Športové aktuality
3 min. čítania

Petra Vlhová si druhým miestom v Schladmingu zabezpečila malý glóbus za slalom

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Petra Vlhová v cieli slalomu v Schladmingu.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová si v predstihu zabezpečila druhý malý glóbus za slalom Svetového pohára. Po druhom mieste v utorňajších pretekoch v rakúskom Schladmingu má v boji o prvenstvo v disciplíne na čele hodnotenia disciplíny nedostihnuteľný náskok 220 bodov.

V Schladmingu, ktorý nahradil v kalendári SP ďalšie rakúske stredisko Flachau, triumfovala Mikaela Shiffrinová. Slovenku zdolala o 15 stotín sekundy. Fenomenálna Američanka dosiahla 47. víťazstvo v pretekoch SP v slalome a prekonala v rámci niektorej z disciplín doterajší rekord legendárneho Švéda Ingemara Stenmarka, ktorý zvíťazil 46-krát v obrovskom slalome. Tretia skončila Nemka Lena Dürrová (+0,93 s).

Malý glóbus už pred polovicou januára

Vlhovej stačilo druhé miesto k zisku malého krištáľového glóbusu. Predtým ho 26-ročná Liptáčka získala v sezóne 2019/20, zimu predtým i v tej predošlej skončila v hodnotení technickej disciplíny tretia. Do konca ročníka 2021/22 zostávajú ešte dva slalomy v Aare (12. marca) a Méribeli (19. marca), Shiffrinová, zaostávajúca o 220 bodov, už nemôže Slovenku prekonať.

Zaujímavosťou je, že Vlhová si malý glóbus vybojovala už v jedenásty januárový deň. V tejto sezóne v slalome prehrala zo siedmich štartov len dvakrát s Mikaelou Shiffrinovou. Okrem Schladmingu aj v americkom Killingtone.

„Musím si ešte uvedomiť, čo som dosiahla. V Schladmingu som však chcela zvíťaziť, preto ma druhé miesto mrzí. Tréner Mauro Pini a brat Boris mi však hneď hovorili, že v polovici januára mám istotu malého glóbusu, čo sa bežne nedeje. Pocity sa tak vo mne miešajú,“ hovorila pre RTVS Petra Vlhová.

Boj v druhom kole

Olympijská nádej v Pekingu po prvom kole viedla, Shiffrinová strácala na 5. priečke 42 stotín sekundy. Schladminský slalom nebol dlhý, preto rozdiely medzi pretekárkami neboli veľké a na dobre pripravenej trati sa v druhom kole poradie menilo.

„Snažila som sa koncentrovať na svoje jazdy. Tá druhá nebola ideálna. Bol to boj, napokon som ho zvládla. Cítila som sa dobre, snažila sa vydať zo seba maximum, ale spravila som chyby. Ak človek riskuje, chyby prídu,“ hodnotila žena, ktorá v tejto sezóne triumfovala dvakrát v Levi, raz v Lienzi, Záhrebe i Kranjskej Gore.

Cieľom je olympijský Peking

O úspechoch v hodnotení Svetového pohára pred začiatkom sezóny nehovorila. Malý glóbus je bonusom v tejto sezóne, ktorej vrcholom budú zimné olympijské hry v Pekingu. Prvý štart absolvuje 7. februára (obrovský slalom), o dva dni neskôr je na programe jej obľúbený slalom.

„Olympijské hry sú môj cieľ. V slalome som chcela v sezóne podávať čo najlepšie výkony. Teším sa, že v tejto sezóne jazdím vyrovnane. Cítim sa v pohode, lyžuje sa mi skvelo, mám okolo seba výborný tím. Ďakujem im. Preteky v Schladmingu boli dôležité, keďže to bol posledný slalom pred Pekingom. Teraz si môžem oddýchnuť. Je náročné pretekať prakticky bez výdychu.“

Vlhová po zopár dňoch oddychu sa preladí aj na kĺzavé disciplíny. Do olympijského Pekingu by mala odletieť začiatkom februára.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV