Športové aktuality
3 min. čítania

Po dlhých týždňoch pozitívna správa pre šport, v exteriéroch sa môže športovať v skupinách

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Spoločné tréningy do 6 osôb v exteriéri budú môcť mať od začiatku budúceho týždňa aj mladí atléti z klubu Naša atletika, ktorého členom je Ján Volko.
Foto
TASR/JÁN KROŠLÁK

Od pondelka 19. apríla sa bude môcť na Slovensku čiastočne obnoviť športový život. Vzhľadom na zlepšujúcu sa epidemiologickú situáciu sa vládny COVID automat prvýkrát prepne z čiernej do bordovej fázy, čo znamená uvoľňovanie opatrení.

Od pondelka 19. apríla bude možné športovať v exteriéroch v šesťčlenných skupinách. Podmienkou na účasť na športovej aktivite bude platný negatívny test na COVID-19. Športovci môžu využívať aj pobyt v prírode, po novom už bude možný aj mimo okresu ich trvalého bydliska.

Uvoľnenie opatrení rozviaže ruky trénerom a predovšetkým deti a mládež a rekreační športovci sa môžu vrátiť do tréningového procesu, aj keď zatiaľ iba v menších skupinách a vo vonkajších priestoroch. Slovenský šport sa už s podobným opatrením vyrovnával počas jesene. Doterajšie opatrenia platili od Nového roka, dovtedy bolo možné v poslednom dva a pol mesiaci roka pripravovať sa v maximálne šesťčlenných skupinách. Otvorenie interiérových športovísk ešte momentálne nie je téma dňa.

Predseda vlády SR Eduard Heger naznačil, že v nasledujúcich týždňoch by mohlo prísť k uvoľneniu aj ďalších obmedzení pre športovú obec. Rokuje sa aj o telesnej výchove pre žiakov v školských zariadeniach. „Pracujeme veľmi intenzívne, sme v kontakte aj s ministrom zdravotníctva s ľuďmi zo školstva i vládnym splnomocnencom pre šport Karolom Kučerom. Momentálne diskutujeme, chceme zapracovať všetky skúsenosti, ktoré máme zo Slovenska i z ďalších krajín. Ak by sme dnes niečo povedali, len by to vnieslo zmätok,“ povedal počas tlačovej besedy k uvoľňovaniu opatrení premiér Eduard Heger.

V súvislosti s prechodom Slovenska do bordovej fázy prichádza aj k otvoreniu obchodov či zoologických a botanických záhrad i múzeí, možná bude aj účasť na bohoslužbách. Podmienkami bude minimálne 15 metrov štvorcových na jednu osobu a negatívny test na COVID-19. Rovnako sa otvoria knižnice, kde bude môcť byť maximálne šesť osôb, pod podmienkou negatívneho testu. Zelenú dostanú hotely a penzióny, ale bez otvorenia reštaurácií.

„V kontraste dobrých správ ešte zďaleka nemáme vyhrané. Prvé dáta nám ukazujú, že reprodukčné číslo začína stúpať. Hýbeme sa okolo 0,95, mali sme ho už 0,8. Viac ako 2000 ľudí v nemocniciach nech je pre nás memento. Boj s pandémiou je beh na dlhé týždne a mesiace,“ priznal premiér Eduard Heger a spolu s ministrom financií Igorom Matovičom a šéfom rezortu zdravotníctva Vladimírom Lengvarským vyzvali ľudí k zodpovednému prístup.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV