Športové aktuality
Záhreb
5 min. čítania

Petra Vlhová je „snehová kráľovná“, v Záhrebe zdolala Shiffrinovú o viac než sekundu!

Petra Vlhová so záhrebskou korunkou snehovej kráľovnej.
Foto
TASR/Martin Baumann

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová načala hneď v úvodných pretekoch novej dekády druhú desiatku svojich víťazstiev na podujatiach Svetového pohára, keď suverénne triumfovala v slalome v Záhrebe. Prestížnu "Trofej snehovej kráľovnej" v konkurencii štvornásobnej miestnej šampiónky Mikaely Shiffrinovej Vlhová získala ako druhá Slovenka v histórii. V roku 2017 sa to podarilo Veronike Velez Zuzulovej, za ktorou vtedy na druhom mieste skončila práve jej mladšia krajanka. Vlhová dosiahla šiesty kariérny triumf v slalome a triumfovala naozaj suverénne – druhú Shiffrinovú predstihla o 1,31 s a tretiu Rakúšanku Katharinu Liensbergerovú o priepastných 3,49 s!

Petra Vlhová v Záhrebe dosiahla svoje najsuverénnejšie slalomové víťazstvo. Doteraz sa s najväčším náskokom radovala hneď pri premiérovom úspechu v decembri 2015, keď v Are prekonala Hansdotterovú o 59 stotín. Shiffrinovú doteraz zdolala maximálne o 24 stotín v marci 2017 v Aspene: "Bol to môj deň a veľmi sa teším. Konečne som zdolala Mikaelu a o trošku viac, ako by možno čakali. Aj ona je predsa človek. Videla som reakcie, že sa nedá zdolať, no viem, že sa to dá. Zdolala som ju o celkom dosť, bude to teraz veľký boj. Vo Flachau pôjdem znova naplno a uvidíme, ako to bude. Musím získať stabilitu sama so sebou, aby som podávala stále rovnaké výkony. Naďalej to hľadám, dúfam, že to čo najskôr nájdem a budem stále na takej úrovni, na akej som bola napríklad v sobotu."

Shiffrinová minulý týždeň natiahla sériu slalomových víťazstiev vo SP na šesť a už 24 súťaží za sebou nepozná inú víťazku ako ju alebo Vlhovú. Američanka triumfovala devätnásťkrát, zatiaľ čo jej veľká slovenská súperka päťkrát. Ich nadvládu neprelomila žiadna lyžiarka, odkedy 10. januára 2017 zvíťazila bývalá švédska reprezentantka Frida Hansdotterová vo Flachau: "Sú to neopísateľné momenty, veľmi som túžila vyhrať nielen v Záhrebe, ale všeobecne. Som typ, ktorý chce víťaziť, v Lienzi mi to trošku ušlo a bola som sklamaná. Nakoniec bolo druhé miesto fajn, cítila som však, že tentoraz by to mohlo vyjsť. Na tréningu v Taliansku som jazdila veľmi dobre a všetko nám vyšlo," povedala po pretekoch Vlhová.

Vyšlo to napriek tomu, že Vlhovej na štarte chýbal zranený servisman Pierluigi Parravicini. Zastúpil ho ďalší taliansky člen tímu Matteo Baldissarutti. "Po takomto víťazstve si človek vždy spomenie na to, čo obetoval, a v uplynulom čase som tomu obetovala naozaj všetko. Je to odmena, no celý môj tím pracuje na sto percent. Sú stále so mnou a pritom majú doma rodiny. Sú moja druhá rodina a aj vďaka nim som tam, kde som," pokračovala Vlhová.

Vlhová ohúrila už skvelým prvým kolom, keď viedla o 1,16 s pred Shiffrinovou, tretia bola Švajčiarka Wendy Holdenerová (+1,81 s) a štvrtá Rakúšanka Katharina Liensbergerová (+1,99 s). S úlohou líderky sa Slovenka vyrovnala, veď aj v druhom kole si pripísala najlepší čas. Zahnala "strašiaka" z Levi, kde v úvodnom slalome sezóny na vedúcej pozícii vypadla: "Upokojovala som sa, nechcela som si pripúšťať, že mám sekundu náskok a môžem byť v pohode. Chcela som ísť naplno a potvrdiť, že aj v druhom kole som najlepšia. Pred štartom som bola pokojná a v cieli som sa tešila." Do cieľových priestorov zavítalo približne 5000 divákov a takmer všetci povzbudzovali 24-ročnú Slovenku: "Mala som tu veľa fanúšikov, prišlo mnoho ľudí zo Slovenska. Cítila som sa ako doma. Teší ma, že za mnou chodia na rôzne miesta. Je pre mňa dôležité cítiť podporu z mojej krajiny."

Sobotňajší výkon Slovenky vyzdvihla aj Shiffrinová, ktorá povedala: "Tieto preteky sa konajú blízko jej domova, aj Chorváti ju podporujú, ako keby bola domáca. Rovnaké to bolo aj so 'Zuzu'. Je to špeciálne víťazstvo pre Petru, pre jej tím. Bude jej to pripomínať nádherná korunka, ktorá bude mať určite výnimočné miesto u nej doma. Odviedla úžasnú prácu v oboch kolách, je pre mňa veľká česť, že som mohla byť súčasťou predstavenia, ktoré si užili asi všetci. Ak by som vyhrala, bolo by to o šťastí, mohlo sa mi to podariť jedine v prípade, že by Petra vypadla, alebo by urobila obrovskú chybu. Nemyslím si však, že to bola jej životná jazda, môže to opakovať znova a znova," povedala Američanka.

Petra Vlhová sa prebojovala už na druhé miesto priebežného celkového poradia SP. Na konte má 513 bodov, na vedúcu Shiffrinovú stráca 313. Tretia je Talianka Federica Brignonová (451 b). V poradí slalomu je Vlhová taktiež druhá s počtom 260 bodov, na Shiffrinovú má manko 120 bodov. Tretia Liensbergerová ich nazbierala 186.

Výsledky slalomu SP v Záhrebe: 1. Petra VLHOVÁ (SR) 1:57,98 min, 2. Shiffrinová (USA) +1,31 s, 3. Liensbergerová (Rak.) +3,49, 4. Holdenerová (Švaj.) +3,60, 5. Swennová-Larssonová (Švéd.) +3,62, 6. Haverová-Lösethová (Nór.) +3,79. Celkové poradie SP (po 13 zo 40 súťaží): 1. Shiffrinová 826 b, 2. VLHOVÁ 513, 3. Brignoneová (Tal.) 451, 4. Rebensburgová (Nem.) 329, 5. Gisinová (Švaj.) 301, 6. Holdenerová 287. Poradie SP v slalome (po 4 z 9): 1. Shiffrinová 380 b, 2. VLHOVÁ 260, 3. Liensbergerová 186, 4. Swennová-Larssonová 155, 5. Gisinová 151, 6. Haverová-Lösethová 142.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV