Športové aktuality
3 min. čítania

Peter Sagan doma púta pozornosť davov, na Okolo Slovenska má po sobote tri dresy

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Peter Sagan (v zelenom) finišoval v 3. etape Okolo Slovenska na 3. mieste.
Foto
TASR/RADOVAN STOKLASA

Podľa odhadov až 150-tisíc ľudí videlo pri trati počas soboty prejazd pelotónu z Oravy cez Kysuce na Považie v 3. etape cyklistických pretekov Okolo Slovenska. Tých, ktorí prišli do cieľa 193 km dlhého presunu z Dolného Kubína do Považskej Bystrice potešil Peter Sagan. Po etape sa obliekol do žltého a zeleného dresu i do trička najlepšieho Slováka 65. ročníka, ktorý vyvrcholí v nedeľu etapou do Trnavy.

Kde sa Peter Sagan počas Okolo Slovenska pohne, všade púta pozornosť. Autobus Bory-Hansgrohe obliehajú desiatky fanúšikov, na predstavení pred začiatkom etapy i na ceremoniáloch po jej konci mu ľudia pripravujú veľké ovácie. Okolo trate sa všetci tešia na jeho prejazd, aj keď pelotón okolo nich doslova preletí.

Prekvapenie po kruhovom objazde

V sobotu kontroloval Peter Sagan s tímom Bora-Hansgrohe celú etapu. Na vrchárskej prémii medzi Zázrivou a Terchovou bol jeden z tých, ktorý v stúpaní udávali tempo. Neskôr s celým balíkom doprial náskok päťčlennému úniku dňa, ktorý postupne zlikvidovali. Na rýchlostnej prémii v Dolných Kočkovciach si otestoval nohy a získal za druhé miesto aj bonifikačné sekundy. Ďalšie pridal v dramatickom finiši v Považskej Bystrici.

Sagan šprintoval na 3. mieste za Nórom Krisfofferom Halvorsenom a Austrálčanom Kadenom Grovesom, ale pred doterajším mužom v žltom drese Álvarom Hodegom. Vďaka bonifikáciám Slovák vedie celkové poradie o dve sekundy pred Kolumbijčanom z Deceunincku - Quick Step.

„Dnes bolo dosť chladno, počas etapy aj pršalo. Skúsil som to na rýchlostnej prémii a bolo to celkom v pohode. V závere už bolo len pod mrakom, nepršalo, ale cesty boli stále mokré. Bolo potrebné dávať si pozor. Po príjazde do Považskej Bystrice nás čakal kruhový objazd a vedeli sme, že sa môže šmýkať. Zostal som aj prekvapený, že tam nikto nespadol,“ vysvetľoval po etape Peter Sagan.

Čaká sa ďalšia taktická bitka

V Považskej Bystrici sa finišovalo na Okolo Slovenska prvýkrát od roku 1980. Pre cyklistov bola pripravená dlhá rovinka, mierne z kopca. „V poslednej zákrute 500 metrov pred páskou bolo potrebné byť vpredu. Bol som na dobrej pozícii, ale možno až príliš vpredu, keďže koncovku vyhral pretekár, ktorý vyrazil zo zadnejších pozícií,“ popisoval Peter Sagan.

Tridsaťjedenročný Žilinčan jazdil v domácom prostredí. Cesty medzi Oravou, Kysucami a na Považí veľmi dobre pozná, najmä v minulosti na nich často trénoval. „Oživoval som si staré spomienky,“ priznal.

Preteky Okolo Slovenska vyvrcholia v nedeľu etapou z Trenčianskych Teplíc do Trnavy (159,2 km). Očakáva sa opäť hromadný šprint a veľká taktická bitka. Preteky totiž stále nie sú rozhodnuté a dôležité budú aj bonifikačné sekundy. Na trati sú tri rýchlostné prémie, na ktorých bude v hre pre jedného cyklistu maximálne deväť bonifikačných sekúnd. Ďalšie sa budú rozdeľovať v cieli.

„Deceuninck - Quick Step odtiahol tri etapy a my teraz máme zodpovednosť za poslednú etapu, aby to dobre dopadlo. Naozaj nie je rozhodnuté, treba bojovať až do konca. Bude to ešte v nedeľu napínavé. Rozhodovať budú sekundy,“ predpovedá Peter Sagan.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV