky,“ odkázal trojnásobný slovenský Športovec roka.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV