Šport a olympizmus
2 min. čítania

Po pandémii ožíva univerzitný šport: Na UK sa začala Zimná univerziáda SR

Univerzita Komenského
Foto
Univerzita Komenského/Martin Mokošák

Slávnostným ceremoniálom na pôde Univerzity Komenského v Bratislave otvorili Zimnú univerziádu SR 2022. Zúčastňuje sa na nej vyše 500 športovcov a športovkýň, ktorí si zmerajú sily v 13 športoch.

Univerziáda je najvýznamnejším športovým podujatím vysokoškolákov. Koná sa každé dva roky a má letnú a zimnú časť. Hlavným organizátorom je vždy jedna z vysokých škôl. Podujatie sa koná v spolupráci so Slovenskou asociáciou univerzitného športu a Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR.

„Som veľmi rád, že sa táto ,podivnáʼ doba, keď športoviská zívali prázdnotou, pomaly končí a športoviská sa zapĺňajú,“ povedal počas slávnostného otvorenia rektor UK Marek Števček. Uskutočnenie Zimnej univerziády teší o to viac, že Svetovú zimnú univerziádu koncom minulého roka pre pandémiu zrušili.

Univerzita Komenského ako hlavný organizátor tohtoročnej zimnej univerziády prevzala symbolicky putovnú vlajku slovenského univerzitného športu od Žilinskej univerzity, ktorá organizovala Letnú univerziádu 2020. Futsalista Marek Kušnír, študent UK, predniesol sľub, ktorým sa športovci zaviazali súťažiť v duchu fair play.

Na slávnostnom ceremoniáli sa zúčastnili tiež prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel, splnomocnenec vlády SR pre mládež a šport Karol Kučera a prezident Slovenskej asociácie univerzitného športu Július Dubovský. Všetci vyzdvihli význam športovania na vysokých školách a potrebu jeho rozvoja. Predsedom organizačného výboru univerziády je Jozef Masarik, prorektor Univerzity Komenského.

Ako uviedol rektor UK Marek Števček, nastal čas, aby sme sa na Slovensku posunuli výrazne dopredu v jeho podpore a dosiahli aspoň taký štandard, aký majú na športovanie vysokoškoláci v iných civilizovaných krajinách. „Dúfam, že toto podujatie upriami pozornosť kompetentných na problematiku univerzitného športu v SR, pretože je neprávom opomínaná,“ dodal.

Hoci sa otvorenie konalo 8. februára, niektoré disciplíny sa už uskutočnili. Bežecké lyžovanie sa konalo 22. a 23. januára, biatlonové súťaže 29. a 30. januára. V pondelok 7. februára študenti súťažili v headise, stolnom tenise a bedmintone. Väčšina súťaží sa uskutoční do 10. februára. Záverečný ceremoniál sa bude konať vo štvrtok 10. februára o 15.00 h na Fakulte telesnej výchovy a športu UK. Poslednou disciplínou bude zjazdové lyžovanie dňa 20. februára v lyžiarskom stredisku Šachtičky pri Banskej Bystrici.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV