Športové aktuality
4 min. čítania

Peter Sagan po zisku slovenského titulu už myslel na balenie sa do olympijského Tokia

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Peter Sagan oslavuje v cieli v Bánovciach nad Bebravou siedmy majstrovský titul.
Foto
TASR/RADOVAN STOKLASA

Najskôr suverénnym spôsobom vyhral elitné preteky na spoločných majstrovstvách Slovenska a Česka v Bánovciach nad Bebravou a po osprchovaní sa a slávnostnej ceremónii už myslel na balenie sa na olympijské hry do Tokia. Petra Sagana síce ešte pred olympijským štartom pod horou Fudži čaká trojtýždňová Tour de France, z jej cieľa sa však hneď presúva do Japonska. Aj preto sa balil už teraz.

Peter Sagan opäť fanúšikom cyklistiky na Slovensku ukázal šou jedného muža. V Bánovciach nad Bebravou si vybojoval siedmy slovenský majstrovský titul a v podstate sám zrežíroval celé preteky dlhé 227 km.

Brat Juraj mal smolu

Najskôr inicioval odchod 40-člennej skupiny a následne v druhom 32-kilometrovom kole po páde niektorých cyklistov v úniku aj ďalší nástup, po ktorom spolu s ním zostalo vpredu desať cyklistov. Zo Slovákov tam bol len Matúš Štoček. Skupina spolupracovala a postupne si vybojovala až 12-minútový náskok. Okolo trate a najmä v jedinom stúpaní ju hnali vpred stovky fanúšikov. V záverečnom okruhu Sagan ukázal svoju dominanciu a zbavil sa aj zvyšných súperov.

Niekoľko tisíc fanúšikov ho následne nadšene vítalo v uliciach Bánoviec nad Bebravou. Bratia Saganovci si delia tituly už jedenásť rokov, Peter ich má už sedem. Tento rok na štarte chýbal jeho brat Juraj, ktorý obhajoval prvenstvo. Vo štvrtok si na tréningu v Žiline zlomil kľúčnu kosť, do olympijských hier v Tokiu by však mal byť v poriadku. „Škoda, že nemohol štartovať. Smola postihne každého, teraz sa nalepila na Juraja,“ skonštatoval cyklista tímu Bora-Hansgrohe.

Po Gire má naďalej dobré nohy

Štýlom jazdy pripomenul svoje vystúpenie na spoločnom šampionáte v Plzni v roku 2018. Aj tam to bola jeho šou od začiatku až do cieľa. „Vopred veľmi neplánujem. Vyskúšal som nástup a vyšiel mi. V Bánovciach to boli veľmi rýchle, ale aj dlhé preteky. Jazdilo sa vo veľkom teple, ktoré nám zobralo veľa síl. Všetko mi však vyšlo nad očakávanie. Odišli sme v druhom kole a dotiahli v podstate až do záveru. V poslednom stúpaní som to riskol a nastúpil si. Risk je často zisk,“ skonštatoval Peter Sagan, ktorý si už na Tour de France oblečie dres majstra Slovenska.

Na domácom šampionáte potvrdil veľmi dobrú formu z nedávneho Giro d’Italia, na ktorom vyhral jednu etapu a vybojoval aj cyklaménový dres víťaza bodovacej súťaže. „Ukazuje sa, že po Gire mám stále veľmi dobré nohy. Dnes sa to opäť potvrdilo. Teraz ma čaká Tour de France a ciele sú znova rovnaké ako v minulosti. Rád by som uspel v etape a získal aj zelený dres.“

Lídrom Bory-Hansgrohe na Tour bude Holanďan Wilco Kelderman, ktorý sa zameriava na celkovú klasifikáciu. Sagan bude mať zo svojich tradičných spolujazdcov po ruke len Daniela Ossa. Napriek tomu je pred sobotňajším štartom v Breste optimista: „Aj v tíme Tinkoff som bol na všetko prakticky sám a dokázal som uspieť. Wilco Kelderman sa bude usilovať o čo najlepšie poradie, v tíme budeme mať jazdcov, ktorí mu budú v kopcoch pomáhať. Uvidíme, ako to bude vyzerať v jednotlivých etapách. Podľa mňa zostavilo vedenie tímu veľmi dobrú zostavu pre Tour.“

Už si vyskúšal olympijskú kolekciu

Kufre s oblečením pre Petra Sagana čakali na svojho majiteľa pri karavane v cieli majstrovstiev Slovenska v Bánovciach nad Bebravou.
Kufre s oblečením pre Petra Sagana čakali na svojho majiteľa pri karavane v cieli majstrovstiev Slovenska v Bánovciach nad Bebravou.
Foto
SOŠV/PETER PAŠUTH

Po pretekoch v Bánovciach nad Bebravou sa ešte deň zdrží doma v Žiline a v utorok už odchádza na západ Francúzska, kde sa začína Tour de France. Ešte pred balením na slávnu „Starú dámu“ ho čakalo skúšanie oficiálnej olympijskej kolekcie a balenie sa do Tokia. Po skončení Tour de France už nebude mať veľa času na zbalenie, z Paríža sa presunie priamo pod horu Fudži. Aj preto ho pri jeho karavane v Bánovciach čakali kufre s olympijským oblečením.

„Na preteky v Tokiu ešte nemyslím, je to priskoro. Skôr sa zamýšľam, čo si do Tokia zbalím, aby som na nič nezabudol. Kufor odchádza už teraz a na zbalenie nemám veľa času,“ s úsmevom priznal trojnásobný majster sveta.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV