Športové aktuality
3 min. čítania

Peter Sagan by rád štartoval v cestnej cyklistike, Jakub Grigar zatiaľ jediný vodák s miestenkou na meno

Foto
TASR/AP Photo/Steve Helber

V aktuálnom období stále prebieha v jednotlivých športoch kvalifikácia na budúcoročné olympijské hry do japonského Tokia. Športový riaditeľ Slovenského olympijského a športového výboru Roman Buček nám priblížil aktuálnu situáciu Slovákov v cestnej cyklistike, vo vodnom slalome a v plážovom volejbale.

Peter Sagan má v úmysle štartovať v cestnej cyklistike

V cyklistike je viacero olympijských disciplín, konkrétne ide o cestnú, drahovú a horskú odnož tohto športu. Slovensko má doposiaľ isté miestenky v cestnej cyklistike. „V rebríčku národov figurujeme na 24. mieste, z toho nám vyplývajú dve kvóty na miesta,“ informuje Buček.

Na pretekoch, ktoré vyvrcholia na hore Fudži, by mal štartovať aj hviezdny Peter Sagan. Trojnásobný majster sveta sa pod piatimi kruhmi predstavil už v Londýne 2012 na ceste a pred tromi rokmi v Riu na horských bicykloch. „Vyjadril sa, že by sa rád zúčastnil olympijských hier v cestnej disciplíne,“ prezradil nám vedúci slovenskej výpravy na nadchádzajúcich olympijských hrách v Tokiu.

V ženskej kategórii štartuje len 67 športovkýň a Slovensko sa nachádza na 53. mieste v poradí krajín. „Naša účasť v cestnej cyklistike žien je s najväčšou pravdepodobnosťou nulová,“ doplnil Roman Buček.

Ilustračná fotografia
Foto
TASR/Michal Svítok

Jakub Grigar zatiaľ jediný s miestenkou na meno

Vodní slalomári na majstrovstvách sveta v španielskom Seu d´Urgell vybojovali tri miestenky. Keďže kategória C2 bola zrušená po olympijských hrách v Riu, v programe tokijských olympijských hier sa neobjaví. Vybojovať si účasť na hrách je tak možné len v K1 mužov a žien, resp. C1 mužov a žien. „Naši vodní slalomári uspeli v K1, C1 mužov a v K1 žien. Dievčatá ešte budú mať možnosť vybojovať miestenky v C1 na budúcoročných majstrovstvách Európy. Z nich postúpi najlepšia krajina, ktorá sa ešte nekvalifikovala,“ ozrejmuje naše šance na kvalifikáciu vo vodnom slalome Roman Buček.

Jakub Grigar už miestenku vybojoval a ako jediný Slovák si zaistil právo štartu na olympiáde na základe interného bodovacieho systému slovenskej kanoistiky. „Ešte nie je isté meno účastníka v C1 ani v K1 žien,“ vravel športový riaditeľ SOŠV.

Ilustračná fotografia
Foto
TASR/Pavol Zachar

Slovenské plážové volejbalistky sú blízko postupu

Kvalifikačný proces ešte prebieha, bude ukončený až k 15. júnu budúceho roka. Najväčšia pravdepodobnosť postupu našich plážových volejbalistiek Natálie Dubovcej a Andrey Štrbovej je cez svetový rebríček. „Cez ten sa môže kvalifikovať 15 najlepších tímov. Momentálne sa nachádzajú na 14. mieste, takže sú na postupovej priečke. Veríme, že si toto postavenie minimálne udržia alebo si ho dokonca zlepšia,“ doplnil Roman Buček.

Na ceste do Tokia nás sprevádza náš partner SATUR. 

tokio
satur
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV