Športové aktuality
Rozhovor
4 min. čítania

Plávať začala, aby sa neutopila v mori. Teraz láme slovenské rekordy

Nikoleta Trníková.
Foto
Archív Nikoleta Trníková.

Plavkyňa Nikoleta Trníková už v mladom veku láme slovenské rekordy. Vylepšila aj hodnoty, ktoré v jej veku zaplávala legendárna Martina Moravcová. Cieľom mladej športovkyne je účasť pod piatimi kruhmi. Čo považuje za svoje najväčšie úspechy a ako vníma prechod z juniorských kategórií k seniorom?

Nikoleta Trníková o Juniorskom olympijskom tíme

„Je to  pre mňa veľká pocta, že som zaradená medzi viac ako dvadsať najlepších juniorov na Slovensku. Určite projekt veľmi oceňujem, pretože si myslím, že podporovať mladých športovcov je dôležité.“

Členku Juniorského olympijského tímu k športu priviedli rodičia, ktorí ju v štyroch rokoch prihlásili na plávanie. „Dôvod bol hlavne ten, že sme cestovali k moru a nechceli sa obávať toho, že by som sa mohla utopiť. Neskôr, keď som bola už trošku staršia, tréneri oslovili rodičov, že vo mne vidia talent,“ hovorí 17-ročná plavkyňa, ktorá momentálne začína svoju profesionálnu kariéru v seniorskej kategórii.

Trníková Nikoleta
Trníková Nikoleta
Foto
QAP.cz

Motivácia? Mladú plavkyňu motivuje úspech

Prechod z juniorskej kategórie si od mladého športovca vyžaduje dávku sebadisciplíny a odhodlania. „Motivuje ma pocit dosiahnuť úspech. Ten ma posúva ďalej a môže mi otvoriť dvere k splneniu sna –  či už mentálne, alebo fyzicky,“ vysvetľuje mladá športovkyňa z považskobystrického plaveckého oddielu. Športový vzor, ktorým by sa riadila, síce nemá, no na profesionáloch si všíma jednu vec. „Vnímam všetko to, čo pre svoj úspech obetovali a čo vďaka tomu dosiahli. Ak by som ale predsa len mala povedať meno športovca, ktorého obdivujem, určite by to bola Katinka Hosszúová. Ona je dôkazom toho, že sa netreba vzdávať, ale bojovať za to, čo chceme dosiahnuť,” zamýšľa sa zverenkyňa Karla Procházku.

Dostať sa medzi špičku nie je ľahká záležitosť

Začiatkom roka absolvovala prvé seniorské podujatia a priznala, že medzi juniorským a ženským plávaním cíti výrazný rozdiel. „Dovolím si tvrdiť, že zmenu nie je cítiť len v plávaní, ale aj v prístupe. Už vás nikto nepovažuje za dieťa a, samozrejme, dostať sa medzi špičku žien v plávaní trvá nejakú dobu. Nie je to jednoduché a nie každý to vydrží,“ vysvetľuje talentovaná plavkyňa, ktorá posledný rok v juniorskej kategórii zavŕšila skvelými výsledkami na európskom i svetovom juniorskom šampionáte.

„Prvým úspechom bol zaplávaný B-limit na nadchádzajúcu olympiádu v Tokiu. Neskôr som sa zúčastnila na juniorských majstrovstvách Európy v Kazani, kde som prekonala niekoľko rekordov a bola účastníčkou semifinále a finále. Na konci augusta sa konal juniorský svetový šampionát v Budapešti, kde som vo finále mojej najsilnejšej disciplíny 200 m prsia obsadila 7. miesto. Približne v polke zimnej sezóny som sa zúčastnila na Svetovom pohári v Berlíne, odkiaľ som odchádzala s bronzovou medailou a skvelou skúsenosťou,“ dodáva členka Juniorského olympijského tímu, ktorá už v decembri minulého roka zbierala cenné skúsenosti aj na majstrovstvách Európy v Glasgowe.

Držiteľka niekoľkých slovenských rekordov

Na juniorskom šampionáte v Budapešti zlepšila najlepší zápis v disciplíne 200 m prsia na aktuálnu hodnotu 2:27,96 min z 2:28,45 min, ktorý zaplávala rovnako ona v roku 2019. Na minuloročných pretekoch v rakúskom Grazi stanovila aj nový slovenský rekord v polohových pretekoch na 400 metrov. Nikoleta dohmatla za 4:52,28 min. Doterajší národný rekord držala legendárna Martina Moravcová, ktorá ho stanovila ešte v júli 1998 výkonom 4:53,79 min.

Slovenský olympijský a športový výbor, ktorého exkluzívnym partnerom je spoločnosť Tipos, spolu s Nadáciou SOŠV každoročne zostavuje z 24 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím, ktorý podporí na jeden rok sumou celkovo 48 000 eur a výživovými doplnkami od spoločnosti Nutrend v hodnote 8 000 eur. Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie SPP.

Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky. „Je to  pre mňa veľká pocta, že som zaradená medzi viac ako dvadsať najlepších juniorov na Slovensku. Určite projekt veľmi oceňujem, pretože si myslím, že podporovať mladých športovcov je dôležité,“ dodáva Nikoleta Trníková.

Lynx

Missing content item.

Máte otázku? Opýtajte sa!
+421 907 980 944
[email protected]

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV