Športové aktuality
6 min. čítania

Plávanie ju bavilo odmalička, ale len pod vodou. Akvabela Chiara Diky žije športom

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Chiaru Diky plávanie bavilo už odmalička, ale najviac času strávila pod vodou. Tréner sa jej síce nechcel vzdať, ale odporučil jej prejsť na umelecké plávanie. Tu sa všetko začalo. Už keď prišla na prvé hodiny, vedela, že toto je ten šport, ktorý jej je súdený. Bol zaujímavý zo všetkých strán.

„Neuverili by ste, čo všetko k tomu športu potrebujete vedieť. Ide o hodiny baletu, tanca, gymnastiky, posilňovania či kondičného plávania. Sú to hodiny potu a driny, ale keď sa otočíte a vidíte ten posun a výsledky, tak vás to veľmi uspokojuje,“ hovorí finalistka 5. ročníka grantového projektu Ukáž sa!

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru spustila už 6. ročník grantového programu Ukáž sa!, v ktorom môžu mladí talentovaní športovci od 13 do 18 rokov a mládežnícke športové tímy získať spolu grant v hodnote 34 000 eur. Prihlasovanie do  grantového programu Ukáž sa! ti zaberie len pár minút. Vyplníš formulár a vyberieš si konkrétne dva prázdninové týždne, počas ktorých budeš súťažiť. Prihlásiť sa môžu jednotlivci, ale aj mládežnícke (juniorské) športové tímy a kolektívy do 4. júla 2021! 

Chcem sa prihlásiť!

Na kamarátov veľa času nemá

Niet o čom debatovať, synchronizované plávanie je náročný šport. Ako zvláda  mladá športovkyňa tréningy, náročné súťaže, sústredenia? Zostáva jej čas aj na iné veci ako oddych a kamaráti? „Trénujem celý rok aj cez letné prázdniny. Vtedy tréningová príprava vrcholí, pretože bývajú vrcholné podujatia. V tomto období sú tréningy veľmi náročné a čas na oddych a regeneráciu je kratší. Tým pádom na kamarátov veľa času nemám,“ priznáva.

Na Slovensku máme veľa mladých talentovaných športovcov, ale nie každý si vie zafinancovať svoju prípravu tak, aby sa dostal k svojmu cieľu. Preto sa mi páči, že projekt Ukáž sa! dáva možnosť, ako sa zviditeľniť a získať finančnú podporu. Kvôli tomu som sa aj ja do tohto projektu prihlásila. Som rada, že som sa prihlásila, pretože to bolo oveľa zaujímavejšie než predošlé ročníky. Mali sme sa prezentovať na Instagrame. Myslím si, že to bola celkom výzva, ale podľa mňa najlepšia možnosť, ako sa v tejto dobe zviditeľniť. – Chiara Diky o projekte Ukáž sa!

Aj počas pandémie tvrdo trénovala

Táto sezóna bola iná ako tie predošlé. Keďže jej pandemická situácia nedovolila poriadne trénovať a bazény boli zatvorené, od novembra 2020 až do júna 2021 strávila väčšinu času v karanténnom centre v šamorínskom x-bionic sphere, kde dostala možnosť trénovať a plne sa pripravovať. „Tréningy mi prispôsobovali škole, ktorá prebiehala online. Mala som dostatok času aj na školské povinnosti, aj na tréning. Bolo tu aj veľa plavcov a plavkýň, takže sociálny kontakt som mala a našla som si tak aj veľa nových kamarátov,“ hovorí Chiara.

Chiara Diky
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Podporujú ju aj učitelia

Darí sa jej popri športe zvládať aj školského povinnosti? „Školu sme mali doteraz online, takže to bolo jednoduchšie. Nemám oficiálne individuálny študijný plán, ale vždy mám všetky hodiny, na ktorých chýbam ospravedlnené. Vždy sa s učiteľmi dohodnem na náhradnom termíne písomiek a ústnych skúšok a učivo dobehnem. Moji učitelia ma ale akceptujú a tiež aj podporujú, čo si veľmi vážim,“ odkazuje športovkyňa, ktorá za týždeň odtrénuje aj 32 hodín.

Jej inšpiráciou v športe sú všetci športovci, ktorí niečo dokázali a všetci, ktorí majú stanovený svoj cieľ, za ktorým si idú. V synchronizovanom plávaní má tiež viacero idolov. Jeden z nich je napríklad Jacqueline Simoneau z Kanady. „Má neskutočnú charizmu a pri plávaní svojej zostavy si vychutnáva každú sekundu. Má tiež veľmi dobrú techniku, všetko robí s ľahkosťou a do každej situácie ide pozitívne. Ďalej ma inšpiruje aj ruská bývalá akvabela Natalia Ischenková, rakúske trojičky Alexandri a ruský synchro plavec Aleksandr Maltsev,“ dodáva Chiara, ktorú tento rok čaká juniorský šampionát v európskom aj svetovom bazéne.

O dnešnej generácii sa často hovorí ako o lenivej, chýba im vraj pohyb, sú len na internete. Podobne to vidí aj finalistka projektu Ukáž sa! „Terajšiu generáciu šport veľmi nepriťahuje. A aj keď športujú, málokto vydrží a dopracuje sa na nejakú úroveň. V mojom okolí je však veľa ľudí, ktorí športujú. Skoro všetci kamaráti sú športovci a väčšina je vrcholových. Dobre sa mi s nimi potom aj komunikuje a rozpráva, keďže vieme, čo športovanie na vrcholovej úrovni obnáša. Ja športom žijem a nevedela by som si predstaviť, že by som jedného dňa skončila a vôbec sa nehýbala. Viem, že ten deň raz príde, ale neprestanem sa aktívne hýbať,“ hovorí športovkyňa, ktorej najväčším snom je dostať sa na olympijské hry.

Chiara Diky
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Na sociálnych sieťach je aktívna aj po súťaži

Piaty ročník grantového programu Ukáž sa! bol zameraný na sociálne siete. Vybraní mladí športovci propagovali počas letných mesiacov minulého roka seba a svoj šport na sociálnej sieti Instagram. Finalisti grantového projektu Ukáž sa! tak fanúšikom dokázali, že to so svojím športom myslia naozaj vážne. Odhalili im aj kúsok zo svojho súkromia či športovej prípravy. „Doba sa posúva dopredu a všetko sa presúva na sociálne média. Myslím si, že je to aj veľmi dobrá možnosť, ako propagovať šport a prilákať mladých k športovaniu. Podľa mňa som rolu “influencera” zvládla dobre. Môj Instagram je skôr športovo zameraný, ale pridávam tam aj všeličo z môjho bežného života. Baví ma to a aktívna na Instagrame a iných sociálnych sieťach som zostala,“ hovorí Chiara Diky.

Víťazov Ukáž sa! určovala verejnosť v internetovom hlasovaní na základe sympatií i uverejnených videí, ktoré pripravil tím SOŠV. Chiara Diky získala 899 hlasov a finančný grant vo výške 1 000 eur. „Keďže sme kvôli pandémii nemali veľa možností, kde ich minúť, na sústredenia do zahraničia sa ísť nedalo a tréningovú prípravu v karanténnom centre mi hradila federácia, minula som ich na športovú výbavu, športové oblečenie, doplnky výživy, plavky a plavecké doplnky,“ vysvetľuje.

Videá a príbehy všetkých finalistov sú na webovej stránke projektu www.olympic.sk/ukazsa

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV