Športové aktuality
3 min. čítania

Petra Vlhová senzačne vyhrala slalom SP v Aare a celkove je v ňom už tretia, Velez Zuzulová skončila šiesta!

Aare 13. decembra (TASR) - Fantastický úspech prvým víťazstvom kariéry dosiahla Petra Vlhová v nedeľňajšom slalome Svetového pohára vo švédskom Aare. Iba 20-ročná slovenská lyžiarka sa so štartovým číslom 19 katapultovala v 1. kole na čelo súťaže s náskokom 28 stotín na Nórku Ninu Loesethovú a v druhom kole svoj náskok na konkurenciu zvýšila na 59 stotín. Druhé miesto obsadila Švédka Frida Hansdotterová a tretia bola  Loesethová (+0,65 s). Veronika Velez Zuzulová skončila na 6. mieste (+1,30) a s číslom 56 štartujúca Barbara Kantorová sa v 1. kole 44. časom (+5,21 s) neprebojovala do druhej časti súťaže. Súťaž neabsolvovala slalomárska suverénka uplynulých sezón a dvojnásobná víťazka zimy Mikaela Shiffrinová. Fenomenálna Američanka si v sobotňajšom rannom rozjazdení pred obrovským slalomom zranila koleno a práve v nedeľu odlietala domov.

Vlhová pred dvoma týždňami zabodovala prvýkrát v najlepšej desiatke SP. V americkom Aspene obsadila 7. miesto a získala 36 bodov. Teraz pridala 100 a v poradí disciplíny sa vyšvihla na 3. priečku. Jej 160 bodov zároveň znamená aj desiate miesto v celom seriáli. Velez Zuzulová je na 5. pozícii so 120 bodmi. Vlhová V SP bodovala po siedmy raz a opäť si polepšila pozíciu v štartovej listine SP, posunula sa z 23. priečky na 15., pričom na začiatku sezóny bola na 35. pozícii. Znamená to, že pred najbližším slalomom medzi sviatkami v rakúskom Lienzi ju budú žrebovať v skupine 8-15, takže za šťastných okolností by mohla štartovať aj s výhodným číslom 8. Zuzulová bude naďalej súčasťou žrebu 1-7.

Víťazná radosť Petry Vlhovej. FOTO: TASR/AP
Víťazná radosť Petry Vlhovej.
Foto
TASR/AP

Talentovaná Vlhová mala už minule senzačné prvé kolo, vtedy to stačilo na 4. miesto. V Aare na dynamickej a pomerne jednoducho postavenej trati predviedla najagresívnejšiu jazdu, v každom nájazde okolo tyčí hľadala priamu líniu. Podobným spôsobom odštartovala aj Velez Zuzulová, ale hoci nespravila žiadnu výraznú chybu, najmä v spodnej časti jej trochu chýbal esprit. Za Vlhovou na 7. mieste zaostala 88 stotín. V druhom kole Veronika išla isto, úžasnou prácou nôh eliminovala potrebu prílišného pohybu ramien, ale v strednej časti trochu ubrala na dravosti. Z ôsmeho miesto po prvej časti to bolo napokon šieste, čo je jej 51. umiestnenie v prvej desiatke. Ako posledná sa na štart celých pretekov postavila Vlhová a opäť excelovala. V hornej časti síce niektoré oblúky "podržala" a stratila oproti Hansdotterovej polovicu náskoku, ale v trochu viac zatvorenom spáde do cieľa našla ideálny rytmus a vzhľadom na ostatné odstupy i všetky okolnosti v Aare triumfovala suverénne.

"Mrzelo ma to, že predtým v Aspene som klesla na siedmu priečku, ale nič to, teraz som si to vynahradila. Je to až neuveriteľné, že to išlo tak skvele. Moje prvé kolo, to bola najlepšia jazda, akú som kedy predviedla. Je to pre mňa skvelý deň, prvýkrát na pódiu a hneď najvyššie. Neviem, ako by som opísala moje pocity, proste som šťastná a naplnená emóciami," vyznávala sa po senzačnom víťazstve Petra Vlhová, ktorá je v slalome víťazkou zimných olympijských hier mládeže 2012 v Innsbrucku, aj juniorskou majsterkou sveta z Jasnej 2014.

Výsledky slalomu SP v Aare: 1. Petra VLHOVÁ (SR) 1:44,26 min., 2. Hansdotterová (Švéd.) +0,59, 3. N. Loesethová (Nór.) +0,65, 4. Kirchgasserová (Rak.) +1,06, 5. Holdenerová (Švaj.) +1,22, 6. Veronika VELEZ ZUZULOVÁ (SR) +1,30, ... Barbara KANTOROVÁ (SR) nepostúpila do 2. Kola. Celkové poradie SP (po 9 zo 41 súťaží): 1. Vonnová (USA) 400 b., 2. Hansdotterová 315, 3. Shiffrinová (USA) 296, ... 10. VLHOVÁ 160, 17. VELEZ-ZUZULOVÁ (obe SR) 120. Priebežné poradie v slalome (po 3 z 10 súťaží): 1. Hansdotterová 220, 2. Shiffrinová 200, 3. VLHOVÁ 160, 4. Strachová 146, 5. VELEZ-ZUZULOVÁ 120.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV