Šport a olympizmus
2 min. čítania

Počas Dunajského pohára v šerme bola udelená aj Cena fair play

Profile picture for user igorkovac
Igor
Kováč

Po viacmesačnej prestávke zapríčinenej pandémiou sa uskutočnil prvý významný šermiarsky turnaj na Slovensku. V rámci turnaja, ktorý patrí do európskeho kadetského okruhu (rok nar. 2005 a mladší), zavítalo do Bratislavy viac ako 700 mladých šermiarov nielen z Európy, ale aj zo Spojených štátov amerických, z Egypta či z ďalekej Brazílie.  V dňoch 14. - 16. januára o víťazstvo na turnaji o Dunajský pohár, ktorý z poverenia Európskej šermiarskej konfederácie, pod záštitou Slovenského šermiarskeho zväzu organizoval šermiarsky klub Slávia STU Bratislava, nastúpilo bojovať 241 kordistiek, 286 kordistov a v záverečný deň 195 fleuretistov.

Na tomto významnom podujatí nechýbal ani Klub fair play SOŠV, ktorý v spolupráci s organizátormi vyhlásil Cenu fair play za príkladné vystupovanie. Z tohto dôvodu rozhodcovia prísne sledovali nielen šermiarske akcie, ale aj vystupovanie šermiarov, trénerov, či fanúšikov. Je potešujúce, že šermiari a šermiarky ani v zápale boja nezabudli na pozitívny odkaz a potenciál športu, ktorým sú princípy fair play.

V tomto duchu na záver podujatia Plaketu Klubu fair play SOŠV prevzal mladý francúzsky kordista Ludovic Blondeau, ktorý vo vyraďovacom zápase o postup do najlepšej 32-ky so svojím rovesníkom Ryapovom Kaloyanom z Bulharska za pre neho nepriaznivého stavu 1:4 opravil chybný výrok rozhodcu vo svoj neprospech. Ludovicov čestný postoj bol odmenený nielen morálnym, ale aj športovým úspechom. Zápas vyhral najtesmejším rozdielom 14:13 a na turnaji z 286 kordistov skončil na peknom 14. mieste.

Mladý francúzsky šermiar Ludovic Blondeau s Cenou fair play.
Mladý francúzsky šermiar Ludovic Blondeau s Cenou fair play.
Projekt
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV