Športové aktuality
5 min. čítania

Peter Sagan splnil veľký sen organizátorov Okolo Slovenska

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Peter Sagan s trofejou za víťazstvo na Okolo Slovenska.
Foto
OKOLO SLOVENSKA/IGOR STANČÍK

Peter Sagan splnil ďalšie želanie priaznivcov slovenskej cyklistiky. Po šestnástich rokoch sa stal ďalším domácim cyklistom, ktorý oslavoval víťazstvo na Okolo Slovenska. Naposledy to dokázal v roku 2005 Martin Práznovský, pred ním sa pred štvrťstoročím tešil po skončení kariéry dlhoročný športový riaditeľ tímu Bora-Hansgrohe Ján Valach.

Desaťtisíce fanúšikov, ktorí prišli do Košíc, Dolného Kubína, Považskej Bystrice a Trnavy, síce nemohli oslavovať etapový triumf trojnásobného majstra sveta, ale každý deň ho videli na pódiu si minimálne preberať dres pre najlepšieho Slováka. V Považskej Bystrici si už prevzal aj žltý i zelený dres a celkové prvenstvo i výhru v bodovacej súťaži si už po dojazde do Trnavy nenechal vziať.

Premiéru na Okolo Slovenska zavŕšil víťazstvom, po Giro di Sardegna 2011, Okolo Poľska 2011, Okolo Kalifornie 2015 len štvrtým celkovým v etapových pretekoch. Momentálne má v profesionálnej cyklistike 119 víťazných zárezov.

Pozitívne hodnotenie Okolo Slovenska

Peter Sagan
Peter Sagan počas záverečnej etapy Okolo Slovenska.
Foto
OKOLO SLOVENSKA/IGOR STANČÍK

„Mám radosť, že som prvú účasť na Okolo Slovenska premenil na víťazstvo. Nepodarilo sa mi uspieť v žiadnej etape, ale celkového prvenstvo a žltý dres sú oveľa dôležitejšie. Preteky môžem hodnotiť iba veľmi pozitívne. Celý tím ma počas celých pretekov skvele chránil, pomáhal mi a má veľkú zásluhu na celkovom prvenstve,“ hovoril po dojazde do cieľa Peter Sagan.

Triumf na Okolo Slovensko je jeho jedným z posledných, ak nie posledným v drese družstva Bora-Hansgrohe. Po sezóne odchádza spolu so športovým riaditeľom Jánom Valachom do tímu Total Direct Énergie. Jeho brat Juraj i Erik Baška sa počas Okolo Slovenska dozvedeli, že vo francúzskom tíme s nimi nebudú počítať a musia si hľadať nový angažmán.

Peter Sagan bol v štyroch etapách s hromadným štartom na Okolo Slovenska trikrát druhý, raz tretí, v individuálnom prológu skončil desiaty. V nedeľu to mal byť boj Slováka o sekundy s Álvarom Hodegom a Jannikom Steimlem z tímu Deceuninck QuickStep. Bora-Hansgrohe však roztočila na trati medzi Trenčianskymi Teplicami a Považskou Bystricou hotovú ruletu. Neustále nastupovala, jej jazdci podnikali jeden útok za druhým.

„Bol to napokon špeciálny deň, urobili sme počas neho z pretekov pre Deceuninck doslova peklo. Chceli sme to jeho jazdcom čo najviac sťažiť. Od začiatku sme išli s celým tímom naplno a aktivitu sme dotiahli až do cieľa. Dôležité bolo striasť sa najmä Hodega,“ popisoval Peter Sagan.

Dôležité bolo nepustiť Steimleho

Tridsaťjedenročný Žilinčan s tímom nástupmi rozdelil pelotón, z jeho najväčších rivalov zostal vpredu len Steimle. Obhajca prvenstva bol jediný z Deceuninck Quick Step vo vedúcej skupine, kým z Bory tam boli až štyria jazdci.

„Sústredil som sa na rýchlostné prémie, na ktorých bolo cieľom nepustiť Jannika pred seba. Rovnako aj v závere som ho chcel dostať za mňa. Do finiša som nešiel s tým, že musím vyhrať. Cieľ bol jasný. Súperi mali v koncovke viac síl, ktoré ušetrili tým, že nešli po prémiách a ani nepodnikali jednotlivé útoky v úvode,“ priznal trojnásobný majster sveta.

Vyrovnal sa aj s veľkým tlakom, každý od neho na Okolo Slovenska očakával víťazstvo. Zostavovateľ trate Stanislav Holec pripravil etapy v štýle, ktoré úradujúcemu majstrovi SR vyhovovali. Okolo ciest boli dokopy státisíce fanúšikov.

„Za posledné dva roky, odkedy je COVID-19, som ešte toľko ľudí nevidel pokope okrem Tour de France. Fanúšikovia mi dodali veľa energie. Musím sa im poďakovať, že sa prišli pozrieť na preteky,“ povedal úprimne.

Splnené dva veľké ciele

Organizátori Okolo Slovenska si tento rok splnili dva veľké ciele, ktoré si dali už pred pár rokmi. Prvým bolo dotiahnuť na preteky Petra Sagana a druhým dostať ich do televízie Eurosport. Tá ponúkla každý deň hodinový priamy prenos, rovnako ako RTVS.

„Bol to naozaj jubilejný 65. ročník. Už len tou účasťou, ktorá tu bola. Na prvom mieste to bol Peťo Sagan, ale prišli aj ďalšie hviezdy. Prvýkrát sme mali priamy prenos na svetovej športovej televízii. Najlepší darček celému organizačnému tím, ktorý sme mohli po tých rokoch námahy dostať, je víťazstvo Peťa Sagana. Bolo to niečo úžasné. Mali sme výbornú atmosféru, ľudia boli pri ceste v každej dedine, každej zákrute, na každom kopčeku. Neviem to presne odhadnúť, ale Okolo Slovenska takto videlo niekoľko sto tisíc ľudí,“ povedal prezident Slovenského zväzu cyklistiky a generálny riaditeľ pretekov Peter Privara.

Už naberá kontúry aj budúcoročná edícia, ktorá by podľa plánov organizátorov mala odštartovať v Bratislave alebo jej okolí a finišovať v Košiciach. (tasr)

Dobrá príprava na majstrovstvá sveta

Petra Sagana už najbližšiu nedeľu čakajú v Belgicku majstrovstvá sveta. Trať v Belgicku si už bol pozrieť, okruh je veľmi technický a bude vyhovovať klasikárom. Preteky však budú merať okolo 270 km, čo je poriadna porcia.

„Majstrovstvá sveta sú iné preteky, dni na nich sú podstatne dlhšie. Nemôžem sa však sťažovať, každého čaká rovnaká porcia kilometrov. Je lepšie sa na nich naladiť víťazstvom. Čakajú nás však náročné a dlhé preteky, počas ktorých bude potrebné byť trpezlivý,“ dodal Peter Sagan.

Podujatia a športovci
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV