Šport a olympizmus
3 min. čítania

Počet účastníkov Olympijského odznaku všestrannosti sa napriek pandémii zdvojnásobil

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Záujem žiakov a základných škôl o projekt Slovenského olympijského a športového výboru Olympijský odznak všestrannosti (OLOV) z roka na rok rastie. Potvrdzujú to aj dáta z tohto školského roka. 

Odznak všestrannosti

OLOV, ktorý s SOŠV spoluorganizuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu a Národné športové centrum v rámci Školského športu, opäť čiastočne ovplyvnila pandemická situácia na Slovensku. Projekt je určený pre žiakov vo veku 11 a 12 rokov, v tomto školskom roku sa mohli zapojiť šiestaci  a príslušného ročníka 8-ročných gymnázií s rokmi narodenia 2009 a 2010.

Do pilotného ročníka OLOV v školskom roku 2019/20 sa zapojilo 62 základných škôl, jednotlivé disciplíny plnilo 1828 žiakov (949 chlapcov a 879 dievčat). V oficiálnom prvom ročníku v školskom roku 2020/21 sa počet škôl zdvojnásobil na 124, počet žiakov bol 2797 žiakov (1419 dievčat a 1378 chlapcov). 

V aktuálnom školskom roku 2021/22 už poslalo 236 základných škôl zaznamenané výsledky za 6015 žiakov (2949 dievčat a 3066 chlapcov). 

„Teší nás neustále rastúci záujem škôl o Olympijský odznak všestrannosti. Pandémia COVID-19 ovplyvnila možnosti testovania. Sme vďační učiteľom základných škôl a gymnázií, že sa aj v tejto ťažkej dobe venujú žiakom a snažia sa ich viesť k pohybovým aktivitám. Počas januára budeme jednotlivé dáta vyhodnocovať, vybraní žiaci a školy absolvujú počas jari krajské kolá OLOV, z ktorých sa bude dať postúpiť na celoslovenské. Každý zapojený žiak dostane certifikát a v prípade splnenia požadovanej úrovne aj zlatý, strieborný či bronzový odznak,“ hovorí koordinátor projektu Milan Špánik. 

Cieľom projektu Olympijský odznak všestrannosti, ktorý je súčasťou systému školských športových súťaží pod hlavičkou Školský šport, je aktivácia detí k pravidelnému športovaniu, motivácia rozvíjať všetky pohybové schopnosti z pohľadu zdravotnej prevencie, identifikácia talentovaných žiakov smerom k ich prípadnej ďalšej športovej výkonnostnej úrovni vo vybranom športe a tiež podpora súťaživosti.

V školských kolách sa žiaci otestovali pod dozorom svojich učiteľov telesnej a športovej výchovy v nasledovných disciplínach: skok do diaľky z miesta znožmo, ľah – sed za 30s., vytrvalostný člnkový beh, hod 2 kg plnou loptou vpred (medicinbalom), výdrž v zhybe nadhmatom, člnkový beh 10x5m.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV