Športové aktuality
Minsk
13 min. čítania

Piaty deň Európskych hier v Minsku: boxer Csemez už má istú medailu, stolnotenisový mix Pištej, Balážová skončil štvrtý, tri kajakárske lode do finále!

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Andrej Csemez (v červenom drese) vo štvrťfinálovom súboji so Španielom Cuadradom.
Foto
TASR/Michal Svítok

(Pre olympic.sk píše hlavný tlačový atašé slovenskej výpravy) – Piaty deň II. európskych hier v Minsku bol pre slovenskú výpravu „najnabitejší“. Naši športovci súťažili až na ôsmich športoviskách.

Boxer Csemez po postupe do semifinále s istotou medaily, Strnisko do štvrťfinále!
 

Veľkú radosť nám večer spôsobil boxer Andrej Csemez, ktorý vyhral ťažký štvrťfinálový súboj so Španielom Cuadradom 4:1 a postúpil do štvrtkového semifinále! Náš vlaňajší víťaz otvorených majstrovstiev Európskej únie už má istú medailu – a vlastne hneď dvojitú, pretože boxerský turnaj v Minsku má zároveň status európskeho šampionátu. V boxe tí semifinalisti, ktorí sa do finále neprebojujú, už o bronz nebojujú. Teraz ide o to, aký lesk medaila bude mať. Zo Slovákov doteraz v Minsku získal medailu len atlét Ján Volko, strieborný v behu na 100 metrov v rámci prvého dňa súťaže miešaných tímov vo formáte DNA.

Ilustračná fotografia.
Foto
Obrovská radosť Andreja Csemeza a jeho trénera Tomiho "Kida" Kovácsa.

Slovenský borec boxoval svojím typickým štýlom, často so spustenými rukami a s vynikajúcim pohybom, vďaka ktorému sa vyhol množstvu súperových úderov a neraz ho sám tvrdo zasiahol. Vyhral u rozhodcov v pomere 4:1 a zabezpečil si medailu, ktorá je zároveň medailou z majstrovstiev Európy! Je zaujímavé, že hoci Csemez sa stal víťazom celého zápasu, u rozhodcov vyhral len prvé kolo – ďalšie dve tesne prehral.

Na otázku, či je preňho postup do semifinále životný úspech, väčší než vlaňajší triumf na majstrovstvách Európskej únie vo Valladolide, odpovedal po zápase takto: „Ak vyhrám ďalší zápas, tak to bude najväčší úspech.“ V semifinále nastúpi v piatok o 21:30 h proti najlepšiemu boxerovi v tejto kategórii, ukrajinskému majstrovi sveta i Európy Oleksandrovi Chyžniakovi. Doteraz s ním boxoval dva razy (oba razy prehral), pričom pred dvoma rokmi na MS, kde Ukrajinca vyhlásili za najlepšieho boxera šampionátu, ako jediný z jeho súperov vyhral nad ním v jednom kole.

Matúš Strnisko po zápase ďakoval reprezentačným kolegom v hľadisku.
Matúš Strnisko po zápase ďakoval reprezentačným kolegom v hľadisku.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Ďalší slovenský boxer Matúš Strnisko si už popoludní vybojoval postup do štvrťfinále v kategórii do 81 kg. Švajčiara Ukeho Smajliho zdolal 5:0, keď bol lepší v každom kole. V súboji so Švajčiarom pôsobil celý čas sebavedomým dojmom a dával mu najavo svoju prevahu. V interview-zóne žiarol spokojnosťou, ale celý čas pri rozhovore poskakoval, pretože boxeri sa vážia ráno pred každým duelom a jeho už v stredu čaká ten štvrťfinálový s Talianom Simonem Fiorim, ktorý v utorok vyradil Rusa Chatajeva.

Pištej s Balážovou skončili štvrtí, Wang prehral vo štvrťfinále po skvelom súboji

Barbora Balážová s Ľubomírom Pištejom zabojujú večer o bronz.
Barbora Balážová s Ľubomírom Pištejom zabojujú večer o bronz.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Predpoludním sa naša hlavná pozornosť sústredila na stolnotenisovú miešanú dvojicu Ľubomír Pištej, Barbora Balážová, ktorí proti nemeckému páru Patrick Franziska, Petrissa Soljová bojovali o postup do finále mixu. Slovenskí štvrťfinalisti nedávnych majstrovstiev sveta, v Minsku prvý nasadený pár,  prehrali s tohtoročnými bronzovými medailistami z MS 1:3 (-6, 6, -11, - 4). Dlhší čas s favorizovanými Nemcami naša dvojica držala krok. V druhom sete Slováci vyrovnali stav na 1:1, v treťom prehrali len 11:13, ale vo štvrtok sete už bol vývoj jednoznačný. Viac o zápase píšeme v osobitnom texte.

V podvečernom súboji o bronz sa Pištej s Balážovou stretli s francúzskym párom Tristan Flore, Laura Gasnierová, ktorý v semifinále podľahol rumunskému mixu Ovidia Ionescu, Bernadetta Szöcsová 2:3. Slovákom medaila nebola súdená, Francúzom podľahli 1:3 (6, -11, -8, -6). Prvý set vyhrali, v druhom podľahli po tuhom boji, ale potom súperi zvrátili zápas vo svoj prospech.

Wang Jang sa do boja o medaily neprebojoval.
Wang Jang sa do boja o medaily neprebojoval.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Vo štvrťfinále dvojhry mužov náš 18. nasadený Wang Jang prehral po skvelom súboji s desiatkou turnaja Dánom Jonathanom Grothom 3:4 (-9, 7, 12, 10, -10, -3, -7). Zápas bol veľmi vyrovnaný. Wang síce prehral prvý set, ale v ďalších tromf triumfoval a výborne sa držal aj v piatom sete, v ktorom viedol 10:8 a mal dva mečbaly, ale nakoniec ho prehral 10:12. Šiesty set sa potom stal jasnou záležitosťou Dána. V siedmom sete sa rodák z Číny, už dlhší čas reprezentujúci Slovensko, síce ešte dostal do vedenia 7:4, ale odvtedy už body získaval len súper. Wang prišiel o šancu na získanie olympijskej miestenky, ktorú si vybojujú traja medailisti. V mixe miestenka patrí len zlatým medailistom.

„Myslím si, že dnes som hral veľmi dobre, išlo to podľa plánu, ale potom som začal robiť chyby. Asi som už príliš myslel na semifinále a finále. Vo piatom sete som mohol rozhodnúť, ale nevyužil som vedenie 3:1. V poslednom sete som viedol už 7:4, no nevyšlo to. Teraz sa mi o tom ťažko hovorí. Je to škoda,“ povedal po zápase sklamaný Wang.

Gelle s Botekom v K2 na 1000 m aj štvorkajak na 500 m priamo do finále, zo semifinále aj Mládková v K1 na 500 m 

Náš štvorkajak si vybojoval priamy postup do finále.
Náš štvorkajak si vybojoval priamy postup do finále.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Na vodáckej trati Regatta Course Zaslavľ sa v utorok rozbehli súťaže EH v rýchlostnej kanostike. V úvodných rozjazdách bojoval až tucet Slovákov. V predpoludňajšom programe mohla byť najspokojnejšia osádka dvojkajaka na 1000 m Peter Gelle, Adam Botek, ktorá svoju rozjazdu vyhrala s viac než sekundovým náskokom pred talianskou dvojicou a vybojovala si priamy postup do finále. Gelle si pochvaľoval, že v porovnaní s nedávnym nevydareným štartom na pretekoch Svetového pohára v Duisburgu (9. miesto) do Minska prišli oveľa oddýchnutejší a v pohode. Priamy postup do finále si vybojoval aj slovenský štvorkajak na 500 m v zložení Samuel Baláž, Erik Vlček, Adam Botek, Csaba Zalka. V druhej rozjazde skončil druhý za loďou Nemecka. Bližšie o účinkovaní týchto dvoch lodí informujeme v samostatnom texte.

Ivana Mládková sa tiež predstaví vo finále.
Ivana Mládková sa tiež predstaví vo finále.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Ďalšie tri slovenské lode sa predpoludním kvalifikovali do semifinále - Mariana Petrušová s Jessicou Zatlkajovou K2 na 500 m, Ákos Gacsal v K1 na 1000 m aj Matej Rusnák v C1 na 1000 m. Popoludní sa k nim pridali ďalšie tri - Ivana Mládková v K1 na 500 m z druhej priečky, postúpili aj Lucia Valová a Hana Mikéciová v C2 na 500 m. Do finále sa však neskôr z týchto šiestich lodí prebojovala len Ivana Mládková v K1 na 500 m, ktorá v jej semifinále skončila tretia.

Cyklistka Bačíková s časovkárskym výkonom veľmi nespokojná, muži v tretej desiatke

Jana Bačíková po dojazde časovky.
Jana Bačíková po dojazde časovky.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

V uliciach Minska so štartom a cieľom na Októbrovom námestí v časovke žien i mužov na 28,6 km súťažili cyklisti. V ženskom poli sme mali zastúpenie jedine v podobe Alžbety Bačíkovej, ktorá obsadila predposledné, 28. miesto. Za víťaznou Švajčiarkou Marlen Reusserovou zaostala o vyše 6 minút. Naša skúsená cyklistka po dojazde do cieľa najprv ani nechcela hovoriť – s tým, že niet o čom. Ale napokon sa rozhovorila.

„Som z toho sklamaná, ale v časovke som nechcela štartovať, len v pretekoch s hromadným štartom. Štart v časovke však bol podmienkou. Chtiac-nechtiac som teda musela nastúpiť aj na disciplínu, ktorú príliš netrénujem. To sa aj odzrkadlilo na mojom výkone. Ale tak či tak som od seba čakala viac. Mrzí sa, že som nenaplnila očakávania. Keby som trénovala poriadne na túto disciplínu, tak mierne zvlnená trať časovky by pre mňa bola ideálna. V tomto prípade sa teda ospravedlňujem...,“ hovorila Alžbeta Bačíková, ktorá dodala, že jej cestu do Minska sprevádzali dosť veľké komplikácie, ktoré ju psychicky „vyšťavili“.

Bačíková je v Minsku „najzamestnanejšia“ zo všetkých našich športovcov a jediná, ktorá súťaží v dvoch odvetviach. Po dvoch štartoch na ceste ju čakajú ešte tri dráharské disciplíny, pričom v scratchi patrí medzi širšiu európsku špičku. „Teraz mám dva dni pauzy pred mojím kľúčovým štartom na dráhe v scratchi, tak sa musím dať poriadne dohromady, vyčistiť si hlavu, zabudnúť na tieto preteky a znovu začať bojovať. V piatok musím odštartovať správnou nohou a nezľaknúť sa.“

Marek Čanecký na štarte.
Marek Čanecký na štarte.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

V časovke mužov triumfoval favorizovaný domáci Bielorus, exmajster sveta Vasil Kirijenka. Z dvojice Slovákov bol v 37-člennom štartovom poli lepší Marek Čanecký na 23. mieste, Patrik Tybor skončil 30.

„Kirijenka je majster sveta z Richmondu a myslím si, že tam bola podobná trať ako tu, jazdilo sa po meste. Tu v Minsku bol čistý, nový asfalt, takže trať bola veľmi rýchla. Sekundy sa rátali hlavne v zákrutách, ja som ich tam pár stratil. Išiel som opatrnejšie, keďže vo štvrtok mám majstrovstvá Slovenska. Ale na to, že som sa necítil úplne optimálne, som podal celkom dobrý výkon. Cítil som v nohách nedeľňajšie preteky s hromadným štartom. Zo začiatku som išiel svoje tempo, aby som to neprepískol, keďže je tu veľmi teplo," povedal po súťaži Čanecký.

Patrik Tybor v slovenskom depe.
Patrik Tybor v slovenskom depe.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Druhý Slovák Patrik Tybor priznal, že odštartoval príliš svižne. „Mohol som si lepšie rozložiť sily, ale vravel som si, že tá časovka nie je taká dlhá. Po nedeľňajšom štarte v pretekoch s hromadným štartom som cítil, že to nie je ono, pretože nezregeneroval som sa úplne,“ komentoval.

Družstvo atlétov vo svojom štvrťfinále až piate a nepostúpilo
 

Miešané družstvo slovenských atlétov popoludní na štadióne Dinama Minsk bojovalo vo štvrťfinále súťaže vo formáte DNA s tímami Talianska, Grécka, Švajčiarska, Poľska a Lotyšska, ale obsadilo až piate miesto a nepostúpilo. Postup do semifinále si vybojovali len dve najlepšie družstvá.

Ján Volko znovu svoj beh na 100 m vyhral.
Ján Volko znovu svoj beh na 100 m vyhral.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Zo Slovákov si znovu najlepšie počínal strieborný medailista z individuálnej stovky Ján Volko, ktorý v tomto štvrťfinále vyhral beh na 100 m časom 10,45 s. „Chcel som dosiahnuť lepší čas, ale protivietor 1,5 m/s je naozaj dosť silný. Na lepší výkon by bolo treba mať lepšiu konkurenciu. Tu som skončil, onedlho ma čaká štart na Svetovej univerziáde. Forma mi pocitovo trošku stúpa, ale šesťtýždňový tréningový výpadok stále cítim,“ komentoval. Vyjadril sa aj k novému formátu DNA: „Zrejme má budúcnosť, ale treba tam dotiahnuť kľúčové veci, najmä v technických disciplínach.“

V utorok Volka takisto ako po prvej stovke vybrali na dopingovú kontrolu, čo ho dosť rozladilo, pretože po prvej mu pol hodiny po dobehu veľmi nešetrným spôsobom robili krvný odber, čo bolo sprevádzané veľkými komplikáciami. „Dúfam, že mi znovu nebudú brať krvnú vzorku. To som ešte na jednej súťaži nezažil, aby ma dvakrát testovali...,“ krútil hlavou.

 

 

Telegraficky o účinkovaní ďalších Slovákov

Voľnoštýliar Achsarbek Gulajev v kategórii do 74 kg v Športovom paláci v boji o postup do štvrťfinále prehral s Ukrajincom Vasilom Michajlovom 2:3 a musel čakať, či ho súper potiahne do repasáže. Ale to sa nestalo, takže jediný náš zápasník v Minsku skončil hneď po prvom súboji.

Dagmar Baránková.
Dagmar Baránková.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

V Olympijskom športovom komplexe lukostrelkyňa Denisa Baránková v 1. kole eliminácie v olympijskom luku podľahla Dánke Randi Degnovej 2:6 a do 2. kola nepostúpila. nestačila v prvých dvoch setoch, v druhých dvoch jej bola vyrovnanou súperkou. Tým sa účinkovanie našich lukostrelcov v Minsku skončilo.

V bedmintonovom turnaji žien vo Falcon Martina Repiská po pondelňajšom víťaznom vstupe do zápasov v B-skupine v utorok prehrala s favorizovanou druhou nasadenu Dánkou Miou Blichfeldtovou 0:2 (-11, -11). O postup do vyraďovacej fázy bude Slovenka v stredu bojovať proti Češke Kateřine Tomalovej, ktorou má pozitívnu zápasovú bilanciu 3:1.

Sumár výsledkov Slovákov počas piateho dňa EH

STOLNÝ TENIS

STOLNÝ TENIS

Miešaná štvorhra – semifinále: Ľubomír Pištej, Barbora Balážová (SR) – Franziska, Soljová (Nem.) 1:3 (-6, 6, -11, -4), o bronz: Pištej, Balážová - Flore, Gasnierová (Franc.) 1:3 (6, -11, -8, -6), finále: Franziska, Soljová (Nem.) – Ionescu, Szöcsová (Rum.) 3:0. Konečné poradie (16 párov): 1. Franziska, Soljová (Nem.), 2. Ionescu, Szöcsová (Rum.), 3. Flore, Gasnierová (Franc.), 4. Ľubomír Pištej, Barbora Balážová (SR).

Muži – dvojhra, štvrťfinále: Wang Jang (SR) – Groth (Dán.) 3:4 (-9, 7, 12, 10, -10, -3, -7).

CESTNÁ CYKLISTIKA

Muži - časovka na 28,6 km (37 štartujúcich): 1. Kirijenka (Bielor.) 33:03,34, 2. Oliveira (Port.) +28,48 s, 3. Bárta (ČR) +37,13, ... 23. Marek Čanecký +3:12,99 min, 30. Patrik Tybor (obaja SR) +3:53,42.

Ženy - časovka na 28,6 km (29): 1. Reusserová (Švaj.) 36:17,41 min., 2. Blaaková (Hol.) 37:32,44, 3. Simmondsová (V.Brit.) 37:44,57, ... 28. Alžbeta Bačíková (SR) 43:06,96.

RÝCHLOSTNÁ KANOISTIKA

Muži: z rozjázd priamo do finále postúpili Gelle, Botek v K2 na 1000 m a Baláž, Vlček, Botek, Zalka v K4 na 500 m. V semifinále skončili Gacsal v K1 na 1000 m a Rusnák v C1 na 1000 m.

Ženy: Z rozjázd sa do semifinále kvalifikiovali tri lode. Z nich do finále postúpila Mládková v K1 na 500 m, v semifinále skončili Zatlkajová, Petrušová v K2 na 500 m, a Valová, Mikéciová v C2 na 500 m.

LUKOSTREĽBA

Ženy – olympijský luk (48), 1. kolo: Baránková (SR) – Degnová (Dán.) 2:6.

BEDMINTON

Ženy – dvojhra, B-skupina – 2. zápas: Martina Repiská (SR) – Blichtfeldová (Dán.) 0:2 (-11, -11).

ZÁPASENIE

Muži – voľný štýl, do 74 kg (14): Gulajev (SR) v 1. kole prehral s Ukrajincom Michajlovom 2:3.

BOX

Muži – do 81 kg, osemfinále: Tomáš Strnisko (SR) – Smajli (Švaj.) 5:0, do 75 kg - štvrťfinále: Andrej Csemez - Cuadrado (Špan.) 4:1.

Súťažný program slovenských športovcov v stredu a vo štvrtok

Poznámka: Uvádzame miestne časy konania súťaží, na Slovensku je o hodinu menej. Časové rozpätie trvania súťaží uvádza trvanie jednotlivých blokov, nie presný čas konania konkrétnej disciplíny.

STREDA 26. JÚNA

BEDMINTON (Falcon Club): 9:00 (Repiská v B-skupine proti Češke Tomalovej).

ŠPORTOVÁ STREĽBA (Sporting Club): 9:00 – 15:20 skeet Ž (Barteková, Sýkorová) kvalifikácia.

ŠPORTOVÁ STREĽBA (Shooting Centre): 9:45 – 12:30 ľubovoľná malokalibrovka 3x40 M kvalifikácia (Medveď), 13:30 – 14:40 finále.

RÝCHLOSTNÁ KANOISTIKA (Regatta Course Zaslavľ): 10:00 K1 1000 m M B-finále (Gacsal), 11:15 K2 1000 m M (Gelle, Botek) A-finále, 14:00 K1 200 m Ž (Mládková) rozjazdy, 14:15 K1 200 m M (Zalka) rozjazdy, 14:40 C1 200 m Ž (Ladičová) rozjazdy, 16:00 K1 200 m Ž semifinále, 16:10 K1 200 m M semifinále, 16:25 C1 200 m Ž semifinále.

BOX (Športový palác Uručie): 18:30 – 21:30 do 81 kg M (Strnisko proti Talianovi Fiorimu) štvrťfinále.

ŠTVRTOK 27. JÚNA

ŠPORTOVÁ STREĽBA (Sporting Club): 16:45 – 19:30 skeet Ž finále (Barteková?, Sýkorová?).

BEDMINTON (Falcon Club): 10:00 – 15:20 dvojhra Ž zápasy o postup do štvrťfinále (Repiská?).

RÝCHLOSTNÁ KANOISTIKA (Regatta Course Zaslavľ): 10:00 K1 500 m Ž B-finále, 10:10 K1 500 m Ž (Mládková?) A-finále, 10:20 K4 500 m M (Baláž, Vlček, Jakubík, Zalka?) A-finále, 10:50 C2 500 m Ž (Valová, Mikéciová?) A-finále, 14:00 K1 200 m Ž B-finále, 14:05 K1 200 m M B-finále, 14:10 C1 200 m Ž B-finále, 14:20 K1 200 m Ž (Mládková?) A-finále, 14:25 K1 200 m M (Zalka?) A-finále, 14:35 C1 200 m Ž (Ladičová?) A-finále, 16:30 K1 5000 m M finále (Baláž).

ŠPORTOVÁ GYMNASTIKA (Minsk Arena): 13:00 – 16:00 a 17:00 – 20:00 kvalifikácia viacboja M (Michňák, podľa žrebu), 13:00 – 16:00 a 17:00 – 20:00 kvalifikácia viacboja Ž (Bunce, podľa žrebu).

DRÁHOVÁ CYKLISTIKA (Minsk Arena Velodrome): 19:10 – 19:55 bodovacie preteky Ž (Medveďová) finále, 19:55 – 20:20 scratch M (Michalička) finále.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV