Športové aktuality
3 min. čítania

Počas OH 2020 v Tokiu bude päť kruhov aj nad Fukušimou a postihnutým územím, odštartuje tam štafeta s ohňom a budú tam aj olympijské súťaže

Ľubomír Souček
Život vo Fukušime a v regióne Tohoku sa už vrátil do normálu, na recepcii bola aj Miss saké Fukušima...
Foto
ĽUBOMÍR SOUČEK

TOKIO/BRATISLAVA 19. septembra (SOV) - FukušimaMijagi sú dve japonské mestá, tragicky postihnuté v marci 2011 v dôsledku výnimočne silného zemetrasenia s magnitúdou 9 a následnej záplavovej vlny cunami. Nešťastie zdevastovalo značnú časť územia troch prefektúr (Fukušima, Mijagi a Iwate) a vyznačovalo sa množstvom obetí. Cunami vtedy aj výrazne poškodila jadrovú elektráreň Daiči vo Fukušime, ktorá leží len 250 km od dejiska olympijských hier 2020 – japonskej metropoly Tokio.

Postihnutá oblasť regiónu Tohoku dlhšie čelila úniku rádioaktívnej vody zo zničenej jadrovej elektrárne. Napriek kritike časti ekológov sa organizátori OH v Tokiu rozhodli postihnutú oblasť zahrnúť do olympijských plánov. Priamo vo Fukušime sa uskutočnia olympijské turnaje bejzbalistov aj softbalistiek, v Mijagi sa bude hrať časť futbalového turnaja. Mimochodom, bol to návrh prezidenta MOV Thomasa Bacha, ktorý si myslí, že by priame zapojenie regiónu do olympijského diania mohlo pomôcť obnove severovýchodnej časti Japonska a presvedčil o tom predsedu japonskej vlády Abeho. Vo Fukušime dokonca 26. marca 2020 odštartuje aj púť štafety s olympijským ohňom po japonskom území!

Organizátori septembrového svetového tlačového brífingu k OH v Tokiu, na ktorom mal svoje zastúpenie aj SOV, využili túto príležitosť, aby médiám z celého sveta odprezentovali postihnutú oblasť, jej obnovu a postupujúce zlepšovanie životného prostredia. Podporili to výsledkami vedeckých analýz kvality jedál, pôdy, vody a vzduchu. Ministerstvo pre rekonštrukciu postihnutej oblasti usporiadalo pre učastníkov brífingu recepciu, na ktorej sa ponúkali výlučne jedlá, potraviny a nápoje z uvedeného regiónu Tohoku. Aj tým chceli Japonci dokázať, že pobyt v regióne Tohoku je pre návštevníkov zo sveta bezpečný.

Celkový počet evakuovaných ľudí po katastrofe v provinciách Fukušima, Mijagi a Iwate sa z pôvodných rekordných 470-tisíc za sedem rokov znížil na súčasných 60-tisíc. Život v postihnutých oblastiach sa teda postupne vracia do normálu a veľká väčšina obyvateľov, ktorí museli opustiť svoje domovy, sa už postupne vrátila naspäť.

Japonský minister pre rekonštrukciu Masajoši Jošino (aj jeho dom v meste Iwaki v provincii Fukušima zničila cunami) v prejave k účastníkom recepcie tlmočil tri základné posolstvá: Rekonštrukcia napreduje, potrava v Japonsku je bezpečná a vyjadril nádej, že množstvo ľudí navštívi región Tohoku a ochutná jeho špeciality. Viac než 160 krajinám sveta sa poďakoval za pomoc, ktorú Japonsku rôznou formou poskytli na zmiernenie následkov tragédie.

Čo by si pred siedmimi rokmi po marcovej tragédií nikto netrúfol predpovedať, sa v roku 2020 stane skutkom: Fukušima a Mijagi budú priamo žiť v znamení piatich kruhov a olympiáda vyšle svetu svedectvo, že silno zdevastovaný región znovu žije a čaká na turistov.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV