Šport a olympizmus
3 min. čítania

Počas 100 dní pre fair play zvládli účastníci výzvy vyše 52-tisíc kilometrov

Študenti Strednej športovej školy v Košiciach obsadili druhé miesto v celoeurópskej súťažnej výzve 100 dní pre fair play, ktorú spoluorganizovali pod patronátom Európskeho hnutia fair play Klub fair play Slovenského olympijského a športového výboru a rakúska športová organizácia ASKÖ.

Výzva sa začala 31. mája, 100 dní pred Svetovým dňom fair play, ktorý sa od vlaňajška oslavuje 7. septembra. Cieľom výzvy bola podpora ideálov fair play a etických hodnôt v športe. Úlohou tímov z Turecka, Rakúska, Poľska, Belgicka a Slovenska bolo absolvovanie vzdialenosti 1275 km, ktorá je medzi Bruselom s Budapešťou. Výber metropol Belgicka a Maďarska nebol náhodný. V Bruseli sa konala vlani slávnostná inaugurácia Svetového dňa fair play, v Budapešti sa konajú tento rok hlavné oslavy. Vzdialenosť mohli tímy absolvovať bežecky, chôdzou, na bicykli či v plaveckom bazéne.

Výzva na predkladanie návrhov na ceny fair play

Klub fair play Slovenského olympijského a športového výboru (KFP SOŠV) každoročne udeľuje ceny fair v športe s cieľom chrániť a presadzovať idey čestnosti, upriamiť pozornosť spoločnosti na činy fair play a propagovať pozitívne ideály proti negatívnym javom v športe, ako i v každodennom živote.

V záujme šírenia myšlienok fair play ako i prevencie nežiadúceho správania Klub fair play SOŠV vyzýva športové subjekty aj jednotlivcov na zasielanie návrhov na udelenie ocenení KFP SOŠV za rok 2021.

Návrhy je potrebné posielať formou vyplnenia elektronického dotazníka, ktorý nájdete na webovej stránke SOŠV https://www.olympic.sk/form/fairplay.

Všetko o cenách fair play i Klube fair play

Družstvá, ktorých jednotliví členovia štartovali v tričkách vo farbách olympijských kruhov, mali zároveň pripraviť posolstvo o fair play, ktoré sa zverejnilo na facebookovej stránke Európskeho hnutia fair play. Účastníci sa tak stali ambasádormi fair play a športu.

Fair play

Výzvu vyhralo turecké družstvo „Gentlemen of Mülkiye“. Členov tímu spája nielen viac ako 20-ročné priateľstvo, láska k športu, ale aj snaha šíriť pozitívne ľudské hodnoty. Hneď za nimi skončili študenti Strednej športovej školy z Košíc. Družstvo zložené z dvoch aktívnych cyklistov, Mareka a Floriána, ktorým výdatne pomáhal triatlonista Peter, štartovalo pod vedením neúnavných pedagógov a trénerov Marcela Nemca a Juraja Dancáka.

Dobre sa držali aj mladí športovci reprezentujúci Spojenú školu zo Sečoviec, Zuzka, Šimon a Richard výzvu dokončili na ôsmom mieste. Z 27 zapojených tímov dosiahlo imaginárny budapeštiansky cieľ dvanásť. Počas sto dní účastníci absolvovali po vlastných nohách, vo vode či na bicykli viac ako 52-tisíc kilometrov.

„Všetky zúčastnené tímy šírili posolstvo férovosti voči spoločnosti a životnému prostrediu, presadzovali písomné i nepísané pravidlá ľudskosti, tolerancie, solidarity a priateľstva, skrátka posolstvo fair play,“ povedala predsedníčka Klubu fair play SOŠV Katarína Ráczová.

Projekt
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV