Športové aktuality
7 min. čítania

Pilotný projekt SOV, jeho komisie pre ženy a šport a OK Bratislava „Vykročte za zdravím“ vyvrcholil sústredením najaktívnejších cvičeniek vo Vysokých Tatrách

Ľubomír Souček

STARÝ SMOKOVEC (SOV) - Pilotný projekt Slovenského olympijského výboru (SOV), jeho komisie pre ženy a šport a Olympijského klubu (OK) Bratislava „Vykročte za zdravím“ vyvrcholil počas víkendu 5. – 7. júla sústredením najaktívnejších cvičeniek vo Vysokých Tatrách. Projekt finančne podporila Olympijská solidarita Medzinárodného olympijského výboru (hradila celý pobyt vo Vysokých Tatrách), Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (dotáciou na nákup materiálneho vybavenia – paličiek na severskú chôdzu a overbalov a hradeníém nákladov na cvičiteľov) a Slovenská olympijská marketingová, a.s. (účastníčkam tatranského pobytu poskytla balíčky od firmy Daylong).

Na vysokotatranskom sústredení sa zúčastnilo 14 najaktívnejších (pätnásta sa ospravedlnila) spomedzi viac než polstovky cvičeniek, ktoré zareagovali na výzvu organizátorov a od polovice februára až do konca júna sa dvakrát do týždňa zúčastňovali na hodinových cvičeniach na ZŠ na Kalinčiakovej ulici v Bratislave. K ženám z Bratislavy sa vo Vysokých Tatrách pridali aj tri cvičiteľky zo Spišskej Novej Vsi, ktoré prišli načerpať inšpiráciu - od septembra totiž v ich regióne plánujú rozbehnúť podobný projekt pod záštitou tamojšieho olympijského klubu.

Z ranného cvičenia tai-či na hotelovej terase. FOTO: ĽUBOMÍR SOUČEK
Z ranného cvičenia tai-či na hotelovej terase.
Foto
ĽUBOMÍR SOUČEK

Projekt „Vykročte za zdravím“ je určený predovšetkým pre ženy vo veku od 50 rokov vyššie. A hoci spočiatku chodili na ZŠ Kalinčiakova (táto škola vďaka pochopeniu jej riaditeľa a člena vedenia OK Bratislava Dušana Nogu poskytla priestory počas viac než štyroch mesiacov vždy bezplatne) cvičiť aj mladšie ženy, najväčšiu aktivitu prejavili práve päťdesiatničky a šesťdesiatničky. Z nich štrnásť najaktívnejších (absolvovali minimálne 25 z celkového počtu 40 cvičení) prichýlil na tri dni Grandhotel Bellevue v Starom Smokovci. Okrem zástupkýň OK Spiš sa k nim na cvičenia pridala aj predsedníčka OK Bratislava i komisie SOV pre ženy a šport, dvojnásobná olympionička v atletike Mária Mračnová (bratislavské cvičenia po operácii kolena ešte vynechávala, ale teraz sa už zapojila), ako aj pracovníčky oddelenia rozvoja olympizmu SOV Ivana MotolíkováSilvia Remiašová, ktoré celých päť mesiacov projekt organizačne zabezpečovali.

 

PROGRAM NABITÝ AKTIVITAMI, V SOBOTU AŽ TROJFÁZOVÉ CVIČENIA

Najaktívnejšia cvičenka Margita Foltýnová spolu s Jurajom Bobulom pri sadení stromčeka. FOTO: ĽUBOMÍR SOUČEK
Najaktívnejšia cvičenka Margita Foltýnová spolu s Jurajom Bobulom pri sadení stromčeka.
Foto
ĽUBOMÍR SOUČEK

Program tatranského pobytu bol nabitý fyzickými aktivitami, ktoré boli v sobotu 6. júla dokonca trojfázové. Cvičiteľka Dana Čechvalová, ktorá sa v Bratislave ženám venovala viac než dva mesiace (okrem nej cvičenia viedli aj dvaja muži – Martin Ďuriš účastníčky počas februára zasväcoval do tajomstiev jógy, Martin Belás v máji zase do severskej chôdze), v piatok i v sobotu popoludní viedla trištvrtehodinové cvičenia aqua fitnes aerobiku, v sobotu i v nedeľu ráno zase trištvrtehodinové cvičenia tai-či. Na cvičenie s overbalom, s ktorým už ženy mali skúsenosť, v nabitom programe nezvýšil čas.

Na návšteve v Lyžiarskom múzeu v Tatranskej Lomnici
Na návšteve v Lyžiarskom múzeu v Tatranskej Lomnici

V piatok popoludní dámy navštívili Olympijský les v Tatranskej Lesnej. Kvalifikovaný výklad o tomto lese, z iniciatívy SOV postupne vysádzanom po obrovskej prírodnej kalamite v novembra 2004, im podal predseda environmentálnej komisie SOV Juraj Bobula. K spoločnosti sa tam pridala aj ďalšia členka Olympijského klubu Vysoké Tatry, olympionička v behu na lyžiach Anna Pasiarová. V Olympijskom lese účastníčky zasadili tri stromčeky. Výsadu zasadiť prvý dostala Margita Foltýnová, ktorá ako jediná absolvovala všetkých 40 bratislavských cvičení. Odtiaľ sa pešky presunuli do Lyžiarskeho múzea v Tatranskej Lomnici, kde sú unikátne exponáty dokumentujúce nielen vývoj lyžovania (na Slovensku i vo svete), ale aj korčuľovania, sánkovania, bobového športu a curlingu.

Pri cvičení s paličkami používanými na severskú chôdzu. FOTO: ĽUBOMÍR SOUČEK
Pri cvičení s paličkami používanými na severskú chôdzu.
Foto
ĽUBOMÍR SOUČEK
Spoločná fotografia nad Smokovcami. FOTO: ĽUBOMÍR SOUČEK
Spoločná fotografia nad Smokovcami.
Foto
ĽUBOMÍR SOUČEK

Bohatý sobotňajší program predpoludním doplnila dvojhodinová túra v štýle nordic walking, pri ktorej ženám odbornú inštruktáž nielen severskej chôdze, ale aj rozmanitých cvičení s chodeckými paličkami podala spoluzakladateľka Slovenskej asociácie nordic walking a šéfka novootvoreného centra tohto športu na Štrbskom Plese Lucia Okoličányová. Organizovaný program ešte doplnili individuálna turistika a plávanie v hotelovom bazéne.

Cvičiteľka Dana Čechvalová poslúžila Adriane Mikundovej ako modelka pri ukážke líčenia. FOTO: ĽUBOMÍR SOUČEK
Cvičiteľka Dana Čechvalová poslúžila Adriane Mikundovej ako modelka pri ukážke líčenia.
Foto
ĽUBOMÍR SOUČEK

Pretože aj dámy po päťdesiatke sa chcú nielen dobre cítiť, ale aj dobre vyzerať, vhod im padli aj dve večerné aktivity – v piatok malá škola líčenia a prezentácia kozmetiky Mary Kay v podaní Adriany MikundovejPetry Diškovej, v sobotu zase prezentácia zdravej výživy, ktorú viedla Karin Kováčová z centra K-Vital v Poprade. Prezentáciu doplnilo meranie vlastnej telovej analýzy. Okrem toho účastníčky dostali od SOV metodickú brožúru o cvičeniach žien.

 


SLOVÁ VEĽKÉHO UZNANIA OD CVIČITEĽKY

„Pre mňa bolo prekvapujúce, aký veľký bol záujem žien o projekt, ktorý sme spustili vo februári. Ukázalo sa, že ženám po päťdesiatke chýba pohyb. Fitnescentrá, v ktorých dominujú mladí ľudia, ženy v tomto veku z rôznych dôvodov – finančných, časových či iných – navštevujú zriedkavo alebo vôbec. SOV, jeho komisia pre ženy, OK Bratislava a ZŠ na Kalinčiakovej ulici utvorili na realizáciu projektu výborné podmienky. Mnohé ženy sa za ne odvďačili veľkým úsilím. Dôležité bolo, že mohli cvičiť bezplatne, pod vedením kvalifikovaných inštruktorov a vždy v rovnakom čase,“ hodnotila celý päťmesačný projekt Mária Mračnová a dodala: „Pre tie najaktívnejšie účastníčky bol tatranský pobyt taký bonbónik na torte. Bolo to však náročné, pretože išlo naozaj o sústredenie – a v sobotu s trojfázovým tréningom. Našťastie nám vyšlo počasie, takže všetky odchádzali spokojné.“

Dana Čechvalová pri predcvičovaní ranného tai-či. FOTO: ĽUBOMÍR SOUČEK
Dana Čechvalová pri predcvičovaní ranného tai-či.
Foto
ĽUBOMÍR SOUČEK

V plnej permanencii bola vo Vysokých Tatrách skúsená cvičiteľka Dana Čechvalová. Nielenže viedla cvičenia na suchu aj vo vode, ale pri prezentácii školy líčenia poslúžila ako modelka. Na záver pobytu bola aj ona veľmi spokojná – nielen s vyvrcholením projektu, ale s celým priebehom cvičení v predchádzajúcich mesiacoch. „Vybadala som u týchto žien obrovský pokrok. Za tie mesiace sa neskutočne zlepšili. Výborne to ilustrovali rovnovážne cvičenia. Spočiatku sa na jednej nohe nevedeli dlhšie udržať, ale teraz to už zvládali dobre,“ hodnotila. Ženám počas cvičení v Bratislave aj vo Vysokých Tatrách „ordinovala“ vlastný cvičebný program, zmesku tao cvičenia a posilňovania, tai-či a v Bratislave aj cvičenia s overbalom. „Sú to cvičenia, ktoré môžu vykonávať aj sedemdesiatničky. Pre tieto ženy sú veľmi vhodné,“ dodala.


OD SEPTEMBRA V BRATISLAVE POKRAČOVANIE, PRIDAJÚ SA AJ NA SPIŠI

Momentka z cvičenia v hotelovom bazéne. FOTO: ĽUBOMÍR SOUČEK
Momentka z cvičenia v hotelovom bazéne.
Foto
ĽUBOMÍR SOUČEK

V Bratislave projekt od septembra pokračuje znovu na ZŠ Kalinčiakova – opäť každý utorok a štvrtok. Účastnícky tatranského pobytu avizovali, že budú v tejto aktivite pokračovať. Pridá sa aj Spišská Nová Ves a predbežný záujem prejavili i v Prešove. Organizátori plánujú doterajší diapazón rozšíriť aj o cvičenia s expandérmi. Olympijským klubom v Spišskej Novej Vsi aj vo Vysokých Tatrách SOV poskytol po pätnásť párov paličiek na severskú chôdzu, čo je aktivita, ktorá sa dá vykonávať aj v teréne, ďalšie dostal OK Bratislava.

„Boli by sme radi, keby sa podobné cvičenia ako v Bratislave rozbehli aj v regiónoch. Nie je to však jednoduché – treba na to mať priestor (telocvičňu a ihrisko), plus nájsť a zaplatiť kvalifikovaných cvičiteľov. Vzhľadom na to, že medzi členmi regionálnych olympijských klubov je viacero telocvikárov, by  však vybaviť priestory na cvičenia bezplatne nemusel byť neprekonateľný problém. O dotáciu na zaplatenie cvičiteľov by sa kluby mohli uchádzať na mestských úradoch, resp. na vyšších územných celkoch,“ hovorí predsedníčka komisie SOV pre ženy a šport Mária Mračnová.

Viac fotografií nájdete v samostatnej Fotogalérii.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV