Športové aktuality
III. zimné olympijské hry mládeže v Lausanne 2020
7 min. čítania

Piaty súťažný deň v Lausanne: Čaká nás hokejová medailová žatva, biatlonistka Kapustová na skvelom 8. mieste

Hokejista Peter Repčík si zahrá v zápase o zlatú olympijskú medailu.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Slovensko dnes v Lausanne oslavovalo viacero úspechov. Semifinálové zápasy v hokejovom turnaji 3x3 vopred rozhodli o štyroch medailách pre Slovensko a  biatlonistka Ema Kapustová obsadila skvelé 8. miesto. So svojou bojovnosťou však za nimi nezaostali ani zjazdoví lyžiari, ako aj skialpinisti, pre ktorých boli dnešné preteky rozlúčkou s olympijskými hrami mládeže v Lausanne 2020. 

V semifinálových zápasoch hokeja 3x3 sme dnes videli až šiestich Slovákov, a to Adama Sýkoru, Rastislava Eliáša, Petra Repčíka, Nikolu Janekovú, Ivanu Látkovú a Zuzanu Dobiašovú. Postup do finálového boja o zlatú medailu si vo svojich miešaných medzinárodných tímoch vybojovali Peter Repčík a Nikola Janeková.

Sledujte našich športovcov v Lausanne na našich sociálnych sieťach: 

Facebook: Slovenský olympijský tím 
Instagram: @slovenskyolympijskytim
Twitter: Slovenský olympijský tím 

Slovensko má isté štyri medaily 

Lausannský štadión bol plný švajčiarskych školákov, ktorí spravili neuveriteľnú atmosféru.
Lausannský štadión bol plný švajčiarskych školákov, ktorí spravili neuveriteľnú atmosféru.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Čierny tím dievčat s Janekovou v dnešnom zápase zvíťazil nad tímom „hnedých” 11:7. „Bol to veľmi ťažký zápas. Zo začiatku to bola poriadna prestrelka, v prvej tretine sme prehrávali 0:3, ale potom sme zapli a druhú a tretiu tretinu sme podľa mňa hrali výborne. Tento formát hokeja ma veľmi baví, obľúbila som si tím, aj trénerka je skvelá,” vyjadrila sa Janeková po zápase. Súčasťou Hnedého tímu bola aj slovenská brankárka Ivana Látková, ktorú prehra posunula do zápasu o bronz.

O tom, s kým si Janeková zahrá finále a s kým Látková zápas o bronz, rozhodol druhý semifinálový zápas Modrého tímu proti Žltému. V Modrom tíme sa predstavila Slovenka Zuzana Dobiašová. Jej tím napokon prehral 5:7 a Dobiašovú uvidíme v zápase o bronz. Do finále tak okrem Čierneho tímu s Janekovou postúpil aj Žltý tím so slovenskou trénerkou Dianou Kosovou. 

Repčík vo finále, Eliáš a Sýkora proti sebe v zápase o bronz

U chlapcov nastal presne rovnaký scenár ako u dievčat – o zlatú medailu bude bojovať tím so slovenským hráčom proti tímu so slovenským trénerom. V zápase o bronz sa proti sebe postavia dvaja slovenskí hráči. 

Po napínavom semifinálovom zápase „hnedých” s brankárom Rastislavom Eliášom proti „červeným” s Petrom Repčíkom sa víťazstvom 9:7 do finále napokon prebojoval Červený tím, ktorý o zlatú medailu bude bojovať so Zeleným tímom, ktorý vedie slovenský tréner Igor Andrejkovič. „Bol taký klasický semifinálový zápas. Zo začiatku sme vyhrávali, potom zas prehrávali. Potom sme, našťastie, my začali hrať viac ofenzívne a súperi sa utiahli do defenzívy a nechali nám priestor na góly. Formát sa mi páči, ale vedia to hrať len tímy, ktoré sú schopné udržať si hráča na hráčovi a ktoré vedia premieňať šance,” povedal Peter Repčík po zápase. Na finálový zápas sa už teší. „Je to zápas ako všetky ostatné, len o niečo špeciálnejší… A ideme ho vyhrať!” dodal na záver.

Táto fotografia nepotrebuje komentár. :)
Táto fotografia nepotrebuje komentár. :)
Foto
SOŠV - Andrej Galica

V zápase o bronz uvidíme zo Slovákov Adama Sýkoru (Čierny tím) proti Hnedému tímu, v ktorom sa do bránky postaví aj slovenský brankár Rastislav Eliáš. Z toho všetkého vyplýva, že Slovensko má na III. zimných olympijských hrách v Lausanne isté štyri medaily v hokejovom turnaji 3x3.

Biatlonistka Kapustová si v konkurencii 94 pretekárok vybojovala 8. priečku 

Biatlonistka Ema Kapustová dnes obsadila výborné 8. miesto.
Biatlonistka Ema Kapustová dnes obsadila výborné 8. miesto.
Foto
OIS

V Les Tuffes Nordic Centre sa dnes uskutočnili posledné individuálne biatlonové preteky III. zimných olympijských hier v Lausanne. V šprinte na 6 km dievčat nás reprezentovala Ema Kapustová, ktorá v konkurencii 94 pretekárok obsadila výborné 8. miesto. „Bola to fantastická a zodpovedná robota celého tímu a, samozrejme, aj samotnej Emy. Bola skvelá, nemám jej čo vytknúť. Už včerajší tréning mi osobne veľa ukázal,” vyjadril sa po pretekoch tréner biatlonistov Peter Vránsky. „Dnešné preteky som si užila najlepšie, ako sa len dalo. Bola tam fantastická atmosféra. Ľudia povzbudzovali a mňa to hnalo dopredu. Už od štartu som do toho dala všetko. Musím pochváliť výbornú robotu servismana. Na strelnici som predviedla to najlepšie, čo som mohla a v poslednom kole som šla na doraz. Vedela som, že z toho bude pekný výsledok… Napokon som obsadila 8. miesto a ja sa z toho nesmierne teším,” porozprávala nám o svojich dojmoch z pretekov Kapustová. Streľba mladej Slovenky bola bezchybná aj v stoji, aj v ľahu a neabsolvovala žiadny trestný okruh.

Na prvú Rusku Mokhovovú stratila 37,7 sekúnd. Ema bola dnes na štarte jediná Slovenka. Jej krajanky Barbora Skačanová a Sára Pacerová na preteky nenastúpili.

Chlapci mali konkurenciu 98 pretekárov. Najlepšie sa umiestnil Matej Gregor na 46. mieste so stratou 3:02,80 minút na prvého Poliaka Zawola. Matej Badáň s mankom 4:43,40 minút na 78. mieste a Bruno Matovič na 83. mieste. Za víťazom zaostal o 5:19,30 minút.

Jančová pätnásta, Žampa po dodatočnom diskvalifikovaní dvoch pretekárov na 37. mieste 

Posledné preteky dnes absolvovali aj zjazdoví lyžiari. Na programe mali dve kolá slalomu. Rebeka Jančová v prvom kole so stratou 3,19 sekúnd na prvú Švajčiarku Volkenovú obsadila 23. miesto. V druhom kole sa jej manko podarilo znížiť a svojou jazdou obsadila konečné 15. miesto. Víťazkou slalomu sa napokon stala Sahlinová zo Švédska, za ktorou naša reprezentantka zaostalo o 4,19 sekúnd. „Priznám si, že prvé kolo som šla naozaj zle. Začala som síce dobre, ale na prvú „vlásenku” som šla rovno a nespravila som to, na čom sme sa dohodli s trénerkou. Druhé kolo som však šla oveľa lepšie. Zajazdila som jedenásty najlepší čas, takže som celkovo spokojná, hoci viem, že to mohlo byť lepšie,” zhodnotila svoje preteky Jančová.

Jančová v dnešnom slalome skončila na 15. mieste.
Jančová v dnešnom slalome skončila na 15. mieste.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Teo Žampa sa v dnešnom slalome najskôr umiestnil na 39. mieste, no potom organizátori oznámili diskvalifikáciu dvoch pretekárov, čo ho posunulo na finálne 37. miesto. „V prvom kole ma Teo prekvapil. Do TOP 30 chýbalo len málo. Do druhého kola sa pustil naplno. V prvej tretine trate mu bol však osudný „špicar”, keď zachytil bránku špičkou lyže z opačnej strany a bránka sa mu dostala medzi nohy. Avšak nevzdal sa, zastal a vyšľapal si to naspäť. Hoci s veľkou stratou, preteky dokončil. Oceňujem jeho bojovnosť a s jeho výsledkami na olympiáde mládeže som spokojný. Je to pre neho tá najlepšia škola a skúsenosť, ako dobehnúť svojich bratov. Treba k tomu ešte zdravie, veľmi veľa práce a potom aj šťastie,” vyjadril sa jeho tréner Tomáš Žampa k celému pôsobeniu mladého Žampu v Lausanne.

Skialpinisti deviati v štafete s Rusmi

Laura Kovárová a Matúš Černek dnes nastúpili v miešanej štafete s Rusmi v tíme Europe.
Laura Kovárová a Matúš Černek dnes nastúpili v miešanej štafete s Rusmi v tíme Europe.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Posledné vystúpenie v Lausanne majú za sebou skialpinisti. Laura Kovárová a Matúš Černek dnes nastúpili v miešanej štafete s Rusmi v tíme Europe. Ako prvá štartovala Ruska Dolženkovová, za ňou nasledoval Matúš Černek, treťou v poradí bola Laura Kovárová a ako posledný šiel ruský pretekár Filippov, ktorý vo včerajšom šprinte zabojoval vo finále. V štafete boli miešané tímy len v tých krajinách, ktoré nepostavili štafetu so štyrmi pretekármi. „Vedeli sme, že nemáme na tie najlepšie štafety. Bola tam veľká sila, všetci štyria Švajčiari získali už individuálne medaily. Aj druhí Francúzi mali silnú zostavu. Krajiny, ktoré obsadili prvé priečky, boli naozaj silné a vyrovnané na všetkých štyroch pozíciách. Na začiatku sme využili to, že Rumuni spravili chybu a následne sme sa dostali cez ďalšiu miešanú štafetu. Dýchali sme na krk aj Rakúšanom, čo bolo veľmi veľké prekvapenie,” zhodnotil vystúpenie tímu Europe tréner Slovákov Roland Hric. Do cieľa sme napokon prišli so stratou 5:48 minút na prvých Švajčiarov.

Deň sme ukončili bežeckým tréningom s Kuzminovou 

V závere dňa si ambasádorka Anastasia Kuzminová dala spoločne so športovcami bežecký tréning v olympijskej dedine Vortex. Prvotnou myšlienkou nápadu bolo zistiť, či má vnútorný okruh komplexu skutočne 2,9 kilometra. Ako Nastine hodinky ukázali, bola to pravda.

Dnešný bežecký tréning s Anastasiou Kuzminovou vo Vortexe.
Dnešný bežecký tréning s Anastasiou Kuzminovou vo Vortexe.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Program 6. súťažného dňa (15. január)

Biatlon

10:30 - 12:35

miešaná štafeta

Slovensko

Hokej 3x3

12:00 Zápas o bronz (CH): Čierny tím (Sýkora) vs. Hnedý tím (Eliáš)

13:30 Zápas o zlato (CH): Červený tím (Repčík) vs. Zelený tím

12:00 Zápas o bronz (D): Hnedý tím (Látková) vs. Modrý tím (Dobiašová)

13:30 Zápas o zlato (D): Čierny tím (Janeková) vs. Žltý tím

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV