Športové aktuality
Bratislava
6 min. čítania

Petra Vlhová sa pred olympijskou sezónou cíti v pohode a kvalitne pripravená

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Petra Vlhová na pondelňajšej tlačovej konferencii v Bratislave.
Foto
TASR/Pavel Neubauer

Obhajkyňa veľkého glóbusu za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári 2020/21 v zjazdovom lyžovaní Petra Vlhová sa necelé dva týždne pred súťažným vstupom do novej sezóny (odohrá sa 23. októbra tradične v obrovskom slalome Svetového pohára na ľadovci v rakúskom Söldene) stretla so zástupcami slovenských médií. Na tlačovej besede hovorila aktuálne najúspešnešia športovkyňa Slovenska o svojej príprave na olympijskú sezónu.

Vrcholom zjazdárskej zimy budú februárové ZOH v Pekingu. Tie budú pre Vlhovú tentoraz väčšou prioritou, než boj o veľký glóbus. Veď pre držiteľku veľkého i dvoch malých glóbusov, majsterku sveta a dovedna šesťnásobnú medailistku z MS olympijská medaila predstavuje jedinú trofej, ktorá jej v zbierke ešte chýba.

Vo Vlhovej tíme, ktorý po aktuálnom podpise zmluvy s novým najvýznamnejším marketingovým partnerom nesie názov Niké Ski Team Vlha, nastalo po úspešnej predošlej sezóne viacero zmien. Predovšetkým sa zmenila osoba hlavného trénera. Po Talianovi Liviovi Magonim našu najlepšiu lyžiarku vedie Švajčiar Marco Pini. Došlo aj k výmene servismana a fyzioterapeuta, pričom druhú pozíciu teraz zastáva žena.

„Do prvých pretekov pôjdem ako vlaňajšia víťazka Svetového pohára. Určite to bude iné ako v predošlých sezónach. Budem sa snažiť byť pokojná a sústrediť sa sama na seba. Nechcem riešiť, že všetky oči budú na mne, aj keď to tak bude. Všetci budú chcieť vidieť, či ešte dokážem víťaziť, aj keď som zmenila trénera. Ja si pôjdem svoje,“ povedala Petra Vlhová na tlačovej besede na margo svojho blížiaceho sa premiérového štartu.

„Pripravená som na novú sezónu dobre. S novým trénerom sme sa viac zamerali na kvalitu a menej na kvantitu. Nechcem porovnávať súčasného trénera s predošlým, so zmenou som však veľmi spokojná. Trochu škrt cez rozpočet nám síce spravilo zrušenie prípravy v Argentíne, ale tréner Mauro Pini vďaka svojim kontaktom rýchlo našiel iné dobré riešenie,“ pokračovala.

Naša zjazdárska hviezda doplnila: „V tréningoch sme urobili všetko, čo sme mali v pláne. Pocit na snehu mám podobný ako pred rokom, ale kým sa nezačne súťažiť, človek nevie, ako mu to bude jazdiť. Cítim sa však byť silnejšia ako vlani. V spolupráci s novou fyzioterapeutkou som začala využívať aj iné svaly, než predtým. Na doladenie celkovej pripravenosti ešte potrebujem niekoľko dní veľmi dobrého tréningu.“

Petra Vlhová spolu s asistentom hlavného trénera Matejom Gemzom (vľavo) a so svojím bratom Igorom, ktorý je tímovým manažérom.
Petra Vlhová spolu s asistentom hlavného trénera Matejom Gemzom (vľavo) a so svojím bratom Borisom, ktorý je tímovým manažérom.
Foto
TASR/Pavel Neubauer

Po niekoľkodňovom pobyte doma Vlhová práve v pondelok odchádzala na prípravný blok v Rakúsku. Tam sa bude dolaďovať všetko okolo jej lyží, novej prilby aj kombinézy. Na konci tohto bloku bude premiérový štart novej sezóny v Söldene.

Dlhoročný asistent hlavného trénera Matej Gemza konštatoval, že noví ľudia do tímu rýchlo zapadli a členovia tímu si navzájom „sadli“. „Ešte stále sa spoznávame, ale všetko funguje tak, ako má. Peťa mala počas prípravy neraz úsmev na perách,“ prezradil.

Petrin brat Boris Vlha, ktorý počas sezóny bude tímovým manažérom, strávil väčšinu predošlého obdobia mimo tímu. Ale keď sa k nemu pripojil pred dvoma týždňami, nadobudol veľmi dobré pocity. „Bol som milo prekvapený, aká dobrá atmosféra je v tíme. Aj keď som cez leto komunikoval s Peťou, bývala často usmiata, čo sa predtým nestávalo. Musím však povedať, že keď som ju videl trénovať doma a pracovať na ,kondičke´, išla na 100 – 120 percent,“ povedal.

Sama Petra Vlhová na tlačovej konferencii pôsobila, že je v dobrej psychickej pohode. Jej slová to potvrdili: „Pre mňa je tento rok zábavnejší, než tie predošlé. Vyhovuje mi to, pretože aj ja potrebujem občas vypnúť a kompenzovať stres.“

Vlhová sa netají, že hoci Svetový pohár je veľmi dôležitý, hlavnou prioritou sezóny pre ňu bude úspech na ZOH v Pekingu. „Do prípravy som dala maximum. Túžim po olympijskej medaile a urobím všetko pre to, aby sa môj sen stal skutočnosťou. Olympijské hry sú len raz za štyri roky a šanca uspieť na nich je jedinečná,“ povedala a dodala: „Mám na to dobrý vek, získala som veľký glóbus a určite mám ďalšie ciele. Olympijská medaila mi ešte v zbierke chýba. Do olympiády je však ešte strašne ďaleko, môže to ovplyvniť veľmi veľa faktorov.“

Keď sme sa jej pýtali, ako vníma fakt, že všetky pretekárky budú na ZOH jazdiť na tratiach, ktoré žiadna z nich nepozná a že v kĺzavých disciplínach sa tak stratí výhoda v podobe dobrej znalosti tradičných tratí zo strany jej skúsenejších súperiek, Petra reagovala: „O tomto som vôbec nepremýšľala. Môže to byť výhoda aj nevýhoda.“

V príprave sa Vlhová najviac zameriavala na slalom a obrovský slalom, ale trénovala aj zjazd a super-G. V sezóne bude jazdiť aj kĺzavé disciplíny, ale s určitosťou v nich na rozdiel od vlaňajška neabsolvuje všetky štarty v seriáli SP. Vlani v honbe za veľkým glóbusom ako jediná súťažila všade. Teraz si štarty v kĺzavých disciplínach bude vyberať.

„Určite to budeme riešiť za pochodu. Teraz neviem povedať, ktoré súťaže absolvujeme. Rozhodne nepôjdeme všetky preteky ako minulú zimu, ale tým nechcem povedať, že nepôjdeme rýchlostné disciplíny. Momentálne neviem, ktoré súťaže vynecháme. Budeme sa rozhodovať aj podľa logistických možností,“ doplnila.

V lanskej sezóny sa nielen majstrovstvá sveta, ale v dôsledku koronakrízy aj všetky preteky Svetového pohára odjazdili len na európskom kontinente. V tomto ročníku sa seriál SP vráti aj do Severnej Ameriky, navyše ZOH budú v Číne. To predstavuje väčšiu logistickú výzvu, než vlani, keď Petra na presun z jedného strediska do druhého premiérovo využila aj privátne lietadlo. „Presuny budeme riešiť tak, aby to bolo pre mňa čo najlepšie. Pri najlepšej pretekárke sveta je potrebné riešiť všetky detaily,“ konštatovala Vlhová.

Na to, aby ušetrila sily, s vysokou pravdepodobnosťou bude na presuny medzi vzdialenejšími destináciami minimálne v rámci Európy využívať súkromnú leteckú prípravu. Rozpočtové zdroje na to sú. „Prvýkrát v histórii tohto tímu sme v stave, že si môžeme dovoliť úplne všetko,“ prezradil marketingový manažér Niké Ski Teamu Vlha Richard Galovič.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV