Športové aktuality
4 min. čítania

Petre Vlhovej i Mikaele Shiffrinovej prospieva ich rivalita

olympics.com
Petra Vlhová i Mikaela Shiffrinová sú na každých pretekoch veľké rivalky.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Olympijská víťazka v zjazdovom lyžovaní Petra Vlhová verí, že jej osobne i jej americkej súperke Mikaele Shiffrinovej prospela ich trvalá rivalita.

Petra Vlhová od svojho vstupu do sveta zjazdového lyžovania už vyše dekádu súperí na svahoch s najúspešnejšou lyžiarkou v histórii Svetového pohára. „Súperenie medzi mnou a Mikaelou sa začalo, keď sme boli mladé. Stále mám naše fotografie z juniorských pretekov,“ povedala 27-ročná Vlhová v rozhovore pre web Medzinárodného olympijského výboru, ktorý vznikol počas jej nedávnej návštevy Olympijského domu v Lausanne.

„Pamätám si, že Mikaela vyhrávala mládežnícke súťaže s náskokom asi piatich sekúnd a ja som sa len pýtala, ako je to možné.“

VIDEOPROFIL PETRY VLHOVEJ

Mikaela Shiffrinová tlačí Petru Vlhovú dopredu

O spoločnú fotografiu Petry Vlhovej a Mikaely Shiffrinovej je vždy veľký záujem.
O spoločnú fotografiu Petry Vlhovej a Mikaely Shiffrinovej je vždy veľký záujem.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Výkony Shiffrinovej nútili slovenskú slalomárku neustále sa zlepšovať, tvrdo na sebe pracovať a prekonávať limity.

„Tlačila ma a ja som dala zo seba všetko, aby som lyžovala lepšie ako ona,“ vysvetľovala Liptáčka. „Je to pre mňa česť lyžovať s ňou. Samozrejme, je to aj veľmi náročné, pretože je často vpredu, najmä v tejto sezóne, ktorá jej naozaj vyšla. Niekedy si hovorím, že keby tam nebola, možno by som nedokázala podať taký dobrý výkon.“

Petra Vlhová sa narodila v roku 1995, teda v rovnakom ako Shiffrinová. Slovenka zaznamenala svoje prvé víťazstvo v pretekoch Svetového pohára v roku 2015, keď už bola lyžiarka z USA olympijskou víťazkou.

Reakcia Mikaely Shiffrinovej

Slová o vzájomnej motivácii zlepšovať sa potvrdila aj samotná Shiffrinová. Američanka na sociálnej sieti Twitter okomentovala slová Petry Vlhovej a prezdieľala článok. „Je to obojstranné, Petra,“ napísala rekordérka v počte víťazstiev v pretekoch Svetového pohára.

Aj Shiffrinová musí tvrdo pracovať

Slovenka bojuje v posledných rokoch so Shiffrinovou o najvyššie priečky najmä v slalome. V tejto disciplíne dominovali v rokoch 2017 až 2020, keď spolu vyhrali 28 pretekov za sebou.

„Vzájomne sme sa tlačili do toho, aby sme boli stále lepšie a lepšie,“ povedala držiteľka krištáľového glóbusu za celkové prvenstvo v SP 2020/21.

Na druhej strane si myslí, že tvrdá konkurencia motivovala aj Shiffrinovú k čo najlepším výkonom: „Stále vyhrávala a možno keď som prišla ja, videla niekoho, kto by mohol byť rýchlejší ako ona, a tak musela urobiť niečo viac. Možno som jej teda dodala motiváciu, aby na sebe viac pracovala. Náš súboj a snaha vydať zo seba to najlepšie je dobré pre mňa, pre ňu, pre šport a pre ľudí, ktorí sa pozerajú v televízii.“

Petra Vlhová hľadá novú motiváciu

Petra Vlhová a Mikaela Shiffrinová sa vedia na pódiu aj dobre zabaviť.
Petra Vlhová a Mikaela Shiffrinová sa vedia na pódiu aj dobre zabaviť.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Vlhová prezradila, že zisk olympijského zlata v Pekingu 2022 bol splneným snom, čo možno prispelo k tomu, že v poslednej sezóne bojovala s motiváciou.

„Mojím posledným snom bolo vyhrať olympijské hry a teraz potrebujem nájsť motiváciu na ďalší sen. Po tom veľkom sne, ktorý som si splnila, to nie je také jednoduché,“ priznala 27-ročná Vlhová.

V poslednej sezóne vybojovala dve prvenstvá v pretekoch Svetového pohára, čo je jej najnižší počet od roku 2019, a nezískala medailu na majstrovstvách sveta. V celkovom hodnotení Svetového pohára sa jej však podarilo skončiť na treťom mieste a zabezpečiť si pódiové umiestnenie už piatu sezónu za sebou.

„Teraz je to teda o hľadaní novej motivácie. Chcem lyžovať, chcem si to užívať, chcem byť vždy na vrchole, byť s najlepšími. Takže sa budem snažiť vydať zo seba to najlepšie a ukázať svoju úroveň lyžovania,“ doplnila v rozhovore pre web Olympics.com Petra Vlhová.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV