Športové aktuality
2 min. čítania

Petra Vlhová získala v Jasnej titul juniorskej majsterky sveta v slalome

Jasná 28. februára (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová získala na majstrovstvách sveta juniorov v Jasnej zlatú medailu v slalome. Účastníčka ZOH 2014 v Soči triumfovala s náskokom 17 stotín pred Švédkou Charlottou Säfvenbergerovou a dosiahla životný úspech. Bronz putuje do Nemecka zásluhou Mariny Wallnerovej (+0,59).

Vlhová bola po prvom kole tretia s odstupom 79 stotín na Švédku Magdalenu Fjällströmovú, ktorá súťaž napokon nedokončila. Slovenka zašla v druhom kole o 25 stotín lepší čas ako Säfvenbergerová a to ju vynieslo na najvyšší stupienok. Napodobnila tak Veroniku Velez-Zuzulovú, ktorá je juniorkou majsterkou sveta v slalome z roku 2002.
Na MSJ v talianskom Roccarase v roku 2012 vybojovala Vlhová v slalome bronz, na zimných olympijských hrách mládeže v Innsbrucku ukoristila v tejto disciplíne zlato. Vo februári 2011 sa stala vo švajčiarskej Crans Montane juniorskou majsterkou sveta v obrovskom slalome v kategórii do 18 rokov.

Petra Vlhová mala zo zisku zlata na domácej pôde veľkú radosť. "Dala som do toho všetko a vyšlo to. Som veľmi rada, že sa mi to podarilo po dlhej pauze spôsobenej zranením. Teší ma, že som titul získala doma. Ďakujem všetkým, ktorí sa starali o trať, rodičom, trénerovi, Veronike, ktorá ma tu naozaj podporovala. Patrí im moje veľké ďakujem," povedala šťastná Vlhová v cieli.

Po prvom kole strácala na priebežnú líderku 79 stotín. "Strata bola veľká, no vedela som, že švédska pretekárka jazdí štýlom "buď-alebo." Verila som, že možno vypadne. Pre ňu je to zlé, ale pre mňa dobre. Podarilo sa to a som veľmi šťastná," poznamenala Vlhová. Po svojej víťaznej jazde ešte sledovala vývoj na trati, napokon ju už neprekonala nijaká zo súperiek. "Najskôr som tomu, že švédska pretekárka vypadla, nemohla uveriť. Potom som však videla, že naozaj ide dole kopcom. Okamžite som sa rozplakala." priznala Vlhová, ktorá mala v Jasnej výdatnú divácku podporu.

Úspech ju teší o to viac, že ho dosiahla v domácom prostredí. "Počas sezóny som mala aj kus smoly, keďže som mala zranené rameno. Myslím si však, že víťazstvo na MS je dobrý úspech a o to viac ma to teší, že je to doma. Som megašťastná," uviedla Vlhová.

Výsledky slalomu junioriek: 1. Petra VLHOVÁ (SR) 1:36,09 (48,15-47,94), 2. Säfvenbergerová (Švéd.) +0,17 (48,07-48,19), 3. Wallnerová (Nem.) +0,59 (48,67+48,01).

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV