Športové aktuality
3 min. čítania

Petra Vlhová sa stala majsterkou sveta v obrovskom slalome!

Aare 14. februára (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová získala na majstrovstvách sveta vo švédskom Are zlatú medailu v obrovskom slalome. Vo štvrtkovej súťaži triumfovala s náskokom 14 stotín pred Nemkou Viktoriou Rebensburgovou, bronzovú priečku obsadila Američanka Mikaela Shiffrinová (+0,38). Vlhová vybojovala v Are už druhý cenný kov, keď nadviazala na striebro z alpskej kombinácie.

Vlhová získala pre Slovensko historický prvý titul na lyžiarskych MS. "Je to také úžasné, neviem, čo mám povedať. Toto som nečakala. Nemala som dobrý pocit z mojej jazdy v 2. kole a keď som sa dostala do vedenia, hovorila som si, že to bude tesné. Mala som skvele pripravené lyže, pustila som ich a vyšlo to. Neuveriteľné. Sme malý tím z malej krajiny, som taká hrdá, že som mohla získať zlato pre Slovensko," vyznala sa Petra Vlhová pre ORF.

"Boli to neskutočné preteky. Gratulujem celému tímu. Fantastické, sme majstri sveta. Je za tým množstvo tvrdej práce, Livio Magoni je mág," povedal pre RTVS otec slovenskej lyžiarky Igor Vlha.

Organizátori museli skrátiť trať 1. kola, ktorú staval Vlhovej tréner Livio Magoni. Pre silný vietor vo vrchnej časti sa išlo z rezervného štartu, pretekárkam navyše sťažoval výkony aj mäkký povrch. Najlepšie sa s náročnými podmienkami v 1. kole vyrovnala Rebensburgová so štartovým číslom 3, ktorá oproti suverénnej líderke Svetového pohára Shiffrinovej predviedla razantnejšiu jazdu, aj keď nie najagresívnejšiu. Hneď za Nemkou sa na trať vydala Vlhová, vicemajsterka sveta v alpskej kombinácii odštartovala výborne a vďaka dravému formátu jazdy excelovala už na prvých dvoch meraných úsekoch. Na treťom medzičase napriek príliš nízkemu nájazdu do oblúka mala náskok 38 stotín. Krátko pred cieľom ju ešte raz vyhodilo z línie, napriek tomu sa zaradila na druhé miesto s odstupom 19 stotín na vedúcu Rebensburgovú. Priebežná tretia priečka patrila s odstupom 0,37 sekundy Nórke Ragnhild Mowinckelovej (+0,37), Shiffrinová bola štvrtá (+0,44).

"Bola som trošku nahnevaná, lebo som vedela, že som urobila dve veľké chyby. Napriek nim som prišla do cieľa len so stratou 19 stotín. Viem, kde si mám dať pozor, kde sa dá zrýchliť. Druhé kolo bude veľký boj, dá sa však povedať, že je možno lepšie útočiť z druhého miesta než ísť z prvého," povedala Vlhová v cieli 1. kola.

V 2. kole za stále náročných podmienok hodila najprv rukavicu súperkám Talianka Federica Brignoneová, siedma po 1. kole. Z čelnej pozície ju nedokázala zosadiť obhajkyňa titulu Tessa Worleyová z Francúzska, ale Shiffrinová ju sústredenou jazdou predstihla o pol sekundy. Mowinckelová zaostala a prišiel rad na Vlhovú. Tá od úvodu nasadila správne tempo, držala si vedenie a napriek zaváhaniu po 2. medzičase doviezla do cieľa náskok 38 stotín na Američanku. Rebensburgová rovnako odštartovala výborne, zdalo sa, že si zlato postráži, ale v cieľovom úseku stratila a napokon titul prenechala Vlhovej.

Francúzsky športový denník L'Equipe (najväčší na svete) na margo pretekov napísal: "Prvýkrát v histórii získalo Slovensko zlato v zjazdovom lyžovaní. Vo štvrtok v Are vyhrala Petra Vlhová obrovský slalom. Jej triumf je o to krajší, že táto mladá žena túto disciplínu pred prebiehajúcou sezónou ešte nikdy nevyhrala. No triumfy v SP v Semmeringu a v Maribore ju zaradili medzi favoritky."
      
Výsledky obrovského slalomu žien na MS v Aare: 1. Petra VLHOVÁ (SR) 2:01,97 min, 2. Rebensburgová (Nem.) +0,14, 3. Shiffrinová (USA) +0,38, 4. Mowinckelová (Nór.) +0,50, 5. Brignoneová (Tal.) +0,87, 6. Worleyová (Fr.) +1,09, 7. Hectorová (Švéd.) +1,94, 8. Direzová +2,21, 9. Frasseová-Sombetová (obe Fr.) +2,27, 10. Ellenbergerová (Rak.) +2,42.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV