Športové aktuality
4 min. čítania

Peter Sagan oceňuje postoj tímu a chce preň vyhrávať

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Peter Sagan.
Foto
TotalEnergies

Peter Sagan má za sebou náročný začiatok svojho pôsobenia v tíme TotalEnergies. Trojnásobný majster sveta v cyklistike i vedenie družstva si želajú zlepšenie v roku 2023. Peter Sagan sa upriamuje v novom ročníku na tradičné ciele a posilňuje svoju motiváciu podávať čo najlepšie výkony počas celej sezóny.

Peter Sagan naďalej túži po víťazstvách. V roku 2023 ich chce dosiahnuť viac ako vlani.

Aj druhé miesto je úspech, nie prehra

Čoskoro 33-ročný rodák zo Žiliny prehodnotil pred druhým rokom pôsobenia v TotalEnergies priority: „Chcem opäť vyhrávať, ale už nie najmä pre seba, ako to bolo predtým. Oveľa viac túžim po výhrach nášho tímu, ktorý mi v posledných mesiacoch poskytol veľkú podporu. V družstvách, v ktorých som pôsobil v minulosti, mysleli len na biznis a víťazstvá. Ak ste skončili na druhom mieste, považovali to za prehru,“ povedal slovenský šampión v rozhovore pre francúzske médiá pred prezentáciou svojho zamestnávateľa.

Vo videoprezentácii pre TotalEnergies svoje slová ešte viac rozmenil na drobné: „Stále je to šport, jazdíte s ďalšími 200 jazdcami. Keď ste druhý, tretí, štvrtý alebo dokonca piaty, niektoré tímy to berú ako prehru. Dá sa na to pozrieť aj z iného uhla. Prehráte síce o centimeter, ale stále stena pódiu, stále ste boli v hre o víťazstvo. V tomto tíme sú to veci, na ktorých záleží. Riaditelia sú veľmi ľudskí, venujú pozornosť jazdcom a športu. Je to veľmi odlišné, v mojich predchádzajúcich tímoch som to nikdy nevidel.“

Peter Sagan: Vlani mi chýbal fyzický základ

Peter Sagan počas prezentácie tímu.
Peter Sagan počas prezentácie tímu TotalEnergies.
Foto
TotalEnergies

Sedemnásobný držiteľ zeleného dresu, trojnásobný držiteľ dúhového trička, víťaz Okolo Flámska i Paríž – Roubaix je podľa niektorých už za vrcholných obdobím svojej kariéry. Stále však zostáva cyklistom, ktorý schopný vyhrávať na pretekoch WorldTour. Medzi fanúšikmi patrí medzi najpopulárnejších jazdcov v pelotóne.

Na jeho výkony v roku 2022 je potrebné pozerať sa aj optikou zdravotného stavu. Do sezóny nevstupoval stopercentne pripravený a aj počas nej ho sprevádzali ťažkosti. „Zima robí rozdiely medzi najlepšími. Vlani som si nedokázal vybudovať dobrý fyzický základ. Celý čas som mal zdravotné problémy. Aj s prípravou som začal trochu neskoro. Počas pretekov a aj v tréningu som mal zvláštne bolesti v nohách, prichádzali aj počas pomalej jazdy. Potom som musel veľa vecí doháňať a medzi pretekmi a neustálym cestovaním nezostal priestor na to, aby som sa dostal do ideálnej kondície,“ vrátil sa do minulosti.

Až v lete si ako-tak napravil chuť. Rekordný osemnástykrát vyhral etapu na Okolo Švajčiarska, pridal aj triumf na majstrovstvách Slovenska. „Keď som uspel v etape na Okolo Švajčiarska, bol som veľmi šťastný. Predtým aj potom som bol blízko k víťazstvu. Priznám sa, že nikdy som sa necítil v podobnej forme ako v predošlých sezónach.“

Súťažný rok ukončil na majstrovstvách sveta v Austrálii, kde po kvalitnom výkone finišoval na 7. pozícii. „Pred šampionátom som išiel výkonnostne nahor, bol som blízko k najlepším, ale nestačilo to.“

Stále chce vyhrať majstrovstvá sveta

V roku 2023 plánuje začať súťažnú sezónu na pretekoch Okolo San Juanu v Argentíne. Jeho ďalší kalendár zatiaľ nie je jasný. Určite by však mal štartovať na dlažobných klasikách i Tour de France. Do jeho programu vhodne zapadajú aj letné majstrovstvá sveta v Glasgowe.

„Minulý rok som povedal, že ak vyhrám majstrovstvá sveta, skončím. Takže som pretekal na troch šampionátoch na ceste, šotolinovom a E-MTB. S tímom sa však cítim dobre, trénujem a každý deň sa obetujem príprave na novú sezónu,“ uzavrel.

S vystupovaním Petra Sagana je vedenie TotalEnergies spokojné. Manažéri si uvedomujú, čo ho v prvej sezóne v drese ich tímu limitovalo. Oceňujú jeho snahu, aby sa dostal späť medzi najlepších.

„Je šampión, ale prekvapil nás svojou jednoduchosťou. Počas celého roka si nevyžadoval špeciálne zaobchádzanie, privilégiá. Dokonale zapadol do kolektívu. Nespomína nostalgicky na minulosť, žije prítomnosťou. Pri poradách má jeho slovo veľkú váhu, je skutočnou oporou družstva a pomáha mu rásť,“ chválil Petra Sagana športový riaditeľ Benoit Génauzeau.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV