Športové aktuality
4 min. čítania

Po prvom triatlone si necítil nohy ani pľúca, postupne mu prirástol k srdcu

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Odmalička mal vždy rád vodu. Nebolo preto žiadnym prekvapením, že ho mama prihlásila na plávanie. No okrem plávania si zamiloval aj beh a bicykel. Nakoniec sa rozhodol všetky tri športy spojiť dohromady. Tak začal športový príbeh Šimona Dubravíka, triatlonistu a finalistu projektu Nadácie SOŠV Ukáž sa!

„Myslím si, že prihlásiť sa do tohto programu bolo jedno z mojich najlepších rozhodnutí. Dokázal som popracovať na svojej tréme pred cudzími ľuďmi, zviditeľnil som sa tým, že som ukazoval to, čo ma baví a celkovo vytváranie obsahu pre mňa bolo záživné. Takže celkovo hodnotím projekt Ukáž sa! veľmi pozitívne a odporučil by som to každému mladému športovcovi.“ – Šimon Dubravík o projekte Ukáž sa!

Odmalička túžil vyhrávať

Ako päťročný ukončil plávanie v kurzoch a začal plávať v plaveckom klube PK Delfín Bratislava. Tam ho naučili plávať nielen technicky správne, ale zažil tam aj prvé plavecké preteky. „Súťaženie ma veľmi bavilo. Už odmalička som túžil vyhrávať, a preto som všetku svoju energiu a voľný čas venoval tréningom. Do suchej prípravy v plávaní som postupne zaradil aj beh a cyklistiku. To ma priviedlo k myšlienke vyskúšať si svoj prvý triatlon,“ spomína na svoje začiatky.

POMÔŽTE SPOLU S NAMI MLADÝM TALENTOM A DARUJTE 2 PERCENTÁ Z DANE NADÁCII SOŠV

Chcem darovať 2%

šimon dubravik

Premiéru v triatlone mal na horskom bicykli

Ako jediný vtedy pretekal na horskom bicykli a po dobehnutí do cieľa si necítil nohy ani pľúca. „Keďže som však súťaživý typ a plavecká sezóna cez leto utícha, rozhodol som sa, že popri plávaní začnem pretekať aj triatlonové preteky. Triatlon mi postupom času prirástol k srdcu natoľko, že som sa mu rozhodol venovať natrvalo. Odvtedy je plávanie, cyklistika a beh mojou každodennou rutinou a som vďačný za všetko a všetkých, ktorých som vďaka triatlonu spoznal. Pretože šport nie je len o výsledkoch a víťazstvách, ale rovnako aj o priateľstvách, ktoré vďaka nemu vznikajú,“ dodáva Bratislavčan. Okrem náročných tréningov si rád zahrá aj basketbal či hokejbal. Prípadne vybehne na túru s kamarátmi.

Cieľ? Univerzita a šport

„Vybrať si jeden úspech je veľmi zložité, no asi to bude výhra na bežeckých pretekoch Od Tatier k Dunaju. Bol som tam zároveň aj úplne najmladší účastník daného ročníka,“ hovorí talentovaný športovec. Jeho najväčším športovým snom je podávať čo najlepšie výkony. Má v pláne dostať sa na univerzitu a následne za ňu aj súťažiť. „Škola je v našej rodine prvoradá. Bez dobrých výsledkov v škole by som športovať ani nemohol. Občas je to náročnejšie, no všetko sa dá zvládnuť, keď sa chce.“

Práca s Instagramom ho bavila

Grantový projekt Ukáž sa! je zameraný na prácu na sociálnych sieťach. Tie sú v dnešnej dobe dôležitou súčasťou športového života. Športovci prostredníctvom nich komunikujú so svojimi fanúšikmi či nadväzujú zaujímavé spolupráce s firmami a značkami. Finalisti grantového projektu Nadácie SOŠV mali aj počas 6. ročníka projektu za úlohu zapĺňať svoj Instagram zaujímavým obsahom a odprezentovať seba a svoj šport. „Práca na Instagrame mi išla dobre a taktiež ma aj veľmi bavila. Bol som aktívny na sociálnych sieťach aj predtým, no nie v takom veľkom rozsahu ako počas Ukáž sa! Najväčšou výzvou bolo asi natočiť niektoré stories na verejnosti, keď bolo okolo veľa cudzích ľudí. Po čase som si však na to zvykol a bolo to pre mňa úplne bezproblémové,“ hovorí Šimon.

Grant použil na skvalitnenie prípravy

„Myslím si, že Instagram je dobré miesto na propagovanie úplne čohokoľvek. Určite dáva šancu aj menej sledovaným športovcom sa dostať do povedomia ľudí a zároveň dáva možnosť aj viac známym športovcom zviditeľniť ich samotných či šport, ktorý robia,“ dodáva mladý športovec. V projekte Ukáž sa! sa dostal medzi finalistov. Následné hlasovanie verejnosti ho dostalo na celkové 10. miesto, čo znamenalo finančný grant vo výške 1500 eur. „Svoj finančný grant som využil najmä na kúpu potrebného oblečenia, obuvi a celkovej výbavy, ktorú potrebujem počas tréningovej prípravy.“

Šport
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV