Šport a olympizmus
5 min. čítania

Platia prísnejšie opatrenia, návrat športovcov na športoviská až po prepnutí COVID automatu do lepšej fázy

Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Od stredy 3. marca sa zmenili podmienky zákazu vychádzania. Dotýkajú sa aj športových činností. Niektoré regionálne úrady povolili aj krátkodobé tréningy či súťaže mladých športovcov, iné ich zamietli. Na návrat iných ako profesionálnych športovcov na športoviská je nutné, aby sa výrazne zlepšila na Slovensku epidemiologická situácia a COVID automat sa prepol do lepšej fázy. Podľa celonárodných kritérií COVID automatu je celé Slovensko naďalej v čiernej fáze, platí IV. stupeň varovania.

Podľa nových opatrení je pobyt v prírode a individuálny šport možný len v rámci okresu bez obmedzenia času. Vykonávať individuálne športové činnosti vo vonkajšom prostredí je teda podľa rozhodnutia Vlády SR možné aj v čase po 20.00 h, keď platia sprísnené podmienky pre vychádzanie. Priestorovú výnimku na pohyb majú obyvatelia Bratislavy a Košíc. V prípade hlavného mesta sa za okres považuje územie celého Bratislavského samosprávneho kraja, Košice sú brané ako jeden okres aj s obvodom Košice - okolie. V regionálnom IV. stupni varovania, teda v čiernych okresoch, sa vyžaduje aj negatívny výsledok testu.

POVOLENÉ SÚŤAŽE A HROMADNÉ PODUJATIA

Naďalej sú povolené profesionálne športové súťaže či tréningy profesionálnych športovcov za presne stanovených podmienok. Hrať sa teda môže jedenásť profesionálnych športových súťaží vo futbale, hokeji, basketbale, hádzanej a volejbale. Počas víkendu sa za prísnych opatrení s vylúčením fanúšikov a s množstvom vykonaných RT-PCR či antigénových testov u účastníkov uskutočnia aj preteky Svetového pohára žien v zjazdovom lyžovaní.

Viacerým slovenským športovcom, ktorí nemajú štatút kandidáta štartu na olympijských hrách v Tokiu, by pomohol obdobný štatút reprezentanta, vďaka ktorému by sa dostali na športoviská.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva môžu udeliť viaceré výnimky na organizáciu hromadných športových podujatí. Podmienkou je včasné nahlásenie podujatia a negatívne testy účastníkov na nový koronavírus nie staršie ako 48 hodín. V prípade športových podujatí trvajúcich dlhšie ako 4 dni musia všetci účastníci a osoby zabezpečujúce priebeh podujatia disponovať negatívnym výsledkom RT-PCR testu na ochorenie COVID-19, nie starším ako 24 hodín, a opustiť hromadné podujatie môžu, iba ak budú disponovať výsledkom RT-PCR testu alebo antigénového testu na ochorenie COVID-19, nie starším ako 12 hodín. Počas výkonu hromadného podujatia nemôže dochádzať ku kontaktu účastníkov hromadného podujatia alebo osôb zabezpečujúcich priebeh hromadného podujatia s osobami, ktoré nie sú účastníkmi hromadného podujatia alebo osobami zabezpečujúcimi priebeh hromadného podujatia.

Každý regionálny ÚVZ postupuje pri udeľovaní výnimiek podľa aktuálnej epidemiologickej situácie v mieste konania akcie. Kým napríklad v predošlých dňoch dostali výnimku na usporiadanie podujatia organizátori Svetového pohára v Jasnej či hokejisti na organizáciu stálych krátkodobých hokejových kempov pre jednotlivé mládežnícke družstvá spojenú s prípravnými zápasmi v Námestove, atléti nemôžu 6. marca v bratislavskej hale Elán usporiadať Míting nádejí EYOF pre vekové kategórie dorastu a staršieho žiactva.

„Keďže podujatie malo byť určené pre slovenskú špičku, Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava nám vzhľadom na výrazné obmedzenie mobility v rámci celého Slovenska, ktoré bude platiť od 3. do 21. marca, neodporúčal preteky usporiadať. Mali sme záujem ponúknuť dorastu a staršiemu žiactvu aspoň jedny halové preteky v sezóne, ale vzhľadom na postoj hygieny sme od tohto zámeru ustúpili. Mrzí nás to, ale, žiaľ, iné riešenie v aktuálnej situácii nebolo možné,“ vysvetlil na webe atletika.sk šéftréner mládeže Slovenského atletického zväzu Martin Illéš.

NÁVRAT ŠPORTOVCOV NA ŠPORTOVISKÁ

Návrat rekreačných a amatérskych športovcov na športoviská bude možný najskôr až v čase, keď sa krajina prepne do III. stupňa varovania. Vyplýva to aj z COVID automatu pre šport, ktorý predstavilo ministerstvo školstva. V prípade návratu bude najskôr platiť, že na jednom športovisku bude môcť byť maximálne 6 osôb. Fitnescentrá sa na rozdiel od iných športových objektov budú môcť otvoriť až v čase, keď krajina bude v II. stupni varovania.

K dispozícii je aj aplikácia www.covidsport.sk, ktorá informuje o aktuálnych obmedzeniach pre športový život. Športové zväzy môžu COVID automat pre šport využiť na vypracovanie podrobnejších manuálov pre otváranie športovísk v ich športových disciplínach i na konkretizáciu foriem organizácie a obsahu tréningových činností.

COVID automat pre šport vychádza z kritérií národného automatu a kopíruje regionálnu charakteristiku. Opatrenia sa podľa ministerstva školstva nebudú uvoľňovať nad rámec vyhlášky či nariadení hlavného hygienika.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV