Športové aktuality
St. Moritz
3 min. čítania

Petra Vlhová vyhrala paralelný slalom SP v St. Moritzi a dosiahla desiaty triumf v kariére, celkovo je v SP štvrtá

Víťazná radosť Petry Vlhovej v St. Moritzi.
Foto
TASR/AP

Slovenská zjazdárka Petra Vlhová triumfovala v nedeľňajšom paralelnom slalome Svetového pohára. Vo švajčiarskom St. Moritzi zdolala vo finále Švédku Annu Swennovú-Larssonovú o dve stotiny sekundy a pripísala si jubilejné desiate prvenstvo v pretekoch SP, z toho druhé v paralelnom slalome, v ktorom sa tešila aj 1. januára 2019 v nórskom Osle. V celkovom poradí SP je štvrtá so ziskom 238 bodov. V súboji o tretie miesto Rakúšanka Franziska Gritschová zdolala Slovinku Metu Hrovatovú.

"Som veľmi, veľmi šťastná, lebo som mala náročné obdobie. Kopec bol perfektne pripravený a zvíťazila som, takže som rada. V St. Moritzi to mám veľmi rada, v nedeľu tu bolo všetko ideálne. Išla som na hranici mojich možností a nakoniec som bola rýchlejšia," povedala Slovenka v prvej televíznej reakcii. "Konečne sa mi podarilo zvíťaziť v tejto sezóne. Mala som ťažké chvíle uplynulé dva, tri týždne. Od rána som sa cítila dobre, môj tím skvele pracoval, dali sme do toho všetko. Červená trať bola rýchlejšia, ale záverečné dve jazdy som išla v modrej. Vo finále som do toho dala maximum," povedala pre RTVS.


Dvadsaťštyriročná Vlhová vynechala v sobotu super-G pre zdravotné problémy s holennou kosťou, no o deň neskôr si už štart nenechala ujsť. Patrila k najväčším favoritkám na víťazstvo, keďže americká líderka celkového poradia seriálu Mikaela Shiffrinová absentovala a sústredila sa na utorňajší obrovský slalom vo francúzskom Courcheveli. Slovenka v predpoludňajšej kvalifikácii vyhrala o tri stotiny sekundy pred Ruskou Jekaterinou Tkačenkovou. Do vyraďovacej časti postúpilo 32 najlepších lyžiarok z kvalifikácie a Vlhová si v prvom kole, ktoré sa ako jediné išlo na dve jazdy, zmerala sily s Holanďankou Adrianou Jelinkovou. Od osemfinále sa bojovalo už len na jednu jazdu, Vlhová sa stretla s Nórkou Kristin Lysdahlovou a prekonala ju o viac než polsekundy. Štvrťfinálový duel s Kanaďankou Laurence St. Germainovou bol o čosi vyrovnanejší, ale Slovenka sa v závere odpútala a uspela o tri desatiny. Medzi elitným kvartetom nastúpila Vlhová proti Slovinke Mete Hrovatovej, ktorá v červenej dráhe začala rýchlo, musela však ísť na maximálne riziko, chyba po prvom skoku ju ešte nestála šance, ale prišlo väčšie zaváhanie a Vlhová si zabezpečila 28. pódium v kariére SP, z toho piate v paralelnom slalome. Vo veľkom finále súperila v modrej dráhe proti Swennovej-Larssonovej. Švédka odštartovala lepšie, počas celej jazdy išli obe takmer narovnako a Vlhová si veľmi tesne vybojovala premiérový triumf v tejto sezóne.

Výsledky paralelného slalomu SP v St. Moritzi: 1. Petra VLHOVÁ (SR), 2. Swennová-Larssonová (Švéd.), 3. Gritschová (Rak.), 4. Hrovatová (Slov.). Celkové poradie SP (po 9 zo 43 súťaží): 1. Shiffrinová (USA) 532 b, 2. Brignoneová (Tal.) 281, 3. Rebensburgová (Nem.) 261, 4. VLHOVÁ 238, 5. Suterová (Švaj.) 225.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV