SOŠV
Bratislava
2 min. čítania

Peter Tarcala sa stal novým šéfom Európskej bedmintonovej konfederácie

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Peter Tarcala (v strede) po vzolení na pôde SOŠV v spoločnosti prezidenta SOŠV Antona Siekela a prezidenta Slovenského zväzu bedmintonu Antona Siažika.
Foto
SOŠV

Mimoriadny diplomatický úspech dosiahol 27. apríla na zasadnutí Európskej bedmintonovej konfederácie (BEC) v Kyjeve generálny sekretár Slovenského zväzu bedmintonu Peter Tarcala, ktorého zvolili za prezidenta BEC. Vo funkcii nahradil Belgičana Gregoryho Verpoortena, ktorý sa rozhodol už ďalej nekandidovať.

Dnes 42-ročný Prešovčan Tarcala je v súčasnosti jediný Slovák na čele európskej federácie olympijského športu. V minulosti bol v takejto vysokej pozícii len Dušan Prieložný, ktorý v rokoch 1983 - 1987 viedol Európsku volejbalovú konfederáciu (CEV).

Bývalý prezident Slovenského zväzu bedmintonu (v rokoch 2004 – 2006) Peter Tarcala pôsobí v rade BEC už od roku 2003. V období do roku 2009 bol zároveň riaditeľom podujatí BEC, následne do roku 2015 bol športovým riaditeľom BEC a odvtedy až doteraz viedol komisiu pre veľké podujatia. Rovnakú komisiu vedie aj vo Svetovej bedmintonovej federácii (BWF), v ktorej je i členom rady. Zatiaľčo v BEC po zvolení za prezidenta organizácie svoju doterajšiu pozíciu prepustí a vzdá sa aj postu generálneho sekretára Slovenského zväzu bedmintonu, v rade BWF má mandát až do mája 2021.

Peter Tarcala po zvolení povedal, že jeho hlavnou ambíciou ako prezidenta BEC bude pracovať na rozvoji bedmintonu v Európe v každej možnej oblasti. „Chcem, aby sme mali najlepších hráčov a trénerov, akých môžeme mať. Potrebujeme mať aj dobrých funkcionárov a zvýšiť počet členov našich členských asociácií,“ uviedol.

Po návrate z Kyjeva Petra Tarcalu spoločne s prezidentom Slovenského zväzu bedmintonu Antonom Siažikom prijal na pôde Slovenského olympijského a športového výboru prezident SOŠV Anton Siekel. Debatovali o mimoriadnom diplomatickom úspechu, ktorý znamená zvolenie Slováka na čelo Európskej bedmintonovej konfederácie.

SOŠV dlhodobo podporuje slovenských funkcionárov v snahe presadiť sa v medzinárodnej športovej diplomacii. Prostredníctvom vzdelávacieho programu športovej diplomacie, ktorý sa realizuje v spolupráci SOŠV s Českým olympijským výborom, sa stará aj o profesionálny rast našich mladších športových diplomatov.

Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV