Šport a olympizmus
4 min. čítania

Ping-pong a stolný tenis sú dva rozdielne športy. Aký je medzi nimi rozdiel?

Silvester Bobko

Stolný tenis má na olympijských hrách v japonskom Tokiu trojnásobné slovenské zastúpenie. Našu krajinu reprezentuje tentokrát pod piatimi kruhmi Jang Wang, Ľubomír Pištej a Barbora Balážová. Súčasťou Olympijského festivalu v Šamoríne je aj Slovenský stolnotenisový zväz, ktorému podrobnejšie patril v poradí druhý festivalový deň.

„Stolný tenis je jednoznačne najrozšírenejší šport na svete. Svoje zastúpenie má vo všetkých 226 oficiálne registrovaných krajinách sveta. Je to obrovský diplomatický úspech svetovej federácie. Možno nie sme najpočetnejší, avšak pýšiť sa môžeme týmto faktom,“ rozrozprával sa na úvod rozhovoru Anton Hamran, predseda Slovenského stolnotenisového zväzu. Veľkej obľube sa jeden z najrýchlejších svetových športov teší aj v našich končinách, o čom svedčí počet hráčov hrajúcich stolný tenis pod Tatrami. „Na Slovensku sme v počte členov na druhom mieste, hneď za futbalom. Registrovaných máme celkovo 12000 členov a viac než 700 klubov. Jedna z jedenástich oficiálnych zväzových súťaží, od extraligy až po desiatu ligu, sa hrá prakticky na každej dedine,“ približuje stolnotenisový šéf.

DSC_6683.JPG

Tri veľké medaily a postupný progres

So slovenským znakom na hrudi reprezentuje našu krajinu trio stolnotenisových hráčov. Dvom z nich sa prednedávnom podarilo získať ďalší cenný kov, tentokrát veľkého rangu. „Najväčším a zároveň najčerstvejším slovenským stolnotenisovým úspechom je zisk striebornej medaily Ľubomíra Pišteja a Barbory Balážovej v zmiešanej štvorhre na majstrovstvách Európy. Ide asi iba o tretiu veľkú medailu pre našu krajinu od roku 1993,“ spokojne konštatuje Hamran, ktorý podobne ako väčšina podporovateľov slovenského športu pozorne sleduje počínanie si našich športovcov na ázijskom kontinente. „Na rozlúčkovom posedení som trojici našich olympionikov pripomínal, že za éry samostatného Slovenska i Československa, je stále iba 9 Slovákov, ktorí sa dostali na olympijské hry.“

O budúcnosť nie je núdza

Na pódium v šamorínskom komplexe x-bionic® sphere vystúpil Hamran spoločne s dvojicou perspektívnych a talentovaných hráčov stolného tenisu. Jedným z nich je rodáčka z Košíc a členka Juniorského olympijského tímu Ema Labošová. „Oficiálne som v slovenskom rebríčku na 6. mieste. Avšak, ak by sa to bralo podľa predvádzanej hry a úspešnosti, myslím si, že sa pohybujem niekde okolo 3 miesta,“ sebavedomo konštatuje budúcnosť Slovenska v tomto športe. Nedostala sa k nemu len tak náhodou. Napriek tomu, že ho hrávali obaja jej rodičia, cestu si k nemu našla jednoducho sama. „K športu som sa dostala už vo svojich 4 rokoch. V dedine som mala vedľa školy halu, kde sa trénovala a raz som sa tam šla pozrieť. Odvtedy som hráčkou stolného tenisu,“ s úsmevom vraví Labošová.

Už o štyri roky by teoreticky mohla Slovensko na olympijských hrách reprezentovať spoločne s Alexandrom Valuchom. „Spolu s mojím spoluhráčom z Dánska sme pred štyrmi rokmi vyhrali majstrovstvá Európy do 21 rokov vo štvorhre,“ vyslovuje sa na margo svojho doterajšieho najväčšieho kariérneho úspechu. Do Japonska sa slovenský reprezentant neprebojoval, a tak sa jeho olympijská premiéra nateraz odkladá. O niekoľko rokov si ju dosť možno odbije už pred zaplnenými tribúnami. „Pri zápasoch vo väčších halách je, pochopiteľne, viac divákov. Lepšiu atmosféru však paradoxne vytvoria diváci v tých malých, nakoľko sa tam podstatne odráža zvuk. V tomto smere je to občas o nervy,“ vraví Valuch na túto tému.

Ping-pong nie je stolný tenis

Mnoho ľudí si myslí, že je to tak, avšak opak je pravdou. „Aj keď to vyzerá rovnako, ping-pong a stolný tenis sú dva rozdielne športy,“ upozorňuje predseda Anton Hamran.  „V stolnom tenise sa hrá s poťahmi, ktoré sú schválené niekoľko tisíc druhov rôznych hrúbok,“ vysvetľuje, pričom priznáva, že na omyly v názvosloví je častokrát veľmi háklivý. „Ping-pong vystupuje pod hlavičkou samostatnej federácie. Hrá sa s drevenou raketou oblepenou šmirgľovým papierom. Všetky rakety sú rovnaké a hráči si ich pred začiatkom podujatia žrebujú,“ udáva v absolútnom závere veci na správnu mieru.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV